Szukam obecnie materiałów dla chóru. Chodzi mi dokładnie o partyturki dwugłosowe pieśni na rózne uroczystości, np: Odzyskanie Niepodległości, kolędy i pastorałki itp. Jeśli ktoś mógłby mi podać link będę ogromnie wdzięczna. Pozdrawiam Wszystkich i życzę sukcesów w nowym zblizającym się szybko roku szkolnym
Szukam obecnie materiałów dla chóru. Chodzi mi dokładnie o partyturki dwugłosowe pieśni na rózne uroczystości, np: Odzyskanie Niepodległości, kolędy i pastorałki itp. Jeśli ktoś mógłby mi podać link będę ogromnie wdzięczna. Pozdrawiam Wszystkich i życzę sukcesów w nowym zblizającym się szybko roku szkolnym
Hej. Mam parę partytur w łatwym układzie. Ale nie mam programu, żeby przesłać mailem. Jeśli chcesz, prześlę Ci listownie, podaj na prive'a swój adres domowy.
W necie raczej takich nie znajdziesz( ja w każdym razie nie znalazłam, kiedy sama szukałam).
Pozdrawiam- Cytryn
majutoka
Przedmiot nauczania: MUZYKA
Witam serdecznie. Sporo materiałów można znalezc w internecie - ale od dawna zastanawiałem się nad stworzeniem forum które będzie poświęcone tylko nauczycielom muzyki i muzyce w szkole. Czy macie podobne zdnanie? - jesli tak to zróbmy to -potrzeba tylko jakiegos dobrego informatycznego fachowca, a sądzę, że napewno taki wśród nas istnieje. Co do materiałów nutowych, muzycznech, nagrań itp itd piszcie prywatnie na maila : wojciech-jakubiec@o2.pl, lub gg: 928801 - jesli tylko bedę w posiadaniu chętnie pomoge. Pozdrawiam serdecznie i Nowo Rocznie życząc Wam wielu sukcesów i jak najmniej trosk głównie tych " przy tablicy " .[/size][/size]
od dawna zastanawiałem się nad stworzeniem forum które będzie poświęcone tylko nauczycielom muzyki i muzyce w szkole. Czy macie podobne zdnanie?
Myślę sobie dziś wieczorem na temat tego forum. Wydaje mi się, że oddzielne forum dla muzyków to kolejne adresy internetowe, loginy i hasła. Do tego zebralibyśmy kilkanaście osób z całej polski (myślę tu o nauczycielach, którzy uczą tylko muzyki i odnaleźliby forum w sieci).
Wniosek mam taki, żeby w ramach 45minut.pl utworzyć oddzielne forum dla muzyków, czyli wyłamać się z forum "przedmioty artystyczne". Chociaż muzyka i plastyka to jedna grupa przedmiotów, kiedyś nawet połączone w sztukę, to jednak specyfika uczenia muzyki i plastyki jest zupełnie inna. Plastycy rozmawiają o technikach malarskich, kolorach i dekoracjach, a muzycy o utworach, tonacjach, akompaniamentach, sposobach uczenia nut itd.
Plusem tego rozwiązania jest możliwość dotarcia do nas przez nauczycieli innych przedmiotów, którzy czasami mają jakieś pojedyncze godziny muzyki, lub poszukują pomocy u "specjalistów"
Mam małe doświadczenie w administrowaniu i chętnie zgłaszam się na moderatora takiego forum.
hey, jestem nowa na forum
jestem nauczycielem muzyki
przeczytałam pobieżnie posty i moja uwagę przyciągnął post, w którym ktoś się skarżył, że nie ma w szkole instrumentów, nie ma płytoteki itp.
To domagajcie się zakupienia keyboardu - kosztuje w granicach 2 - 2,5 tys zł. Obowiązkiem dyrektora jest zakupić niezbędne pomoce w celu zapewnienia realizacji podstawy programowej. I nie prawda, że na to nie ma pieniędzy. Są w budżetach szkół. U nas przed końcem roku dyrektorka jeździ i robi zakupy aby wykorzystać budżet na maksa. Ostatnio tak zakupiliśmy właśnie keyboard, gitarę i trochę fajnych perkusyjnych.
Rada, szczególnie dla uczących w gimnazjum - zakupy niezbędne dla REALIZACJI PODSTAWY PROGRAMOWEJ.
my mamy pianino (oj już rozstrojone bo ma ok. 20 latek), keyboard i gitarę
uczniowie własne flety
ale sznam szkoły w okolicy nie mają nic, n-l przyjeżdża z własnym keyboardem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum