Jedliński
Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 1, Wysłany: 2008-09-20, 20:46 Oceny w podstawówce
Nie orientuję się jak to teraz jest z tymi ocenami w klasach podstawowych 1-3....?
Czy tam są teraz oceny czy jakieś buźki...?
jak macie jakiś link do tego to dajcie...z góry dzięki
hanamat
Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Wiek: 52 Dołączyła: 29 Mar 2008 Posty: 145 Skąd: wielkopolskie
Post nr 2, Wysłany: 2008-09-21, 06:34
w I-III jet ocena opisowa, ze wskazaniem, co uczeń potrafi a z czym ma jeszcze trudności. Ocena opisowa obowiazuje na I polrocze i na swiadectwie. W ocenianiu bieżacym tez powinna byc krotka informacja na ten temat. Czesto nauczyciele stosują symbole typu buzki, sloneczka, kwiatki, ale symbole sa tylko zastepnikiem oceny cyfrowej. W mojej szkole w ocenianiu bieżącym stosujemy pieczatki z krotka informacją w formie zapisu, np. bardzo ladnie czytasz, poćwicz czytanie i oprocz tego uczen i rodzic otrzymuja informacje slowną, co takiego powinien w czytaniu pocwiczyć...jest z tym duzo pracy, ale warto...od klasy III w ocenianiu bieżącym stosujemy oceny cyfrowe, by zapoznac uczniów z ocenianiem w kl. IV, rodzic i uczen otrzymują kryteria na poszczegolne oceny cyfrowe.
Ale ocenianie bieżące, cząstkowe, jest różne w szkołach, zależy od wewnętrznych ustaleń. Mogą być buźki, słoneczka, ale też oceny. W jednej ze znajomych szkół np. w pierwszej klasie przez semestr są zwierzątka, a potem już oceny.
O opisowej na semestr, koniec roku, a w trakcie roku oceny cząstkowe mogą być wyrażane symbolami (ustalone słowa, znaczki - cyfra to też symbol).
Post nr 10, Wysłany: 2008-09-22, 15:28
rozporzadzenie nie mowi o symbolach, ja oprócz rozporzadzenia bazuje na opracowaniach metodycznych, ktore to symbole uwazaja za zastepniki ocen cyfrowych i nie zalecaja ich stosowania np. jesli ocenialabym czytanie i postawie 4 lub sloneczko z chmurka - to co wg was ten symbol mowi? - ale jesli napisze "pocwicz czytanie" i notatke dla rodzica "Kasia czyta gloskujac" - to rodzic wie, nad czym pracować....nie mam zamiaru nikomu nic narzucać, napisalam tylko w jaki sposób wg mnie powinno wygladac ocenianie w I-III..
Dlatego często przy pracy domowej, zadaniu itd. stawiałam dopisek: świetnie, popracuj jeszcze itd.
Post nr 12, Wysłany: 2008-09-23, 20:09
hanamat napisał/a:
rozporzadzenie nie mowi o symbolach
Ale ocenianie bieżące reguluje statut szkoły, nie rozporządzenie.
Cytat:
np. jesli ocenialabym czytanie i postawie 4 lub sloneczko z chmurka - to co wg was ten symbol mowi? - ale jesli napisze "pocwicz czytanie"
Mnie więcej mówi czwórka niż enigmatyczne "poćwicz czytanie". Czwórka zawiera przynajmniej jakieś odniesienie do wymagań programowych, w jakim stopniu moje dziecko je już spełnia.
Cytat:
i notatke dla rodzica "Kasia czyta gloskujac" - to rodzic wie, nad czym pracować
Naiwna
Jestem nieco wyjątkowym rodzicem, bo ja chociaż rozumiem, co to znaczy i że to jest źle. Ale i tak bym nie wiedział, co mam z dzieckiem w domu robić, żeby przestało głoskować.
Jak myślę o tym ocenianiu opisowym, o tych politycznie poprawnych, ale dramatycznie mało konkretnych laurkach, jakie nauczycielki 1-3 wystawiają na ogół dzieciom, to mnie rodzicielska furia ogarnia. Zawsze i tak trzeba słowa nauczycielki tłumaczyć - sobie i dziecku - z polskiego na nasze. Ja mam trochę o tym pojęcie - a inni rodzice?
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
hanamat
Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Wiek: 52 Dołączyła: 29 Mar 2008 Posty: 145 Skąd: wielkopolskie
Post nr 13, Wysłany: 2008-09-24, 05:16
ale na poczatku roku i w trakcie mamy zebrania z rodzicami, omawiamy wso, rodzicom rozdajemy kryteria na poszczególne poziomy, co tydzień sa dyzury nauczycielskie dla rodzicow, gdzie rozmawiamy, co i w jaki sposob cwiczyć, co to oznacza, ze dziecko gloskuje itd...nasi rodzice mają dokładnie wszystko wytlumaczone, a każde dziecko otrzymuje opracowana przez nas książeczke-kolorowankę , w ktorej jest wyjasnione (jezykiem przystepnym dla dziecka), czego bedziemy od niego wymagać w danej klasie....w ankietach, nasi rodzice bardzo chwala sobie nasz system oceniania...jak pisałam wczesniej, nic nikomu nie narzucam...zaprezentowałam w telegraficznym skrocie ocenianie w mojej szkole...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum