Post nr 1, Wysłany: 2007-07-24, 20:49 praca biurowa
program kształcenia z przedmiotu Praca biurowa w liceu profilowanym obejmuje 4 moduły:
1) klawiatura
2) zasady korespondencji
3) profesjonalny pracownik w biurze
4) organizacja pracy sekretariatu
z wydawnictwa REA kupiłam sobie książki i poradniki metodyczne i tam mam plan wynikowy i kilka przykładowych konspektów ale jest to do liceum profilowanego
[ Dodano: 2007-07-24, 23:03 ]
postaram się coś ci podrzucić
no bo w tym epmi2 to żadnego zaplecza dla nauczyciela nie mają. a to prawda,że duuuuużo teorii. Ja mam w niej prawie całe strony na zielono pozaznaczane
[ Dodano: 2007-07-24, 23:05 ]
O to super. Czyli wrzesien i ogólnie ten rok szkolny moge zaliczyć do ciężkiej TYRY, zero snu tylko pauza na herbatke.
ok. To do jutra. Dzięki za info. Ale przyznam, że troche przez to mam stresa. Myślalam, że napiszesz coś w stylu: E tam luz jest czy jakoś tak. Pozdrawiam.
"na żywca" to nieznaczy że nic nie robiłam
nie realne jest przygotowywanie pełnych i szczegółowych konspektów do każdej lekcji
każdą lekcje jednak się planuje opracowywuje, zaganienia, metody pracy czy w punktach piszę co powinnam omówić na zajęciach
najbardziej lubię lekcje na których stosuję metody aktywizujące , bo tak naprawdę nie da się przewidzieć co sądzą na dany temat i do jakich wniosków dojdą uczniowie ja tylko opracowywuje zagadnienia dla grup czasami wybieram metodę, opracowywuję karty pracy i a potem to już "na żywca" czyli co życie przyniesie
Przeczytałam, gdzieś na innym forum, że jak się nie ma uprawnień do danego przedmiotu to on się nie liczy do stażu. To może jest tak z moją techniką biurową. Jestem mgr historia z wos, alem mam tez te 8 godz z tej tech.biur. do której nie mam uprawnień. Może ona też nie będzie mi się liczyła????? Pozdrawiam.
z tego co wiem jak się nie ma uprawnień to nie można wogóle uczyć tego przedmiotu
dyrekcja szkoły jak nie ma nauczyciela danego przedmiotu to występuje do kuratorium o zbliżoność
czyli np. ja kończyłam ekonomię i na studiach miałam rachunkowość czy marketing jako jeden z przedmiotów to mogę ich uczyć,
często historycy uczą właśnie w ten sposób WOS-u
[ Dodano: 2007-07-25, 16:08 ]
majówka napisał/a:
Przeczytałam, gdzieś na innym forum, że jak się nie ma uprawnień do danego przedmiotu to on się nie liczy do stażu.
radzę ci się upewnić u dyrekcji czy u opiekuna stażu, albo w kuratorium, albo najlepiej udać się lub zadzwonić do CEN-u w Koszalinie lub CDiDN-u w Szczecinie tam mają dyżury doradcy metodyczni i oni powinni udzielić fachowej porady
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum