Jedliński
Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 1, Wysłany: 2011-01-16, 08:08 Płeć a motywacja do kolorowania
Witam. Przepraszam za taki mój drobiazg. Jestem ciekaw jak to wygląda z punktu widzenia np. nauczyciela plastyki. Czy możecie potwierdzić stereotyp, że dziewczynki chętniej kolorują niż chłopcy?
Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 3, Wysłany: 2011-01-18, 15:25
Raczej nie zauważyłem takiej prawidłowości i myślę, że nie ma to znaczenia Może niektóre dziewczęta są bardziej dokładne niż niektórzy chłopcy, ale też nie ma reguły.
_________________ Sztuka jest pokarmem duszy.
Jedliński
Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 4, Wysłany: 2011-01-19, 10:00
Pewno były robione jakieś psycho-socjo badania na ten temat i trzeba je odszukać.
Ja mam taki wniosek (intuicję) z jednej prymitywnej obserwacji, że dziewczynki wszystkie chciały rysować, malować, kolorować (około 90% na pewno); a u chłopców ta liczba była mniejsza około 60-70%. Pewno sprawa jest skomplikowana i zależy od takich szczegółów jak np. co dzieci mają do namalowania itd. Sprawa zahacza o psychologię rysunku .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum