Post nr 1, Wysłany: 2011-11-06, 11:45 Programy i podręczniki
Trzeci rok i zdecydowanie ostatni realizuję "Razem w szkole" wyd. WSiP. Chciałabym poznać Wasze opinie na temat realizowanych programów i ocenę podręczników. Będę wdzięczna za wszelkie spostrzeżenia.
_________________ Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia
Nie wiem ale ja też pracuje na,, Razem w szkole"" i chyba też zmienię bo mnie to powoli zaczyna denerwować:
1. w klasie pierwszej za mało tekstów do czytania , w klasie drugiej sporadycznie a kl.III to taka orka ze nie ma czasu na nic...
2. Matematyka średniej jakości...
3. jak dla mnie to ten podręcznik nie sprawdza sie w wiejskiej szkole....
Nie wiem jakie będą wyniki potem po kl.III..
Razem w szkole może się sprawdzi jak będą 5-latki w szkołach a potem 6-latki w kl.I
Chwalą Nową Ere i dzieci odnoszą sukcesy, podobno dobrze piszą testy i dobre wyniki... ja chyba na to wskoczę
Pracowałam na Juce "Gra w kolory" i zrezygnowałam po roku. Bardzo proste dla dzieci zadania. które bardzo szybko wykonywały. Zawsze musiałam mieć coś w zanadrzu. Sporo błędów merytorycznych, a już zupełnie na łopatki położył mnie jeden ze sprawdzianów. W końcowej tabeli do oceniania miałam ocenić zadanie którego w ogóle nie było!!!! Przeszłam na Nową Erę i bardzo sobie chwalę. Trudniejsze zadania, dużo dodatkowych i to co mnie cieszy - sporo pracy w zeszytach wynikających z zeszytów ćwiczeń. Pracowałam też na Nowej Erze w mojej wcześniejszej pracy w przedszkolu i równie byłam zadowolona. Poza tym, wydawnictwo zawsze jest do przodu jeśli chodzi o nowości. Polecam!
U nas generalnie też nie. Pisałam podanie do dyrekcji o zgodę na zmianę z uzasadnieniem dlaczego. Zgodziła się, a zrezygnowałam po drugiej klasie więc rok przed zakończeniem etapu. To była dobra decyzja.
Mam pakiet promocyjny programu "Oto ja" MAC-a. Wygląda ciekawie, ale szkoda, że mam w posiadaniu tylko wybiórcze książki do klasy I. Czytanie opiera się o metodę Falskiego. Treści polonistyczne połączone są z treściami społecznymi, a matematyczne z przyrodniczymi. Ciekawa jest obudowa metodyczna. Program wydaje się ciekawy. Dostanę też mailem inne materiały oraz kontakt do autora. Czy ktoś się zetknął z tym programem?
Ja będę mieć po klasie III zerówkę i nic sensownego na rynku nie widzę. Byłam wczoraj na konferencji z Nową Erą i dowiedziałam się, że produkują nowy pakiet do klasy 0, który będzie dopiero dostępny w marcu-kwietniu. Ale widziałam i mam do klasy I ich nowe wydanie pakietu Elementarz XXI wieku. Całkiem sensownie wygląda. Dobrze rozbudowana część polonistyczno-przyrodnicza, osobne książki do muzyki z tekstami piosenek dla dzieci i płytą do ćwiczeń domowych. Matematyka wydzielona w osobnej książce, nie związana tematycznie z polskim. Szata graficzna ładniejsza niż wcześniejsze publikacje. Dobra obudowa dla nauczyciela. Moje koleżanki zdecydowały się na ten pakiet.
Ten pakiet "Oto ja" jest dla mnie niezrozumiały. Albo wkradł się błąd albo tak zakładali autorzy. Wychodzi na to, że w ciągu jednego semestru wprowadza się tylko 5 liter.
Koleżanki z innej szkoły pracujące na MAC-u mówiły, że te książki są beznadziejne, bo są opracowane dla sześciolatków, a nie dla siedmiolatków. Siedmioletnie dzieci sie nudzą, bo zadania są bardzo łatwe i nie rozwijają myślenia, a nauczyciel stale musi drukować karty pracy, aby podnieść poziom nauki. Coś tam też było nie tak z wprowadzaniem dwuznaków, ale na 100 procent nie jestem pewna. Nie wiem jednak o jakim podręczniku mówiły, bo tytuł wyleciał mi z głowy.
Skoro 5 liter na semestr, to co z pozostałą liczbą liter alfabetu?
A ja pracuję na Nowej Erze i pomimo nowej podstawy klasa 3 jeśli chodzi o edukację polonistyczną i przyrodniczą jest chyba najtrudniejsza jaką do tej pory realizowałam. Klasa 1 i 2 ok, ale 3 ponad treści wg starej podstawy. Teraz obiecałam sobie, że wybór podręcznika zacznę od przejrzenia klasy3. Życzę trafnych wyborów
Post nr 15, Wysłany: 2012-03-02, 21:31 Re: Programy i podręczniki
linczerka napisał/a:
Trzeci rok i zdecydowanie ostatni realizuję "Razem w szkole" wyd. WSiP. Chciałabym poznać Wasze opinie na temat realizowanych programów i ocenę podręczników. Będę wdzięczna za wszelkie spostrzeżenia.
ja akurat też kończę trzeci rok Razem w szkole i nie zamienię go na inny
świetnie mi sie pracuje, są świetne wyniki tej pracy w klasie
rewelacyjna obudowa metodyczna
poprawili błędy
niestety, zmienili grafika i są mniej śliczne niż były ale nadal ładne, a zawartość jeszcze lepsza
jesteśmy cztery mające teraz 3 klasę na tych książkach i wszystkie jesteśmy bardzo zadowolone i chcemy kontynuować
_________________ "Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum