Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nauczyciel przedmiotów artystycznych
Autor Wiadomość
[uczeń]muzzik man 
Nauczyciel...soon

Post nr 1, Wysłany: 2008-06-30, 13:12   Uniwersytet czy Kolegium Nauczycielskie?

Jeszcze raz powrócę do wątku studiów edukacji artystycznej. :rotfl: Gdzie, waszym zdaniem, lepiej podjąć studia w zakresie edukacji muzycznej? Ja nastawiam się na Kolegium Nauczycielskie w Wałczu, ponieważ tam kształciłbym się dwutorowo (spec. edukacja artystyczna w zakresie muzyki i plastyki bądź język polski z muzyką). Później i tak zrobiłbym magistra z muzyki na uczelni patronackiej. Bilans - po 3 latach nauki w KN i po zrobieniu magistra z edukacji muzycznej na uniwersytecie - mogę uczyć muzyki, plastyki (lub języka polskiego, w zależności od specjalności), sztuki, zajęć w szkolnictwie muzycznym i wyższym na kierunkach muzycznych. Miałbym to samo po uniwersytecie tylko, że bez kwalifikacji do nauczania plastyki (lub języka polskiego). A wiadomo przecież, jak ważne jest obecnie, aby nauczyciel miał ten drugi przedmiot w zanadrzu - zwłaszcza jeśli chodzi o muzyków i plastyków. Co wy na to?

ann 
kaczmarolog

Przedmiot nauczania: historia, informatyka, TI, technika, świetlica
Post nr 2, Wysłany: 2008-06-30, 15:54   

muzzik man, ja bym wybrała kolegium - właśnie ze względu na to, że od razu masz dwa przedmioty ;)

[uczeń]muzzik man 
Nauczyciel...soon

Post nr 3, Wysłany: 2008-06-30, 18:09   

Niektórzy mówią, że Uniwersytet to coś lepszego od Kolegium - nie rozumiem tego. Przecież ja po kolegium otrzymam dyplom uczelni patronackiej...:/

Ejszja 

Przedmiot nauczania: Muzyka|*|Plastyka
Post nr 4, Wysłany: 2008-07-22, 16:08   witaj!

skończyłam własnie to kolegium na edukacji artystycznej (muzyka i plastyka). Znam tez zycie uniwersyteckie. Uwazam ze w wałczu nie jest się takim anoninowym jak na uniwersytecie z tego względu można wiecej sie nauczyc, ale niekoniecznie wszystko zalezy od Ciebie :wink: Uwazam ze w naszym kolegium plusem jest ilosc praktyk jesli rzeczywiscie chcesz uczyc w szkole. Mysle ze atrakcyjne jest to ze patronacka uczelnia jest ASP z Poznania gdzie mozna kontynuowac nauke :) jesli nie stawiasz nauczycielstwa jako priorytet to radziłabym isc na uniwersytet lub akademie muzyczna :) )) Pozdrawiam!

samael1980 

Przedmiot nauczania: Plastyka
Post nr 5, Wysłany: 2009-07-27, 12:37   Jak zostać nauczycielem?

Witam!
Jestem tutaj pierwszy raz i jeszcze nie bardzo wiem co gdzie pisać. Sprawa jest następująca: 2lata temu ukończyłam ASP we Wrocławiu (katedra grafiki) uzyskałam tytuł magistra, dyplom na piąteczkę, znajomość 5 programów graficznych, wszystko pięknie, wszystko ładnie tyle, że musiałam zmienić miejsce zamieszkania (okolice Rzeszowa) i tu zaczynają się schody. Sytuacja z pracą tragiczna, znalazło by się coś dla nauczyciela plastyki (godzinka w jednej szkole, 2 godzinki w innej...) ale niestety nie posiadam uprawnień pedagogicznych i co gorsze nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedniego kursu (jedyny jaki znalazłam dla absolwentów ASP jest we Wrocławiu). Jeżeli ktoś wie gdzie można coś takiego zrobić w okolicach Rzeszowa (Sandomierz, Lublin, Tarnobrzeg, Kraków...byle bliżej niż Wrocław) to bardzo proszę o informację i z góry dziękuję za pomoc.

edzia 

Post nr 6, Wysłany: 2009-07-27, 15:54   

samael1980 napisał/a:
Sytuacja z pracą tragiczna, znalazło by się coś dla nauczyciela plastyki (godzinka w jednej szkole, 2 godzinki w innej...) ale niestety nie posiadam uprawnień pedagogicznych
Nie żartuj, że w takiej sytuacji chcesz szukać pracy w szkole. Gdzie Ty uzbierasz na tyle godzin plastyki, żeby mieć choć pół etatu? Musieliby chyba pozwalniać wszystkich nauczycieli plastyki z okolicy! No, chyba, że masz na myśli np. uczenie w liceum plastycznym (a jest takie w Rz-wie) różnych przedmiotów.

O kurs pedagogiczny zapytaj np. tu: http://www.pcen.rzeszow.pl/ lub tu: http://www.pro-futuro.pl/

Pani Muzyka 

Przedmiot nauczania: Muzyka, rytmika, geografia
Post nr 7, Wysłany: 2009-07-28, 07:39   

Ja po Akademii Muzycznej mam pół etatu w szkole, wiec jak sie chce szukac to sie znajdzie, mam prace dodatkowe, zwiazane rowniez z plastyką i nie narzekam. Kto szuka i ma pomysły to znajdzie. Zyczę sukcesu.

Odpowiedz do tematu