marttia6
Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane|*|Inne
Wiek: 2011 Dołączyła: 14 Mar 2010 Posty: 26 Skąd: zachodniopomorskie
Post nr 91, Wysłany: 2010-08-22, 22:38
Czyli podstawa w przedszkolu to 22 godziny, tak?
Bo idę właśnie do pracy do oddziału przedszkolnego i nie wiem ile będę dokładnie pracować.
Będę tam jedyną wychowawczynią (+pomoc) dlatego zastanawiam sie w ogóle w jakich godzinach będzie otwarte.
nie, w przedszkolu pensum to 25 godzin, z wyjątkiem zerówki, w której pensum wynosi 22 godziny
różnica jest też taka, że są to godziny zegarowe, nie lekcyjne (w przypadku przedszkoli jak i zerówek, niezależnie od umiejscowienia)
_________________ "Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."
marttia6
Post nr 93, Wysłany: 2010-08-22, 22:59
Dziękuje za szybką odpowiedź
Madziaczek
Przedmiot nauczania: Zerówka w szkole
Post nr 94, Wysłany: 2010-08-25, 14:37
ja dzis juz po radzie ped. jestem bardzo zadowolona. Bedę pracowała na 2- zmianę czyli od 11 do 16. Koleżanka będzie pracowała w tej samej sali od 7 do 12, więc przez godzine będziemy razem, akurat w tym czasie będzie wymiana dzieci, tzn jej dzieci odejdą, moje będę przychodziły dziś dostałam mega wyprawkę (papier ksero, zeszyty, długopisy, kalendarz nauczyciela, 2 dzienniki (ten jeden na te 3 godziny dodatkowo), oraz znam już panią opiekunkę stażu. Fajnie No i podpisałam dziś umowę o pracę
Bardzo się ciesze, ze jesteś zadowolona. Pozytywne podejście to co najmniej połowa sukcesu.
Madziaczek
Post nr 96, Wysłany: 2010-08-25, 14:55
dokładnie.
Mam takie pytanie, rozmawiałam dziś z moją opiekunką stażu i zastanawiamy się czy konspekty mam pisać z każdych zajęć czy tylko z tych hospitowanych?? jak jest u was?? wiem, że do 20 wrzesnia muszę dać plan rozwoju, a do 10 wrzesnia musze napisać program nauczania na ten rok (czy to tylko same tematy, zagadnienia, czy bardziej szczegółowo)??
Z konspektami zależy od dyrektora i opiekuna.
Sądzę, że z każdych to masakra ale na początek warto pisać z niektórych, żeby opiekun sprawdził, ewentualnie przekazał uwagi.
Jak często masz być hospitowana?
I po co masz program pisać? Nie masz gotowca z wydawnictwa? (jakkie książki w końcu?)
Madziaczek
Post nr 98, Wysłany: 2010-08-25, 15:48
Program mamy napisać jaki wybieramy i dlaczego. A nie, że układac program . za to do 10 wrzesnia musimy napisać plan roczny (tematy), które oczywiście mogą sie zmieniać ciągu roku.
Hospitacje mam mieć raz w miesiącu u opiekuna i raz w miesiącu ona u mnie, a z dyrektorem (nie wiem albo raz w miesiącu albo raz na dwa miesiące, mamy to ustalić jeszcze).
Co do konspektów, to opiekun sam nie wiedział jak zrobić. A jak było u ciebie?? Bo mamy pomyśleć o tym i jak się spotkamy to wszystko uzgodnimy.
koleżanka pisała jeden konspekt tygodniowo we wrześniu, potem tylko na zajęcia hospitowane
Madziaczek
Ludzie nie szalejcie konspekty i lekcje dla opiekuna stażu są conajmniej dwa razy w semestrze , a dla dyrektora wtedy kiedy sie zapowie.
A po co tyle konspektów szkoda papieru, a potem do teczki wkładasz tylko plan rozwoju i sprawozdanie, oraz dokumenty potwierdzające kwalifikacje zawodowe. Tez mi9ałam stazystke w tym roku i tak to zorganizowałysmy: ja u niej 2 x w semestrze i odwrotnie.
Madziaczek
Post nr 102, Wysłany: 2010-08-26, 14:35
aneta to by było super.
Dziewczyny dziś od 9 do 16 dekorowałam salę w szkole, oczywiście jeszcze nie skonczyłam. mam dylemat co do ławke tzn jak je ustawić. Czy tak w szkole w rzędach czy tak jak w przedszkolu w grupach. Chce aby było jak najwięcej miejsca na zabawę. I tak wstępnie ustawiłam je w grupach (2 zsunięte ławki po 5 osób), ale nie wiem czy ta 5-ta osoba nie jest tam jak za karę, czy będzie im wygodnie?? jesli bym ustawiła dodatkowe 2 ławki to już dużo mniej miejsca by było.
aaa i czy ja muszę pisać coś takiego jak plan wychowawczy tzn. jakie święta i kiedy będe robiłą, wyjścia, imprezy, wycieczki??
Madziaczek
Post nr 104, Wysłany: 2010-08-26, 15:27
Basiu chciałam dac w podkowę, ale jedna ławka mi nie wchodziła niestety
SALA.jpg
Plik ściągnięto 32 raz(y) 33,17 KB
marttia6
Post nr 105, Wysłany: 2010-08-26, 19:54
Madziaczek napisał/a:
aneta to by było super.
Dziewczyny dziś od 9 do 16 dekorowałam salę w szkole, oczywiście jeszcze nie skonczyłam. mam dylemat co do ławke tzn jak je ustawić. Czy tak w szkole w rzędach czy tak jak w przedszkolu w grupach. Chce aby było jak najwięcej miejsca na zabawę. I tak wstępnie ustawiłam je w grupach (2 zsunięte ławki po 5 osób), ale nie wiem czy ta 5-ta osoba nie jest tam jak za karę, czy będzie im wygodnie?? jesli bym ustawiła dodatkowe 2 ławki to już dużo mniej miejsca by było.
aaa i czy ja muszę pisać coś takiego jak plan wychowawczy tzn. jakie święta i kiedy będe robiłą, wyjścia, imprezy, wycieczki??
Ja też dziś byłam zobaczyć salę. Ustawiać będę w poniedziałek po radzie.
A układ sali mam baardzo podobny do Twojego.
I plan wychowawczy też muszę napisać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum