Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Proszę o pomoc
Autor Wiadomość
iskra 

Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Post nr 1, Wysłany: 2009-09-01, 14:48   Proszę o pomoc

Witam, ukończyłam studia pedagogika opiekuńczo-wychowawcza i pracy socjalnej, na razie nie pracuję w szkole, czy po podjęciu studiów podyplomowych edukacja przedszkolna i wczesnoszkolna będę mogła pracować w przedszkolu lub klasach I-III? Bardzo proszę o pomoc

Basiek70 

Przedmiot nauczania: nauczanie zintegrowane
Post nr 2, Wysłany: 2009-09-03, 18:39   

po podjęciu to raczej nie, po skończeniu na pewno
wydaje mi się, że o ile przyznano nauczycielom po PP i PW uprawnienia do pracy na świetlicy, to w drugą stronę to nie obowiązuje
chyba że się mylę...

iskra 

Post nr 3, Wysłany: 2009-09-04, 07:52   

Dziękuję za odp. Mam wątpliwości czy po ukończeniu studiów podyplomowych edukacja przedszkolna i wczesnoszkolna mogłabym pracować w klasach I-III i przedszkolach bo wiem że niektóre specjalności łączone mają uprawnienia tylko do jednej z nich a ta specjalność którą chce zacząć studiować jest właśnie łączona. Nie chciałabym tracić niepotrzebnie czasu i pieniędzy żeby potem powiedzieli mi że nie ma po tym uprawnień do jednej z tych specjalizacji. Chciałabym mieć możliwość pracować w przedszkolu lub klasach I-III a ta specjalność jest jakby dwa w jednym, nie musiałabym najpierw robić przedszkolnej a potem wczesnoszkolnej, ale czy na pewno po tej łączonej specjalności miałabym uprawnienia do przedszkola i klas I-III to właśnie nie wiem

justyna1234 

Post nr 4, Wysłany: 2009-09-04, 08:13   

czesc! ja tez chcialabym studiowac nauczanie klas od 1-3 oraz przedszkolne. pytalam sie, jak wyglada sytuacja w kuratorium. od tego roku, od 1 wrzesnia osoby, ktore maja tylko uprawnienia do nauczania w w szkolach od 1 do 3 maja tez uprawnienia do nauki w przedszkolu. to jest rozporzadzenie, ktore weszlo w zycie kilka dni temu. tak wiec konczac takie studia mozna chyba pracowac i w szkole i przedszkolu.
ja tez sie zastanawiam i mam spore watpliwosci, co robic. tym bardziej, ze mnie czeka jeszcze kurs pedagogiczny i praktyki w klasach, gdzie sa administracyjno-prawnicze przedmioty, a wiec beda to osoby z lo i starsze i mam strasznego pietra, czy dam sobie rade i czy w ogole sprawdze sie w tym zawodzie. pozdrawiam

iskra 

Post nr 5, Wysłany: 2009-09-04, 12:46   

dzięki, a co skończyłaś że musisz jeszcze odbyć te praktyki i kurs? praktyki to chyba każdy musi?ja tak się zastanawiam nad tymi studiami edukacja przedszkolna i wczesnoszkolna bo te studia są daleko a sama edukacja przedszkolna jest blisko mojego miejsca zamieszkania i właśnie nie wiem co robić. ale też coś słyszałam, jakaś dyrektorka w przedszkolu mówiła mi że podobno teraz po wczesnoszkolnej można pracować w przedszkolu. a kto będzie uczył 6latki w szkole?czy ja też musiałabym jakiś kurs skończyć? a przy okazji, złożyłam cv do blisko 70szkół i odezwały się 3 szkoły, które w końcu i tak wybrały kogoś innego. to jak zdobyć ten staż w szkole?

iskra 

Post nr 6, Wysłany: 2009-09-04, 12:56   

przy edukacji przedszkolnej jest napisane że daje uprawnienia do klas I-III, nic nie pisze o przedszkolu. pracodawca może żądać na piśmie że po wczesnoszkolnej można pracować w przedszkolu. zastanawia mnie to bo miałam do czynienia z takim kierownikiem gdzie chciał mieć wszystko na piśmie i kto mi później napisze że ta wczesnoszkolna pozwala na pracę w przedszkolu. poza tym to może być kwestia indywidualna kierownika czy dyrektora, jeden przyjmie do przedszkola po wczesnoszkolnej, a drugi na to nie pozwoli. naprawdę już sama nie wiem

[student]kamila26111 

Post nr 7, Wysłany: 2009-09-05, 15:56   

Ja w październiku zaczynam licencjat z edukacji przedszkolnej natomiast magistra zrobię z wczesnoszkolnej i tym sposobem będę mogła uczyć i w przedszkolu i 1-3, żeby uczyć w przedszkolu wystarczy licencjat z przedszkolnej a do 1-3 trzeba wczesnoszkolna i robię magistra bo robiąc licencjat będę miałam PP :D :D :D :D :D

asiek01 

Post nr 8, Wysłany: 2009-09-22, 18:52   

Witam mam pytanie czy ktoś z Was ma link do rozporządzenia gdzie jest jasno napisane że po zintegrowanej edukacji wczesnoszkolnej można uczyć w przedszkolu?????

ewita 

Przedmiot nauczania: nauczyciel specjalista
Post nr 9, Wysłany: 2009-09-23, 07:12   

asiek01 ja mam to rozporządzenie na dysku napisz maila to ci je podeslę

asiek01 

Post nr 10, Wysłany: 2009-09-23, 13:57   

asiek01@poczta.fm będę wdzięczna i dziękuje za odp

ewita 

Przedmiot nauczania: nauczyciel specjalista
Post nr 11, Wysłany: 2009-09-23, 15:17   

Jak nie zapomnę to podeślę ci dzisiaj wieczorem na razie nie ma mnie w domu. Co do nauczania w przedszkolu po wczesnoszkolnej to od tego roku można

[student]dorotaz1 

Post nr 12, Wysłany: 2009-10-01, 20:04   

witam, nie wiedziałam gdzie umieścić moj post, postanowilam tutaj,
zaczełam studia na 1 roku - pedagogika - narazie nie kazali nam wybierać specjalności
otrzymałam informację , że decyzję dopiero na 3 roku podjąć trzeba,
ale o co chodzi,
interesuje mnie praca nauczyciela w szkole w klasach 1-3
chcialabym się dowiedziec czy aby napewno po pedagogice licencjacie bede
mogła isc na mgr a potem uczyc w szkole ?
duzo osob mnie wprowadzilo w bląd, mam niejasne informacje, wiec
zworciłam sie do was, prosze o jakiekolwiek informacje, (jaka specjalizacje trzeba wybrac - czy wczesnoszkolną ? - czy jesli nie bede miala mozliwosci w tej szkole wybrac wczesnoszkolnej - to czy jesli zrobie licencjat z innej specjalizacji poźniej bede mogła mgr zrobić aby zostac nauczycielem) , albo czy np z po licencjacie z pedagogiki mozna isc na filologie polska lub inne kierunki jesli tak to na jakie pokrewne ? czy to wogóle mozliwe licencjat z pedagogiki a mgr z czegoś innego ?
jak widać wiele mam pytan poniewaz nie znam na nie odpowiedzi.
z gory dziękuje i pozdrawiam
d.z.[/list]

bzyk 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 13, Wysłany: 2009-10-01, 20:13   

Żeby uczyć w szkole, w klasach 1-3 musisz mieć skończoną wczesnoszkolną, jak nie bedzie jej na licencjacie, to możesz zrobić uzupełniające magisterskie w tym kierunku. Zależy co skończysz na licencjacie, to przy uzupełniających bedziesz mieć różnice programowe lub nie. Na internecie, znajdziesz dużo takich wiadomości, tylko dobrze szukać ;)

[student]dorotaz1 

Post nr 14, Wysłany: 2009-10-01, 20:18   

dziękuję za odpowiedź, szukałam w internecie wszędzie już siedzę od dobrych kilu godzin, ale niektóre info sa takimi bzdurami więc znalazłam to forum i wzbudziło we mnie zaufanie z powodu rzetelnych odp. Ponieważ studia są dla mnie rzeczą ważną, chcę mieć kompletne informacje, z poza kręgu znajomych itp.
jeszcze raaz dziękuję i pozdrawiam,

Basiek70 

Przedmiot nauczania: nauczanie zintegrowane
Post nr 15, Wysłany: 2009-10-02, 15:12   

nie wiem, w jakiej szkole podjęłas naukę; dotychczas słyszałam, ze specjalizacja jest od drugiego roku; poza tym szkoła powinna poinformować, na jakich kierunkach kształci, jeśli sama nie wie, moze warto zmienić szkołę?

Odpowiedz do tematu