Koło naukowe ma poszerzać program nauczania, ale chyba sam wiesz jak się kończą nauczycielskie próby złamania pewnych konwencji...nie mieszkamy w USA i nasze szkoły są wciąż jeszcze hermetyczne
Czemu, ja tak rozumianego hermetyzmu nie zauważam. Znam szkołę, w której w ramach dodatkowych zajęć działa zespół rockowy, gdzie indziej kółko dyskusyjne - bynajmniej o żadnych Żorżach Bidetach nie pitolą;)
Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 19, Wysłany: 2011-03-17, 18:21
Ja bym na początku pokazał uczniom jak wygląda od kuchni praca np. aktora w teatrze. Zaraziłbym ich pasją aktorstwa (jakaś ciekawa prezentacja) i dopiero po takim wstępie zaczęlibyśmy chodzić do teatru.
Jeżeli chodzi o zajęcia muzyczne to także niezbędne jest to aby uczniowie grali. Warto zrobić to metodą projektu: dajemy instrumenty, polecenie (zadanie) wydrukowane na kartce i czas np. 20 min. na skomponowanie utworu np. mój dzień w szkole.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum