Post nr 1, Wysłany: 2007-06-16, 20:08 strony internetowe
Witam
w tym temacie proszę umieszczać strony internetowe, które zawierają ciekawe materiały, scenariusze
zamieszczam pierwsze ale pewnie nie ostatnie:
www.nbportal.pl - portal Narodowego Banku Polskiego ze scenariuszmi prezentacjami a nawet ciekawymi, krótkimi filmikami wyjaśniającymi podstawowe pojęcia ekonomiczne
STRONA WARTA OBEJRZENIA www.koweziu.edu.pl - Krajowy Ośrodek Wspierania Edukacji Zawodowej i Ustawicznej dla zawodowców wiele materiałów: scenariusze, artykuły, bieżące informacje
Post nr 2, Wysłany: 2007-07-11, 16:23 prezentacje do podstaw przedsiębiorczości
Nauczyciele podstaw przedsiąbiorczości i nie tylko.....
Bardzo przydatne materiały pomocnicze do przedsiębiorczości przygotowane w formie prezentacji http://www.zstnr2.pop.pl/articles.php?id=90
Wielkie BRAWA dla nauczycieli którzy je przygotowali i udostępnili
Bardzo przydatna strona prywatna Leszeka Sarzyńskiego
http://leszek.sarzynski.eu/index.php?d=10 - zamieszczone tutaj materiały pomogą w przybliżeniu zagadnień ekonomicznych i przygotowaniu się do lekcji z podstaw przedsiębiorczości, znajdują się tam również informacje na temat egzaminu zawodowego.
Witam grono nauczycieli przedmiotów zawodowych!
Oto strona na której jest mnóstwo prezentacji, symulacji zjawisk i procesów, filmów, zdjęć, tablic, schematów, scenariuszy, testów i in. głównie do przedmiotów ekonomicznych, ale nie tylko:
http://scholaris.pl/cms/i...ults?cat_id=268
Ot, i nasza szkolna rzeczywistość! W mojej szkole 2 lata temu uprosiłam z trudem zwykły rzutnik pisma, a o tablicę interaktywną to boję się prosić. Komputer z projektorem bardzo by mnie zadowolił, ale na to też nie mogę liczyć. Wprawdzie u nas w szkole jest takich kilka, ale w salach, w których ja nie uczę. Owszem, mogę się zamienić salą z kimś albo pożyczyć laptop z projektorem, ale mnie się marzy takie coś na stałe, czyli tak abym mogła sobie niemal każdą lekcję przygotować interaktywnie. Pozdrawiam
Program nauczania, Przedmiotowy system oceniania, Plan wynikowy, Wybrane scenariusze lekcji przygotowane przez autorów i nauczycieli, Testy sprawdzające
do następujących przedmiotów:
:: Ekonomia
:: Marketing
:: Prawo
:: Przedsiębiorczość
:: Rachunkowość
:: Podstawy statystyki
:: Ekonomika przedsiębiorstw
:: Technika biurowa
Dla nauczycieli edukacji ekonomicznej i mechanicznej
www.wom.opole.pl/zawodowcy/1_wprowadzenie.htm a tam:
Metody aktywizujących w nauczaniu przedmiotów zawodowych - omówienie
Scenariusze lekcji
Wymagania edukacyjne na stopnie szkolne (edukacja mechaniczno -samochodowa)
Wykorzystanie komputera w edukacji zawodowej
Strony internetowe "zawodowców" i dla "zawodowców"
Skrypty do przedmiotów: "Budowa pojazdów samochodowych" oraz "Przepisy ruchu drogowego"
testy i arkusze egzaminacyjne głównie dla technika informatyka, ale można wybrać inne zawody, elektryk, ekonomista, rolnik, weterynarz itd...
te pdfy są dobre bo w 10 minnut można wygenerować niepowtarzalny test dla 10 lub więcej uczniów, problem ściagania z głowy. Zarówno pytania jak i odpowiedzi są w każdym teście w innej kolejności.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum