Post nr 1, Wysłany: 2011-07-19, 21:05 Nauka języka niemieckiego 8-lataka
Czy mógłby ktoś doradzić od czego zacząć naukę języka niemieckiego 8-latka. Mam za zadanie nauczyć chłopca podstaw języka niemieckiego, który to niebawem wyjeżdża już na stałę do Niemiec. Będę wdzięczny za wszelki wskazówki.
Jako że to dziecko to chyba najlepiej byłoby uczyć się poprzez zabawę, dlatego wymyśliłem że zrobię kartoniki (z jednej strony obrazek z drugiej wyraz po niemiecku) i w ten sposób dopasowywać kartoniki do planszy albo losować i wypowiadać nazewnictwo.
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Wiek: 24 Dołączyła: 19 Sie 2010 Posty: 217 Skąd: mazowieckie
Post nr 2, Wysłany: 2011-07-20, 08:12
Najlepiej uczyć poprzez zabawę, więc wszystkie gry są jak najbardziej wskazane (dopasowywanie, łączenie, zakreślanie, wykreślanie, wklejanie, memory, gry planszowe, jakieś zadania plastyczne), poza tym duuuuuuuużo słuchania i dużą uwagę zwracamy na fonetykę, nie wykładamy żadnych teorii gramatycznych, gramatyka uczona poprzez leksykę, powtarzanie.
Nauka dziecka w takim wieku to bardzo odpowiedzialne i wymagające dużego przygotowania zadanie.
Dziękuję za wskazówki:)
Rozmawiając z przedstawicielką Deutsch-Wagen-Tour poleciła mi mniej więcej te same rozwiązania co Ty, także biorę się do pracy by przygotować coś ciekawego:)
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Wiek: 24 Dołączyła: 19 Sie 2010 Posty: 217 Skąd: mazowieckie
Post nr 6, Wysłany: 2011-07-21, 16:22
Uprzedzałam. Praca z małym dzieckiem - wbrew pozorom - nie jest taka łatwa i wymaga dużego nakładu pracy, cierpliwości, mnóstwa różnych ciekawych ćwiczeń, żeby uczeń nie nudził się, bo niestety w tym wieku dzieciaki nie potrafią się zbyt długo skupić na jednej rzeczy. Powodzenia życzę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum