Basso profondo
Post nr 61, Wysłany: 2011-09-22, 11:56
upieczona.anglistk napisał/a:
co zrobic w sytuacji, kiedy chłopiec nie chciałbym napisac tego słowa
Są różne możliwości, z których dość skuteczna (i najbardziej niedoceniana) jest stanowcza perswazja.
Ostatecznie chłopak sobie posiedzi bezczynnie, co też jest karą.
upieczona.anglistk napisał/a:
u nas w szkole zostaje sie na przerwie z dziecmi w sali, wiec ten czynnik ukarania poprzez zabranie przerwy nie wchodzi w tym przypadku w grę
Każdą metodę można zmodyfikować. Na przykład ograniczyć dziecku przestrzeń do jego ławki albo kąta sali, zakazać niektórych rodzajów aktywności itp.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Hmm... nie ma co zwlekać. Z rodzicami trzeba rozmawiać na bieżąco i niwelować od razu złe zachowania. Warto również zrobić wywiad w zerówce, do której chodziło lub w przedszkolu. Może jest to dziecko z trudnosciami wychowawczymi lub w nauce i wymaga wsparcia ze strony nauczyciela. Buntowniczy osobnik szybko zyskuje sprzymierzeńców i powoduje, że problem złego zachowania wymyka się spod kontroli i zaczyna dotyczyć całej klasy.
Warto przyjąć w klasie system nagród. W klasie I sprawdzone sa karteczki (znaczki) z obrazkami umownych ocen, zarówno z zachowania, jak i nauki. Ja mam takie kolorowe o wymiarach 2x2cm. Na poczatku roku drukuję i wycinam, wkładam posegregowane w koszulki w segregatorze. Uczeń jest wyjatkowo grzeczny, to dostaje usmiechniętą buzię, niegrzeczny-skrzywioną buzię, bardzo niegrzeczny - zółtą kartkę. Sa kartki z podpisem: jestem koleżeński, jestem pomocny, jestem dobrym dyzurnym itp. W nauce podobnie typu: pieknie czytam, dobrze liczę, ładnie rysuję, ładnie śpiewam itp. Dzieci lubią rywalizację, lubią wyfrywać, więc robia wszystko, zeby pozytywne karteczki otrzymać.
A korzyści dla nauczyciela? Niewymierne, bo klasa z dnia na dzień staje się grzeczniejsza, dzieci coraz lepiej czytają...itd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum