Post nr 1, Wysłany: 2008-02-20, 16:32 nauczyciele zawodu ujawnijcie się
Nauczyciele zawodu,
Chciałabym, abyście się tu zebrali i przedstawili: w jakiej szkole uczycie, jakiego zawodu, jakich przedmiotów itp. Nie wszyscy mają to w swoim profilu. Byłoby łatwiej się zintegrować, może wspólnie rozwiązywać jakieś typowe problemy szkolnictwa zawodowego
Zacznę od siebie:
uczę w Technikum Handlowym i LP (profil ekonomiczno-adm. i usługowo-gosp.). W przeszłości uczyłam większości możliwych przedmiotów w tych szkołach, obecnie rachunkowości i techniki/pracy biurowej.
W naszej szkole uczymy jeszcze w zawodach: technik informatyk, elektronik, kucharz (to na poziomie technikum) i w kilku zawodach na poziomie zawodówek.
W liceum ogólnokształcącym uczę - podstaw przedsiębiorczości.
W liceum profilowanym uczę następujących przedmiotów:
1) pracy biurowej
2) elementów rachunkowości
3) funkcjonowania przedsiębiorstwa w warunkach gospodarki rynkowej.
W zawodówce uczę następujących przedmiotów:
1) piekarze - przedsiąbiorstwo w gospodarce rynkowej
2) kucharz małej gastronomii - podstawy rachunkowości gastronomicznej.
W zaocznej szkole policealnej uczę - Zarysu wiedzy o gospodarce.
a w jakim zawodzie? czy chodzi o zawód kucharz małej gastronomii? Nie rozszyfrowałam ZSP U nas w szkole też mamy taki zawód, mamy też technika kucharza, ale ja ich nie uczę. Często robią nam jakieś pokazy, degustacje itp. mniam, mniam renati23, uczyłam wszystkich takich przedmiotów, jak Ty. A który przedmiot lubisz uczyć najbardziej? Ja rachunkowość! Tyle, że w TH jest rachunkowość bardziej rozbudowana niż w LP i nie wszyscy uczniowie ją kumają
O, jacie, nie wiedziałam, że jest taki zawód A czym on się może różnić od technika kucharza?
ZSP - tak myślałam, ale nie byłam pewna i sądziłam, że może oznaczać nazwę jakiejś szkoły (a nie zespołu szkół).
Aaaa - my też mamy ZSP
Czemu nie lubisz rachunkowości???
To taki konkretny przedmiot, łatwo prowadzi się lekcję, dużo ćwiczeń, zadań. No, problem jedynie z tym, że niektórzy uczniowie (ci, co bardziej są humaniści) tego nie kumają
A do przedsiębiorczości to fajna chyba jest "obudowa", w internecie mnóstwo materiałów. Moja koleżanka, która obecnie tego uczy, ma zawrót głowy od nadmiaru różnych materiałów (gotowych!!!!)
Ja do rachunkowości to prawie wszystkie sama muszę robić
edzia, technik organizacji usług gastronomicznych - absolwent posiada wiedzę i umiejętnosci zwiazane z organizacją wszelakich przyjęć np. zgłasza się do niego klient, który chce, aby zorganizowac mu wesele na 100 osób. TOUG ustala warunki, ofertę kulinarną, wystrój sali, dekoracje itp. itd. To tak w wiiiiieeeeeeeeeeelkim skrócie
Czemu nie lubisz rachunkowości???
To taki konkretny przedmiot, łatwo prowadzi się lekcję, dużo ćwiczeń, zadań. No, problem jedynie z tym, że niektórzy uczniowie (ci, co bardziej są humaniści) tego nie kumają
1) uczniowie nie uczą się teorii więc ciężko im idzie praktyka
2) miałam rachunkowość z 12 lat temu na studiach więc ciężko mi się teraz ją prowadzi
3) mało materiałów - wszystkie zadanka, ćwiczenia robię sama i siedzę wklepując poszczególne operacje gospodarcze do zaksięgowania
4) karty z cwiczeniami kseruję aby nie tracić na lekcji czasu na dyktowanie zadań
arte, a może poszukasz na początek jakiejś szkoły średniej która uczy w zawodzie technika informatyki - są tam wtedy przedmioty specjalistyczne (np. grafika komputerowa, projektowanie systemowe i takie tam inne) uczniowie wiedzą po co przychodzą ( w większości )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum