Pani Muzyka
Przedmiot nauczania: Muzyka, rytmika, geografia
Post nr 1, Wysłany: 2009-08-21, 13:30 Historia muzyki
Prawdopodobnie za 2 lata ma wejść do szkół ogólnokształcących przedmiot historia muzyki jako możliwy do wyboru (jako przedmiot dodatkowy) na maturze tylko na poziomie rozszerzonym. Zostałam o tym poinformowana, ponieważ dużo osób już zadeklarowało wybór tego przedmiotu w mojej miejscowości. Lubiłam ten przedmiot w szkole i nawet można powiedzieć, że mnie interesuje po dzień dzisiejszy, ale przygotowanie do matury byłoby masakrycznie trudne - tak mi się przynajmniej wydaje. Czy zgodzilibyście się na przygotowanie uczniów do matury z tego przedmiotu?
Ja zdając starą maturę również miałam tę możliwość - zdawania historii muzyki (nie skorzystałam z niej), nie jest to więc chyba taka nowość Tyle, że trzeba było pisać pismo do kuratorium. Moja nauczycielka, pasjonatka pełną gębą, nie miała obiekcji.
Post nr 3, Wysłany: 2009-08-21, 14:01
Ja pisałam maturę z historii muzyki w szkole muzycznej, bo miałam wybór, albo ten przedmiot, albo formy muzyczne. Łatwiej chyba jest przygotować uczniów szkół muzycznych do matury z tego przedmiotu, niż uczniów ze szkoły ogólnokształcącej, także pytam, bo nie sądzę, żeby poziom się różnił znacząco na maturze. Nie wiem, czy ja bym się podjęła z tego względu, że uczniowie "ogólniaka" nie mieli wcześniej innych muzycznych przedmiotów typu kształcenie słuchu, zasady muzyki, formy muzyczne, harmonia itp. (nie licząc przedmiotu szkolnego "muzyka" ). Ciekawe jak to wygląda.
Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 4, Wysłany: 2009-08-23, 20:26
Zawsze była taka możliwość, podobnie jak wybór historii sztuki albo wiedzy o tańcu na maturę. Ja osobiście nie zdawałem. Zacznijmy od tego, że żeby go zdawać trzeba się go najpierw uczyć , bo minimum wiedzy z gimnazjum (która do matury w 99,9% uleci) albo jeszcze większe minimum na wiedzy o kulturze w średniej nie wystarczy. Czy podjął bym się przygotowania ucznia ? Miałem w tamtym roku propozycję przygotowania uczennicy w szkole średniej do historii sztuki, bo uczyłem jej klasę WOKU. Zaproponowałem, żeby zgłosiła się do jakiegoś plastyka z prawdziwego zdarzenia, ewentualnie pozyczę jej swoich podręczników i materiałów itd . Nawet tej historii muzyki bym się obawiał, bo najpierw samemu trzzeba by było przypomnieć sobie co nie co ze studiów, bo nie ma co się oszukiwać, że ucząc w szkolnictwie powszechnym dużo wiadomości ucieka... Trzeba pamiętać, że nie ma wyboru pomiędzy poziomem podstawowym a rozszerzonym -> tylko rozszerzony wchodzi w grę więc jest to bym bardziej trudne.
Szczerze wam powiem, że opcja wyboru tego przedmiotu na maturę raczej w dalszym ciągu pozostanie w praktyce dla liceów muzycznych, gdzie przez całą szkołę mają ten przedmiot wpisany w obowiązkowy grafik zajęć...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum