Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zajęcia artystyczne w gimnazjum wg. nowej podstawy!!!!!!!!!!
Autor Wiadomość
olciafasolcia26 
nauczyciel, mamusia

Przedmiot nauczania: Muzyka, zajęcia artystyczne, rytmika
Post nr 61, Wysłany: 2009-09-07, 16:00   

Alicjo a przyślij mi twój program zobaczę co tam potworzyłaś... piszesz z plastyki ... , ale może ja bym mogła coś podpatrzeć co mi by się przydało do mojego, ... czy podstawa programowa zabrania łączenia tych dwóch dziedzin sztuki?
krasnal.ola@wp.pl

alicjam_78 

Przedmiot nauczania: Plastyka
Post nr 62, Wysłany: 2009-09-07, 16:14   

Nie wiem czy zabrania.To mają być niby zajęcia artystyczne: muzyczne lub plastyczne, ale ja i tak połączyłam to trochę i wykorzystuję muzykę na zajęciach plastycznych.Program jest do pobrania w dziale publikacji, zamieściłam jako "Inne".

mateoo 

Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 63, Wysłany: 2009-09-07, 16:42   

Nie zabrania. W internecie przeczytałem to na stronie Men chyba, np. koło teatralno-muzyczne itd.

alicjam_78 

Post nr 64, Wysłany: 2009-09-07, 16:44   

SKOŃCZYŁAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAM!!!!!!!!!

egelka 

Przedmiot nauczania: Muzyka
Post nr 65, Wysłany: 2009-09-07, 18:52   

Witajcie. Jestem nowa i bardzo potrzebuję pomocy przy tworzeniu programu do zajęć artystycznych z muzyki. Dostałam godzinę w kl. I przyczym nie ma muzyki w tym roku tylko w następnym

margo17 

Post nr 66, Wysłany: 2009-09-07, 22:11   

Witam serdecznie ! mam wielką prośbę na jutro mam przedstawić dyrekcji mojego gimnazjum program nauczania z zajęć artystycznych . Sciągnełam sobie probram z www.mac.pl ale plik zapisał sie z uszkodzeniem :( teraz jak na złość nie wchodzi mi strona mac:( Ma moze ktoś pobrany program z fotografi cyfrowej? bede wdzięczna za pomoc i o przesłanie mi owego programu na meila .Pozdraiwam :D

olciafasolcia26 
nauczyciel, mamusia

Post nr 67, Wysłany: 2009-09-08, 06:31   

Gratulacje Alicjo :) należą Ci się po tej męczarni z pisaniem :) pozdrawiam

iwona70 

Post nr 68, Wysłany: 2009-09-08, 21:28   

Brawo Alicjo :D program jest niezły :lol: teraz ja modyfikuję swoje zajęcia, pozdrawiam :rotfl: :rotfl:

wojtas_rzeszow 

Przedmiot nauczania: Muzyka
  Post nr 69, Wysłany: 2009-09-14, 21:24   zajęcia artystyczne - nie taki straszny wilk jakim go malują

Witam wszystkich forumowiczów. Jak widzę te " zajecia artystyczne przyprawiają Was o mdłości " Faktycznie to " owo " może i niesie za sobą jakieś obawy, ale mam nadzieję, że szybko się z tym uporacie ( uporamy ). Alicjo - program który napisałaś jest naprawde godny polecenia ! .
Ja chciałem Was zapytać czy materiał w formie nut, opracowań wokalno instrumentalnych na proste instrumenty oraz max 2 głosy, czy np. zbiór opracowań na chór w głosach rownych a do tego nagrania akompaniamentów fortepianowych byłby dla Was przydatny ???.
Zabieram się właśnie do złożenia takich materiałów w jedną całość w formie zeszytu dla ucznia oraz materiałów pomocniczych dla nauczyciela.
Co o tym sądzicie - czy chętnie zajżelibyście do takich materiałów ???? . POzdrawiam wszystkich rozśpiewanych, roztańczonych, rozmalowanych i rozegranych > Wojtek

olciafasolcia26 
nauczyciel, mamusia

Post nr 70, Wysłany: 2009-09-14, 22:45   

Oj ja bardzo chętnie :) bo nie mam czasu opracowywać na swój zespół wokalno instrumentalny, teraz właśnie opracowuje na dzień nauczyciela kilka pozycji muzycznych
... :) pozdrawiam i cierpliwie poczekam na pomoce :)
ps. tez skończyłam już swój program autorski z zajęć artystycznych z muzyki :) czekam na opinie dyrektora i wtedy go opublikuje :)

krystyna0 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 71, Wysłany: 2009-09-15, 21:08   

Witam, czy ktoś napisał może plan wynikowy do zajęć artystycznych, do programu ARCHITEKTURA z MACA? Byłabym wdzięczna za udostępnienie. :roll:

domini6 

Przedmiot nauczania: Informatyka|*|Muzyka|*|Plastyka
Post nr 72, Wysłany: 2009-09-17, 17:32   Re: zajęcia artystyczne - nie taki straszny wilk jakim go ma

wojtas_rzeszow napisał/a:
Witam wszystkich forumowiczów. Jak widzę te " zajecia artystyczne przyprawiają Was o mdłości " Faktycznie to " owo " może i niesie za sobą jakieś obawy, ale mam nadzieję, że szybko się z tym uporacie ( uporamy ). Alicjo - program który napisałaś jest naprawde godny polecenia ! .
Ja chciałem Was zapytać czy materiał w formie nut, opracowań wokalno instrumentalnych na proste instrumenty oraz max 2 głosy, czy np. zbiór opracowań na chór w głosach rownych a do tego nagrania akompaniamentów fortepianowych byłby dla Was przydatny ???.
Zabieram się właśnie do złożenia takich materiałów w jedną całość w formie zeszytu dla ucznia oraz materiałów pomocniczych dla nauczyciela.
Co o tym sądzicie - czy chętnie zajżelibyście do takich materiałów ???? . POzdrawiam wszystkich rozśpiewanych, roztańczonych, rozmalowanych i rozegranych > Wojtek

Jak najbardziej takie publikacje są potrzebne. Oczywiście z dołączonymi płytkami. Fajną jest też sprawą gdyby były akompaniamenty fortepianowe, lub na inny skład instrumentów. Ale ważny jest tu odpowiedni dobór tonacji- nie za wysoko i nie za nisko. Mało jest dziś dzieci czysto intonujących, a już o wysokościach też trudno powiedzieć.

Pozdrawiam domini6

ewe_b 

Post nr 73, Wysłany: 2009-09-19, 15:10   

Witam wszystkich. Jestem nauczycielem w gimnazjum. Uczę plastyki i techniki. Właśnie jestem w trakcie pisania programu dla dzieciaków wg. nowej podstawy programowej. Jak już złożę to wszystko w jakąś sensowną całość chętnie udostępnię.
Pozdrawiam.

zosial 

Przedmiot nauczania: plastyka,muzyka
Post nr 74, Wysłany: 2009-09-19, 21:10   

Witam, mam do Was pytanie. W tym roku mam w pierwszym semestrze 1 klasy gimnazjum muzykę, a drugim plastykę. Jak sądzicie, czy zajęcia artystyczne (1 godzina tygodniowo przez cały rok) mogę tez tak podzielić? Bardzo proszę o radę...

domini6 

Przedmiot nauczania: Informatyka|*|Muzyka|*|Plastyka
Post nr 75, Wysłany: 2009-09-20, 08:18   

Moim zdaniem jak podzielisz muzykę i plastykę semestrami to zależy tylko od ciebie. Pod warunkiem, że masz kwalifikacje do obu przedmiotów. Ja przez kilka lat prowadziłam naprzemiennie (lekcja muzyki, lekcja plastyki- epokami dzieciakom przekazywałam), ponieważ to podwójna robota- bo trzeba wystawić po dwie oceny, dlatego w tym roku uczę I semestr muzykę II semestr plastyka.

Jeśli chodzi o zajęcia artystyczne- to jest wielka niewiadoma. Tak naprawdę nie jest nigdzie napisane jak to można podzielić. Zresztą zgodnie z sugestią pani Hall, szkoła ma byc autonomiczna. W każdej szkole ma byc co innego.

Ja pracuję w miejskim gimnazjum ( a właściwie w dwóch), w tym roku w 1 klasach w jednym mam po jednej godz muzyki i plastyki a w drugim tylko jedną godzinę- więc robię muzykę.
Zajęcia artystyczne od przyszłego roku. Ale w jednym z gim dyrekcja zdziwiła sę, że to n-l muzyki i plastyki ma prowadzić zaj art. :roll:

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu