Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nauczyciel przedmiotów zawodowych
Autor Wiadomość
Asia_G 

Przedmiot nauczania: Ekonomia
Post nr 31, Wysłany: 2009-03-11, 16:01   

a czy mogłabym uczyć technik biurowych?

edzia 

Post nr 32, Wysłany: 2009-03-11, 16:21   

Właściwie tak, takiego przedmiotu uczą właśnie absolwenci studiów ekonomicznych, gdyż raczej nie istnieje kierunek studiów związany z techniką biurową, jednak dyrektor o tym decyduje. Z tym, że ten przedmiot w nowych programach do technika ekonomisty (z 2008 r.) i do technika handlowca (z 2009 r.) już nie występuje, a nowe klasy tych techników już muszą obowiązkowo iść tym nowym programem.

Zdajesz sobie sprawę, że jako nauczyciel przedmiotów zawodowych będziesz uczyć raczej wielu różnych przedmiotów, a nie wybiórczo, np. techniki biurowej? No, chyba, że trafisz do bardzo dużej szkoły z wieloma równoległymi klasami.

[student]tikanes 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 33, Wysłany: 2009-05-11, 12:48   Nauka zagadnień z logistyki

Witam serdecznie

Jestem po licencjacie z logistyki, obecnie robię magisterkę w tymże kierunku i chciałbym rozpocząć nauczanie niektórych przedmiotów, np. w technikach. Interesują mnie przede wszystkim takie przedmioty nauczania jak "zarządzanie zapasami i gospodarka magazynowa".
Czy może ktoś mi doradzić jaki kurs muszę skończyć, aby móc nauczać w technikach?Informacja gdzie w Poznaniu mogę taki kurs skończyć w jakim terminie i za jakie pieniądze byłaby również wskazana.

Z góry dziękuję
pozdrawiam,
Marcn

renati23 
Administracja

Przedmiot nauczania: przedsiębiorczość
Post nr 34, Wysłany: 2009-05-12, 09:32   

tikanes, musisz posiadać przygotowanie pedagogiczne

§ 2. 2. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela teoretycznych przedmiotów zawodowych w szkołach, o których mowa w ust. 1, posiada również osoba, która legitymuje się dyplomem ukończenia studiów wyższych zawodowych na kierunku (specjalności) zgodnym lub zbliżonym z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć i posiada przygotowanie pedagogiczne.

jbis 

Post nr 35, Wysłany: 2009-05-12, 13:23   Nauczyciel przedmiotów zawodowych

Witam!

Prawdopodobnie od września będę uczyć w technikum hotelarskim przedmiotów zawodowych. Jednak muszę zrobić kurs z przygotowania pedagogicznego. Dlatego mam pytanie dotyczące ów kursu: czy musi to być jakiś specjalny kurs dla nauczycieli teoretycznej nauki zawodu czy może być to po prostu ogólny kurs pedagogiczny dla nauczycieli. Może ktoś uczy takich przedmiotów i wie jaki to ma byc kurs?

Dziękuje za odpowiedź i serdecznie wszystkich pozdrawiam!!!

jbis

edzia 

Post nr 36, Wysłany: 2009-05-12, 18:06   

To ma być kurs dający przygotowanie pedagogiczne. Myślę, że nie musi być to specjalny kurs dla nauczycieli tpz.

maniakos 

Przedmiot nauczania: TPZ
Post nr 37, Wysłany: 2009-06-16, 18:00   

Na studiach z zakresu Przygotowania pedagogicznego na przedmiocie Prawo oświatowe dowiedziałem się, że trzeba posiadać kurs lub studia albo być w trakcie "robienia" takich uprawnień. Niezwłocznie po ukończeniu należy przedstawić zaświadczenie w swojej szkole. Dzięki temu zwiększa się także wypłata.

[student]roberth200 

Przedmiot nauczania: Informatyka
Post nr 38, Wysłany: 2009-06-24, 15:34   Licencjat/Inżynier/Magister - mozliwości

Kończę ostatni rok studiów licencjackich na kierunku:
Edukacja techniczno-informatyczna: specjalność nauczycielska (technika, informatyka)

1. Czy z tym tytułem moge uczyć informatyki i techniki tylko w szkole podstawowej i gimnazjum, czy liceum też >

2. Czy z tytułem inżyniera mozna uczyć w szkole średniej czy tylko z tytułem magistra.

edzia 

Post nr 39, Wysłany: 2009-06-25, 10:03   

roberth200 napisał/a:
Kończę ostatni rok studiów licencjackich na kierunku:
Edukacja techniczno-informatyczna: specjalność nauczycielska (technika, informatyka)

1. Czy z tym tytułem moge uczyć informatyki i techniki tylko w szkole podstawowej i gimnazjum, czy liceum też >
Jeśli te studia dają merytoryczne przygotowanie do uczenia techniki i informatyki, to w szkole podstawowej i gimnazjum - tak, w liceum - nie.
roberth200 napisał/a:
2. Czy z tytułem inżyniera mozna uczyć w szkole średniej czy tylko z tytułem magistra.
W szkole średniej po licencjacie można uczyć tylko języków obcych oraz przedmiotów zawodowych. Ale technika oraz informatyka to nie są przedmioty zawodowe.

[student]roberth200 

Przedmiot nauczania: Informatyka
Post nr 40, Wysłany: 2009-06-25, 16:53   

" W szkole średniej po licencjacie można uczyć tylko języków obcych oraz przedmiotów zawodowych. Ale technika oraz informatyka to nie są przedmioty zawodowe. "

Ale pytam nie o tytul licencjata, tylko o inzyniera.

ann 
kaczmarolog

Przedmiot nauczania: historia, informatyka, TI, technika, świetlica
Post nr 41, Wysłany: 2009-06-25, 17:47   

roberth200 napisał/a:
Ale pytam nie o tytul licencjata, tylko o inzyniera.

W szkole są chyba równorzędne.

[student]ekwiat 

Przedmiot nauczania: Ekonomia|*|Język angielski
Post nr 42, Wysłany: 2009-08-12, 14:13   Czy mogę uczyć?

Witam,

mam problem i nie wiem gdzie zasięgnąć informacji.

Skończyłam magisterskie studia ekonomiczne i chce rozpocząć studia podyplomowe przygotowujące do zawodu nauczyciela. Czy takie kwalifikacje wystarczą by uczyć w liceum/technikum?
Czy potem mogę tak jak inni nauczyciele zdobywać awans by na szczycie kariery zostać dyrektorem? Czy też należy wsiąść udział jeszcze w dodatkowych kursach?

Bardzo proszę o porady.

BADI 

Post nr 43, Wysłany: 2009-09-03, 12:42   Prośba o poradę

Znalazłem się na tym forum gdyż chodzi mi po głowie pewien plan. W 2007 roku obroniłem Pracę magisterską na studiach Marketing i Zarządzanie napisana w katedrze Zarządzania . Tytuł pracy MOTYWACJA A EFEKTYWNOŚĆ PRACY
NA PRZYKŁADZIE
SZKOŁY PODSTAWOWEJ.

Jest rok 2009 i zastanawiam się czy nie ruszyć gdzieś na podyplomowe studia z pedagogiki po których to można by uczyć w szkole. Praca jaka mam dotychczas to bardzo nie rozwojowa sprawa.

Moje pytanie co radzicie zrobić ewentualnie jakie szkoły polecacie jaki wykonać w tym momencie ruch

edzia 

Post nr 44, Wysłany: 2009-09-03, 22:19   

BADI napisał/a:
Jest rok 2009 i zastanawiam się czy nie ruszyć gdzieś na podyplomowe studia z pedagogiki po których to można by uczyć w szkole.
A czego chciałbyś uczyć w szkole po takim kierunku studiów?

BADI 

Post nr 45, Wysłany: 2009-09-04, 13:27   

Raczej przedmioty ekonomiczne i pochodne tego .

W tej chwili mogę tylko żałować że nie kończyłem Informatyki bo najbardziej mnie fascynuje ale niestety uczyć jej nie mogę po mojej szkole

Odpowiedz do tematu