Post nr 1, Wysłany: 2010-05-25, 12:37 Podręczniki "Wesoła szkoła", "Ja i moja szkoł
Witam!!!
Czy w/w podręczniki oraz ćwiczenia mają może państwo w wersji elektronicznej?
Jeśli tak to czy jest możliwość udostępnienia? potrzebne mi są niektóre czytanki i ćwiczenia z w/w podręczników i ćw.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc!!!!!!!!!!
Dziękuję wszystkim nauczycielom za odpowiedź
Chciałam również zauważyć, iż grupa zawodowa nauczycieli jest bardzo " specyficzną grupą".
Piszę to ponieważ o cokolwiek się nie zapytasz lub poprosisz, to zawsze na tym forum znajdzie się osoba "bardzo życzliwa" - czyt. nikt!!!!!!!!!!!!!! albo ochrzanią, że nie tak się pytasz albo że nie w tym miejscu... Pedagogika wczesnoszkolna jest moim drugim fakultetem i pracuję zawodowo w innym zawodzie i nie ma czegoś takiego jak tu. Jak błam młodsza i mówiłam, że chciałabym być nauczycielką to słyszałam : Nauczyciele to dziwni ludzie. i to chyba się potwierdza!
Przepraszam jeśli kogoś uraziłam, ale musiałam to napisać... Bo nie jestem w stanie takiego zachowania zrozumieć - ludzi wykształconych i z nie małym stażem pracy!
można udzielić odpowiedzi : np. że nie mam, nie ma czegoś takiego a nie cisza!
Basso profondo
Post nr 3, Wysłany: 2010-05-26, 12:32
Durnoty napisałaś i tyle. Mało jeszcze znasz internet i mało internetowych społeczności. Jeżeli na poważnym forum post nie ma odpowiedzi, to znaczy po prostu, że nikt nie wie albo ludzie nie mają akurat czasu zająć się cudzym problemem. Tak jest na wszystkich forach, jakie znam. Doświadczony internauta pisze wtedy post w stylu:
"Czy naprawdę nikt nie wie? "
"Podnoszę wątek bo mi bardzo zależy."
albo zwyczajnie:
"up"
Fora branżowe mają też to do siebie, że obowiązują na nich dość ściśle określone reguły wypowiadania się, często oparte wyłącznie na utartym zwyczaju. I wszędzie "starzy" forumowicze stoją na straży tych reguł.
To jest tak jak w realu. Nie podchodzisz bezceremonialnie do grupy obcych sobie ludzi, pytasz ich o coś, odchodzisz i masz ich w tyle. Trzeba podejść, uprzejmie zagadnąć, poprosić, zrobić na nich dobre wrażenie, jak odpowiedzą, podziękować, masz wtedy szanse na przyszłość. A gdy przyjdziesz parę razy, może lepiej poznasz ich zwyczaje, a oni się do ciebie przyzwyczają, zaakceptują, słowem dołączysz do towarzystwa.
Gdybyś z życiu zachowała się tak jak tutaj, pomyślą o tobie "Głupia gęś!" albo "Chamka!". Nie masz co liczyć na inną reakcję.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Świetnie. Dziewczyna w ciągu 22 godzin nie uzyskała odpowiedzi i już forumowicze są be.
Nie dziwię się jednak. Ten rocznik, w większości przypadków< był już wychowywany w przeświadczeniu, że wszystko im się należy i to natychmiast.
Dorosłe życie wiele razy boleśnie pokaże, że to nie tak działa.
Na prośbę nie uzyskałam odpowiedzi to fakt. ale na drugi post owszem.
Nie kwestionuje tego, że wie Pani o życiu dużo więcej ode mnie. Ale szufladkować wszystkich ludzi z danego rocznika to lekka przesada!
Wszystkich rozumów też Pani nie "zjadła" wiec nie wiem skąd takie dane....
Ale szufladkować wszystkich ludzi z danego rocznika to lekka przesada!
Zauważ w poście malgali słowo "większość". Większość, nie oznacza wszystkich. Gdyby miała na myśli wszystkich, to by napisała wszyscy.
anka1985 napisał/a:
Wszystkich rozumów też Pani nie "zjadła" wiec nie wiem skąd takie dane....
Błąd nowicjusza. Od malgali się odstosunkuj, bo jest na prawdę sympatyczną osobą.
A tak a propos Twoich pytań. Zazwyczaj, należy odczekać chwilę na odpowiedź zwłaszcza, że nikomu tutaj nie płacą za odpowiadanie na pytania. Jest to ich dobra wola. Doceń to, zamiast przyjmować roszczeniową pozycję wobec wszystkich.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Błąd nowicjusza. Od malgali się odstosunkuj, bo jest na prawdę sympatyczną osobą.
Nie twierdzę, że jest nie sympatyczna, nie dane mi było tego doświadczyć.
A tak a propos Twoich pytań. Zazwyczaj, należy odczekać chwilę na odpowiedź zwłaszcza, że nikomu tutaj nie płacą za odpowiadanie na pytania. Jest to ich dobra wola. Doceń to, zamiast przyjmować roszczeniową pozycję wobec wszystkich.
Ja rozumiem, że trzeba odczekać "chwilę" ażeby uzyskać odpowiedź, fakt nikomu nie płacą ale też nikomu nie nakazano tutaj wchodzić udzielać pomocy... to jest wolna wola.
Ta dyskusja nie ma sensu ponieważ wytwarza się tylko niepotrzebna kłótnia:( i nie miła atmosfera a nie o to tu w tym wszystkim chodzi. Jak już pisałam ludzie wchodzą w temat wychodzą i nie zostawiają odpowiedzi, natomiast gdy napisałam i swoim postem nie zrobiłam dobrego wrażenia to dyskusja wrze...
Jeżeli kogoś uraziłam to bardzo przepraszam nie miałam takiego zamiaru!
Ja myślę, że i tak już jestem skreślona ale jestem dużo młodsza i mniej wiem od Państwa także za tę nie miłą atmosferę jeszcze raz przepraszam.
Ja rozumiem, że trzeba odczekać "chwilę" ażeby uzyskać odpowiedź, fakt nikomu nie płacą ale też nikomu nie nakazano tutaj wchodzić udzielać pomocy... to jest wolna wola.
Tak. Ale o ile napisanie "podbijam" czy "up" byłoby neutralne, o tyle żale i pretensje są źle widziane. Roszczeniowa postawa nigdy nie jest mile widziana. Zwłaszcza, że są pytania wakujące znacznie dłużej, niż Twoje, a pytający cierpliwie czekają.
anka1985 napisał/a:
Ta dyskusja nie ma sensu ponieważ wytwarza się tylko niepotrzebna kłótnia:( i nie miła atmosfera a nie o to tu w tym wszystkim chodzi. Jak już pisałam ludzie wchodzą w temat wychodzą i nie zostawiają odpowiedzi, natomiast gdy napisałam i swoim postem nie zrobiłam dobrego wrażenia to dyskusja wrze...
Ludzie nie odpisywali, bo nie wiedzieli, zatem nie chcieli Cię wprowadzić w błąd, bądź zastanawiali się nad odpowiedzią. Albo chcieli sprawdzić, bądź zweryfikować pewne informacje.
anka1985 napisał/a:
Ja myślę, że i tak już jestem skreślona ale jestem dużo młodsza i mniej wiem od Państwa także za tę nie miłą atmosferę jeszcze raz przepraszam.
Eee tam... Ja odstawiałem jeszcze gorsze cyrki. Wystarczy, że zmienisz swoje postępowanie i dasz się polubić ludziom. Oni wtedy Cię polubią, taką jaka jesteś
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Eee tam... Ja odstawiałem jeszcze gorsze cyrki. Wystarczy, że zmienisz swoje postępowanie i dasz się polubić ludziom. Oni wtedy Cię polubią, taką jaka jesteś
Podoba mi się Twoja postawa ponieważ jesteś obiektywny. Dzięki:)
haLayla napisał/a:
Podoba mi się Twoja postawa ponieważ jesteś obiektywny. Dzięki:)
haLayla nie tylko jest obiektywny. On po prostu wydoroślał i to na naszych oczach. Weź z niego przykład.
Aniu, wysunęłaś pod moim adresem bardzo krytyczne stwierdzenia. Nie poczułam się jednak obrażona. Dlaczego? To proste. Uważam, że jeszcze nie dojrzałaś do dyskusji z dorosłymi ludźmi. Zachowujesz się jak urażona nastolatka.
Fakt, Twój start na forum do fortunnych nie należy, ale my nikogo nie przekreślamy. Pierwszy błąd to jeszcze nie dyskwalifikacja. Nie brnij tylko w nie dalej.
A rozumów wszystkich faktycznie nie pozjadałam i zjeść już nie zdążę. Tobie to też się nigdy nie uda.
anka1985 napisał/a:
Zauważyłaś gdzieś, że to jest forum pod hasłem udzielania pomocy?
To jest forum, na którym nauczyciele wymieniają doświadczenia, wspierają się, dyskutują na tematy związane z oświatą i nie tylko. Studenci, uczniowie, rodzice też tu są, bo jest to miejsce dla wszystkich zainteresowanych szkołą. A pomoc? No cóż, gdy ktoś jej potrzebuje i ktoś z użytkowników tego forum akurat jest w stanie w jakiś sposób pomóc - pomaga. Nikt z nas się tu nie rejestrował w celu udzielania pomocy innym. Wymiany doświadczeń - tak. Pomagamy chętnie, gdy jesteśmy w stanie pomóc, ale pomóc, a nie zrobić coś za tych, którym się nie chce (a tacy też się zdarzają).
jak dla mnie ważne jak się kończy, nie jak się zaczyna
i ważne że się wnioski wyciąga
i myśli
i potrafi do błędu przyznać
masz szansę Aniu ))))))))
a co do meritum: o ile mi wiadomo nie ma takowych
chyba że na Śląsku (netbooki zamiast podręczników - taka akcja na próbę tam jest)
_________________ "Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."
paweł_polonista
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 31 Dołączył: 05 Sie 2008 Posty: 63 Skąd: małopolskie
Post nr 13, Wysłany: 2010-06-02, 14:05
Malgali dać Nobla! Jaka ona jest cierpliwa, jaka ciepła. Takich ludzi jest już naprawdę niewiele. Ja zawsze powtarzam, że ta "stara" kadra w większości przypadków to wzór do naśladowania dla młodych. Nie przekreśli, nie obrazi, nie "schami się" - po prostu ma zasady... i rozum. Wielki ukłon w stronę Małgosi.
Wiem, wiem - offtopuję- ale co tam, raz chyba mogę ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum