Post nr 1, Wysłany: 2008-04-19, 23:24 tygodniowy wymiar poszczególnych edukacji w klasie II
Witam,
proszę o informację dotyczącą ilości obowiązkowych godzin kształcenia zintegrowanego w klasie 2 szkoły podstawowej i tygodniowy wymiar poszczególnych edukacji.
pozdrawiam
_________________ Marzena
niebo77
Przedmiot nauczania: Język angielski|Zajęcia zintegrowane
Wiek: 35 Dołączyła: 21 Mar 2008 Posty: 111 Skąd: dolnośląskie
Post nr 2, Wysłany: 2008-04-20, 12:02
ogólny wymiar to 18 godzin nauczania zintegrowanego + 2 godziny religii. Nie ma rozbicia na poszczególne edukacje, wyjątkiem jest wychowanie fizyczne, które w sumie (przez cały tydzień) ma dać minimum 3 godziny lekcyjne...
hanamat
Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Wiek: 52 Dołączyła: 29 Mar 2008 Posty: 145 Skąd: wielkopolskie
Post nr 3, Wysłany: 2008-04-20, 12:21
Zgadzam sie z niebo77, u nas w arkuszu organizacyjnym rozbijamy to tak:6 edukacja polonistyczna, 5 matematyczna, 1 społ.-przyrodnicza, 1 muzyczna, 1 plastyczna, 1 techniczna no i 3 motoryczno-ruchowe. Musimy tak rozbić bo w naszej szkole jest za duzo nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej i kazda ma po 13 zintegrowanego, a reszte uzupełnia swietlicą. Tak nie powinno byc, ale niestety jest. Zreszta w projekcie nowej podstawy programowej muzyk i i plastyki mogą NIESTETY uczyć nauczyciele plastyki i muzyki.
Post nr 5, Wysłany: 2009-09-05, 14:49 Plan zajęć w klasie pierwszej
Witam. Uczę pierwszą klasę w szkole podstawowej (nauczanie zintegrowane - podręcznik Wesoła szkoła i przyjaciele) i nie wiem, jak wpisywać do dziennika plan z podziałem na poszczególne edukacje. Mam 18 godzin w klasie pierwszej. Czy muszę to dzielić każdego dnia na konkretne edukacje? Ile godzin przypada na wychowanie fizyczne? Z góry dziękuję za odpowiedź.
na wychowanie fizyczne 3 godziny
co do reszty jeszcze nikt nic nie wie - moja pani dyrektor ma spotkanie 11 września i tam powinni podać jakie są wymogi dokumentowania zajęć w dziennikach w klasie 1
na razie zostawiamy tą rubryczkę godzinową pustą, czekając na dyrektywy
_________________ "Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."
Post nr 8, Wysłany: 2009-09-16, 15:35 Plan zajęć w klasie I
Ja robię to intuicyjnie w ten sposób: rozpisuję tak, aby w całym tygodniu było: 5 godz.edukacji polonistycznej, 2 godz. ed. środ.-społ., 2 godz. ed. plast.-tech. , 3 godz. wych.-fiz., 1 godz. ed. muz., 1 godz. zaj. komputer., i 4 godz. ed. mat. - razem 18 godz.
Matematykę też można zapisać w pięciu dniach tygodnia - wtedy każdego dnia przy matematyce piszę np 35/45, 40/40 .... tak by po zliczeniu w ciągu 5 dni zgadzało się 180 min. i wtedy na dole strony piszę: razem ed. mat. 4 godz. Nie wiem czy tak jest prawidłowo, ale wydaje mi się logiczne i do końca roku zrealizuję minimum które jest zapisane w podstawie
nie rozumiem dlaczego sie rozliczacie z godzin wg wytycznych menu robi sie to tylko w przypadku gdy daną edukacje powierza sie innemu nauczycielowi zapraszam na strone
http://www.reformaprogram...plany-nauczania proszę otworzyć prezentację ramowe plany nauczania i na slajdzie 20 pisze że ze względu wydzielenia wskazuje się liczbę godzin.
marzenr, to nie tak
mamy mieć tygodniowo:
13 godzin edukacji wczesnoszkolnej w postaci edukacji polonistycznej, matematycznej i społeczno-przyrodniczej (429h)
1 godzinę zajęć komputerowych (33h)
1 godzinę edukacji plastyczno - technicznej (33h)
1 godzinę edukacji muzycznej (33h)
3 godziny wychowania fizycznego (99h)
2 godziny języka angielskiego (66h)
2 godziny religii (66h)
(w nawiasach ile MUSI być zrealizowane w ciągu roku szkolnego)
basiek gdzie ty znalazłas takie rozliczenie moze to dla twojej szkoły bo jesli już to wytyczne podaja godziny na 3 lata edukacji i jesli juz ktoś chce rozliczyć robi to indywidualnie rozp. mówi w przypadku wydzielenia niektórych zajęć należy zorganizować co najmniej:
–
190 godzin języka obcego nowożytnego,
–
po 95 godzin zajęć komputerowych, edukacji plastycznej i edukacji muzycznej,
–
290 godzin wychowania fizycznego.
dddddd, no właśnie, teraz sobie te trzyletnie wytyczne na trzy podziel... bo są trzy lata na realizację
tak właśnie zostało zrobione u mnie i wychodzi optymalny plan, który spokojnie można zrealizowac (jest rozpisany na 33 tygodnie, a jest 37 tygodni nauki, więc jest "rezerwa" na wycieczki, uroczystości itd)
a co do wydzielania edukacji - z realizacji trzeba sie będzie rozliczyć, łatwiej więc teraz mieć tego świadomość i od razu odznaczać, niż potem w czerwcu ślęczeć nad całorocznymi wpisami w dzienniku
Tak ale możesz dzielić dowolnie, a ja nadal uważam, że rozlicza się tylko wtedy te godziny jeśli daną edukację powierza się innemu nauczycielowi na stronie men pisze:
Edukacja wczesnoszkolna:
•
wskazuje się liczbę godzin niektórych edukacji (ze względu na możliwość innej organizacji zajęć),
nie wnikam aż tak
nasza pani dyrektor właśnie była na dwudniowej konferencji szkoleniowej dla dyrektorów na temat nowych zasad dokumentacji pracy
i stamtąd przywiozła wieści o konieczności wykazania w dokumentacji realizacji podstawy programowej w postaci zrealizowania minimum godzinowego oraz że takich rozliczeń będą wymagać wizytatorzy
uznalismy, ze taka forma jest optymalna i najmniej czasochłonna - w dziennikach do nowej podstawy programowej jest specjalna rubryka na godziny i w nią wpisujemy podane przez mnie znaczniki ; dzięki temu łatwo jest sprawdzic i podliczyć ile godzin co zajęło, a zajmuje mi to minutę - dwie tygodniowo, więc nie czuję się obciążona ponad siły, za to doceniam fakt, że nagle nikt mi nie każe tego z całego roku rozpisać
może to w jakimś stopniu asekuracja, ale znając pomysły oświatowych władz, w peni ją rozumiem
acha, w zeszłym roku też nagle przysłano tabelki do wypełnienia, ile godzin czego zostało zrealizowane i czy przez nauczyciela z uprawnieniami czy bez (zastępstwa trzeba było rozpisywać co do godziny), u nas w 1-3 nie było tak źle, ale trzy dziewczyny z 4-6 miały nielichą robotę (bo miały dłuższe zwolnienia)
zapraszam tu fajna dyskusja na nasz temat
http://oskko.edu.pl/forum/watek.php?w=39584
podoba mi sie najbardziej głos Elżbiety
Pozdrawiam a co do wizytatorów to oni działają często lokalnie a nie globalnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum