Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Muzycy, plastycy łączmy sie ....
Autor Wiadomość
zapominajek 

Przedmiot nauczania: Muzyka
Post nr 46, Wysłany: 2008-05-09, 11:05   

witajcie. Jestem muzykiem ale głównie jednak polonistą. Mam pewien kłopot o którym w osobnym wątku. Liczę na pomoc. Łukasz

nuuta 

Przedmiot nauczania: Plastyka
Post nr 47, Wysłany: 2008-05-30, 09:05   

Natomiast ja liczę na pomoc w sprawie Wydawnictwa Operon -czy jesgo pozycje są dopuszczone przez Men do użytku w szkołach?

to link do mojego pytania: http://www.45minut.pl/for...-men-vt2415.htm

mstn 

Przedmiot nauczania: Fizyka
Post nr 48, Wysłany: 2008-08-19, 17:19   uczę plastyki

A ja uczę plastyki z wsip - u

jagodzianka 

Przedmiot nauczania: Muzyka|*|Plastyka
Post nr 49, Wysłany: 2008-08-23, 17:56   

Witam Wszystkich muzyków i plastyków :)

jagodzianka 

Przedmiot nauczania: Muzyka|*|Plastyka
Post nr 50, Wysłany: 2008-08-23, 18:03   

Szukam obecnie materiałów dla chóru. Chodzi mi dokładnie o partyturki dwugłosowe pieśni na rózne uroczystości, np: Odzyskanie Niepodległości, kolędy i pastorałki itp. Jeśli ktoś mógłby mi podać link będę ogromnie wdzięczna. Pozdrawiam Wszystkich i życzę sukcesów w nowym zblizającym się szybko roku szkolnym :)

Cytryn 

Post nr 51, Wysłany: 2008-08-24, 17:55   

jagodzianka napisał/a:
Szukam obecnie materiałów dla chóru. Chodzi mi dokładnie o partyturki dwugłosowe pieśni na rózne uroczystości, np: Odzyskanie Niepodległości, kolędy i pastorałki itp. Jeśli ktoś mógłby mi podać link będę ogromnie wdzięczna. Pozdrawiam Wszystkich i życzę sukcesów w nowym zblizającym się szybko roku szkolnym :)

Hej. Mam parę partytur w łatwym układzie. Ale nie mam programu, żeby przesłać mailem. Jeśli chcesz, prześlę Ci listownie, podaj na prive'a swój adres domowy.
W necie raczej takich nie znajdziesz( ja w każdym razie nie znalazłam, kiedy sama szukałam).

Pozdrawiam- Cytryn

majutoka

Przedmiot nauczania: MUZYKA
Post nr 52, Wysłany: 2008-08-26, 20:03   

Może zwrócić się o pomoc też na forum Chórtowni http://3w.gliwice.pl/forum_chortownia.php
i wymiany nut http://pianofiles.info/forum/index.php ?

wojtas_rzeszow 

Post nr 53, Wysłany: 2009-01-02, 23:49   

Witam serdecznie. Sporo materiałów można znalezc w internecie - ale od dawna zastanawiałem się nad stworzeniem forum które będzie poświęcone tylko nauczycielom muzyki i muzyce w szkole. Czy macie podobne zdnanie? - jesli tak to zróbmy to -potrzeba tylko jakiegos dobrego informatycznego fachowca, a sądzę, że napewno taki wśród nas istnieje. Co do materiałów nutowych, muzycznech, nagrań itp itd piszcie prywatnie na maila : wojciech-jakubiec@o2.pl, lub gg: 928801 - jesli tylko bedę w posiadaniu chętnie pomoge. Pozdrawiam serdecznie i Nowo Rocznie życząc Wam wielu sukcesów i jak najmniej trosk głównie tych " przy tablicy " .[/size][/size]

dim2dm 

Post nr 54, Wysłany: 2010-07-13, 22:46   

wojtas_rzeszow napisał/a:
od dawna zastanawiałem się nad stworzeniem forum które będzie poświęcone tylko nauczycielom muzyki i muzyce w szkole. Czy macie podobne zdnanie?

Myślę sobie dziś wieczorem na temat tego forum. Wydaje mi się, że oddzielne forum dla muzyków to kolejne adresy internetowe, loginy i hasła. Do tego zebralibyśmy kilkanaście osób z całej polski (myślę tu o nauczycielach, którzy uczą tylko muzyki i odnaleźliby forum w sieci).
Wniosek mam taki, żeby w ramach 45minut.pl utworzyć oddzielne forum dla muzyków, czyli wyłamać się z forum "przedmioty artystyczne". Chociaż muzyka i plastyka to jedna grupa przedmiotów, kiedyś nawet połączone w sztukę, to jednak specyfika uczenia muzyki i plastyki jest zupełnie inna. Plastycy rozmawiają o technikach malarskich, kolorach i dekoracjach, a muzycy o utworach, tonacjach, akompaniamentach, sposobach uczenia nut itd.
Plusem tego rozwiązania jest możliwość dotarcia do nas przez nauczycieli innych przedmiotów, którzy czasami mają jakieś pojedyncze godziny muzyki, lub poszukują pomocy u "specjalistów" :-)

Mam małe doświadczenie w administrowaniu i chętnie zgłaszam się na moderatora takiego forum.

edumuz 

Post nr 55, Wysłany: 2010-07-15, 11:50   

Popieram przedmówcę.:)

mateoo 

Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 56, Wysłany: 2010-07-30, 19:45   

Jak tam artyści mijają wakacje ;) Nabraliście już siły, aby umuzykalniać i uplastyczniać młodzież ?

zora 

Post nr 57, Wysłany: 2010-09-23, 19:36   

hey, jestem nowa na forum
jestem nauczycielem muzyki
przeczytałam pobieżnie posty i moja uwagę przyciągnął post, w którym ktoś się skarżył, że nie ma w szkole instrumentów, nie ma płytoteki itp.
To domagajcie się zakupienia keyboardu - kosztuje w granicach 2 - 2,5 tys zł. Obowiązkiem dyrektora jest zakupić niezbędne pomoce w celu zapewnienia realizacji podstawy programowej. I nie prawda, że na to nie ma pieniędzy. Są w budżetach szkół. U nas przed końcem roku dyrektorka jeździ i robi zakupy aby wykorzystać budżet na maksa. Ostatnio tak zakupiliśmy właśnie keyboard, gitarę i trochę fajnych perkusyjnych.
Rada, szczególnie dla uczących w gimnazjum - zakupy niezbędne dla REALIZACJI PODSTAWY PROGRAMOWEJ. :wink:

mateoo 

Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 58, Wysłany: 2010-09-23, 20:52   

Oczywiście, że tak. A jaki instrument macie w szkołach, prawdziwe pianino, akustyczne czy cyfrowe ? A może sam keyboard ?

zora 

Post nr 59, Wysłany: 2010-09-24, 16:47   

my mamy pianino (oj już rozstrojone bo ma ok. 20 latek), keyboard i gitarę
uczniowie własne flety
ale sznam szkoły w okolicy nie mają nic, n-l przyjeżdża z własnym keyboardem

muzyk 

Przedmiot nauczania: muzyka/rytmika
Post nr 60, Wysłany: 2010-09-26, 10:52   

:)

Odpowiedz do tematu