aleksan
Przedmiot nauczania: Ekonomia
Wiek: 33 Dołączyła: 02 Sie 2008 Posty: 4 Skąd: dolnośląskie
Post nr 1, Wysłany: 2008-08-02, 18:55 Kwalifikacje do nauczania przedsiębiorczości
Witam
Jakie trzeba mieć kwalifikacje żeby uczyć przedsiebiorczości w szkole średniej? Ciężko gdziekolwiek znależć coś na ten temat. Proszę o pomoc. Ukończyłam Wyższą Szkołę Zarzadzania i Finansów na kierunku Finanse i Bankowość w zakresie zarządzania finansami przedsiębiorstw oraz Akademię Ekonomiczną na kierunku Finanse i Bankowość w zakresie finansów i polityki pieniężnej. Posiadam kwalifikacje pedagogiczne. Czy mając takie kwalifikacje mogę uczyć przedsiębiorczości???
Pozdrawiam
Witam koleżankę po fachu
Moim zdaniem, mając takie kwalifikacje możesz uczyć przedsiębiorczości - bo to taki "ekonomiczny" przedmiot. Wiem jednak, że niektórzy dyrektorzy żądają nawet od ekonomistów studiów podyplomowych z przedsiębiorczości
Aktualnie obowiązujące rozporządzenie nie rozstrzyga wprost tej sprawy.
Niedługo ma się ukazać nowe rozporządzenie, która ma rozstrzygnąć o możliwości uznawania kwalifikacji na podstawie dyplomu ukończenia studiów na kierunku zbliżonym. Zobaczymy.
A mi p. dyrektor kazała skończyć przedsiębiorczość mimo iż ukończyłam ekonomię i pedagogikę...na szczęście szkoła finansowała studia podyplomowe. Dała mi 2 lata na ukończenie studiów.
2. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela teoretycznych przedmiotów zawodowych w szkołach, o których mowa w ust. 1, posiada również osoba, która uzyskała tytuł licencjata lub inżyniera, po ukończeniu studiów wyższych w zakresie nauczanego zawodu i posiada przygotowanie pedagogiczne.
W uzasadnieniu projektu:
Cytat:
Najistotniejszą zmianą zawartą w projekcie rozporządzenia w stosunku do obecnie obowiązujących przepisów rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 10 września 2002 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli oraz określenia szkół i wypadków, w których można zatrudnić nauczycieli niemających wyższego wykształcenia lub ukończonego zakładu kształcenia nauczycieli (Dz. U. Nr 155, poz. 1288) jest odejście od zapisu o możliwości uznania ukończonego kierunku (specjalności) studiów za zbliżony do nauczanego przedmiotu (prowadzonych zajęć). Obecne przepisy stanowią, iż kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela posiada m.in. osoba, która ukończyła studia magisterskie lub wyższe zawodowe na kierunku zgodnym lub zbliżonym z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć.
Do aleksan: przedsiębiorczość nie jest przedmiotem zawodowym (tpz), a więc powyższy zapis nie może być stosowany do tego przedmiotu. Natomiast jest taki:
Cytat:
§ 2. 1. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w:
6) liceach ogólnokształcących;
7) liceach profilowanych;
.8) technikach;
9) uzupełniających liceach ogólnokształcących;
10) technikach uzupełniających;
11) szkołach policealnych,
z zastrzeżeniem §11 - 14 i 16 - 22, posiada osoba, która uzyskała:
a) tytuł magistra lub równorzędny, po ukończeniu studiów wyższych w zakresie nauczanego przedmiotu lub prowadzonych zajęć i posiada przygotowanie pedagogiczne lub
b) tytuł magistra lub równorzędny, po ukończeniu studiów wyższych na dowolnym kierunku, która ponadto posiada przygotowanie pedagogiczne i ukończyła studia podyplomowe w zakresie nauczanego przedmiotu lub prowadzonych zajęć.
- nie ma więc możliwości uznania ukończonego kierunku studiów za zbliżony do nauczanego przedmiotu
Witam wszystkich,
Czy ktos z was poleca (np. z wlasnego doswiadczenia lub slyszal) dobra szkole podyplomowa nauczania przedsiebiorczosci i/lub kurs pedagogiczny w Warszawie?
I jesczze male pytanie: czy aby rozpoczac kurs pedagogiczny trzeba byc zatrudnionym jako nauczyciel lub stazysta w szkole?
Rozumiem więc, że stażysta nawet teoretycznie nie musi jeszcze posiadać przygotowania pedagogicznego, gdyż może zrobić taki kurs w trakcie stażu.
Wyjątki dotyczą najczęściej nauczycieli przedmiotów zawodowych. Np. specjalista z branży budowlanej może zacząć od września uczyć przedmiotów budowlanych i jednocześnie rozpocząć kurs aby zdobyć uprawnienia pedagogiczne.
Wyjątki mogą też dotyczyć językowców, np. mała wiejska szkoła ma problemy ze znalezieniem nauczyciela j. obcego - zgłasza się osoba która ma odpowiedni "certyfikat" (w tym zakresie jestem laikiem, ale wiem że są takie) a brak jej uprawnień pedagogicznych. Wtedy taka osoba zaczyna pracę w szkole i już w trakcie zdobywa uprawnienia pedagogiczne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum