elazab
Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 61, Wysłany: 2011-02-01, 08:18
chodziło mi o testy które były ale też o zadania praktyczne. Mam jedną książkę z zadaniami ale jak udało mi się zdobyć jeden test okazało się, że są różnice pomiędzy książka którą posiadam a ocenianiem przez cke, także usiłuje zdobyć coś nowszego
Weźmy TI. Gratuluje komuś kto praktyczny egzamin zawodowy sprowadził do pisania masy nikomu niepotrzebnych rzeczy(wszystko na papierze + dokumentacja zrzutami obrazu). Zdawałem parę miesięcy temu próbny i wiem co piszę. miałem 91% - zalicza 75%, kolejna totalna bzdura, kolejny egzamin który trzeba pisać pod klucz żeby dostać punkty. Żenada.
Dla nas najlepszym przygotowaniem do teoretycznego egzaminu było rozwiązywanie w kółko testów umieszczonych w internecie. Kilka godzin tygodniowo (na wszystkich przedmiotach zawodowych), po skończeniu materiału. Dużo rzeczy po prostu się zapamiętuje, niekiedy pytania są podobne albo takie same, więc można się spokojnie nauczyć rozwiązywać zadania danego typu
Do praktycznego, przygotować właściwie się nie da... to już kwestia tego co uczeń potrafi i czego nauczył się samodzielnie. Niestety szkoła do praktycznego nikogo nie przygotuje. No może nie licząc tych dennych formułek...
Post nr 64, Wysłany: 2011-04-20, 08:44 Egzamin zawodowy
Zgadzam się z Tobą w 100%. Egzamin praktyczny - powinien być praktyczny, a nie opisowy. Technik musi umieć coś zrobić a nie umieć opowiedzieć jak to się robi. Niestety to specjaliści z ministerstwa edukacji wymyślili taki sposób zdawania egzaminu. Sam jestem absolwentem technikum mechanicznego, jeden dzień w tygodniu miałem warsztaty szkolne, egzamin zawodowy zdawałem praktycznie - losowałem temat i musiałem coś praktycznie zrobić. Teraz warsztaty w większości szkół pozamykane i pozostaje tylko teoria i praktyki, na których najczęściej młodzież także niewiele robi.
Warto jednak z technikum wynieść solidne podstawy teoretyczne, to ułatwi poszerzanie wiedzy na studiach, czy też pozwoli szybciej wdrożyć się w praktyczne wykonywanie danego zawodu.
justyna_k
Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 65, Wysłany: 2011-05-01, 12:14 technik ekonomista styczeń 2011
Czy ma ktoś treść zadania praktycznego egzaminu z przygotowania zawodowego technik ekonomista ze stycznia 2011? Jeżeli tak to proszę o kontakt na malgos_mr@wp.pl
Dziękuję
Post nr 66, Wysłany: 2011-08-31, 18:00 technik analityk
Witajcie, czy uczy ktoś może w zawodzie technik analityk i ma arkusze egzaminacyjne z lat poprzednich? Jestem młodym nauczycielem i w tym roku szkolnym przygotowuję moich techników analityków do egzaminu. Dodam że jest to pierwszy egzamin w mojej szkole w tym zawodzie. Pomóżcie!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum