Witam Co do zajęć artystycznych to cały czas zastanawiam się co zrobić a w internecie nic szczególnego nie ma. Jestem w trakcie pisanie treści programowych (zaczęłam niedawno) tak myślę żeby zacząć od kultury hip-hopu ponieważ młodzież to lubi. W treści planuje ując historię hip-hopu, rap, grafitti, breakdance, a (układ hip-hopowy, stworzony wspólnie z młodzieżą). No i najważniejsze własne rymowanki słowne w rytm muzyki hip-hopu, niech sobie troche porapują
Taki mam plan na co najmniej 15 godzin czyli jeden semestr po 1 godzinie tygodniowo albo co dwa tygodnie po 2 godziny to ustalę z młodzieżą na pierwszych zajęciach. Tylko nie wiem jak zatytułować te zajęcia bo zajęcia wokalne też chciałabym prowadzić w ramach tych zjęć ... a podstawa programowa mówi, iż zajęcia artystyczne mają być związane z jedną dziedziną sztuki .... i bądź tu mądry!!!
Widzę,że nie jestem sama.Jestem nauczycielem języka polskiego i plastyki, a od nowego roku szkolnego również zajęć artystycznych.Zapoznałam się z podstawą programową i....stanęłam.Nie bardzo wiem jak "ugryźć" temat.W internecie rzeczywiście nie ma żadnych wskazówek.Na stronach MEN przeczytałam,że do tego przedmiotu nie ma żadnego programu nauczania,natomiast do drugiego wchodzącego przedmiotu-zajęć technicznych-jest aż pięć zatwierdzonych programów,podręcznik,zeszyty ćwiczeń itd.Może macie jakieś pomysły,którymi moglibyście się podzielić.Nigdy nie pisałam programu i trochę mnie to przeraża.Najbardziej problemowe jest to,że według postawy młodzież ma mieć prawo wyboru zajęć, ale jak trafić w gusta grupy 20 uczniów i sprawić,żeby wszyscy byli zadowoleni?
Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 5, Wysłany: 2009-08-11, 14:37
Mac ma coś w trakcie przygotowania:
Dla muzyki
Cytat:
W przygotowaniu
Zajęcia artystyczne z muzyki
Publikacja przeznaczona do realizacji działań twórczych na zajęciach modułowych, rozwijania zdolności wokalno-instrumentalnych, zainteresowań muzycznych i poszerzania wiedzy o historii muzyki.
W pakiecie:
Bajki muzyczne i teatr muzyczny (książka z zapisem nutowym i płytą CD)
Tańce (poradnik dla nauczyciela z płytą CD)
Chór (śpiewnik)
Aktywne słuchanie muzyki (przewodnik z płytą CD)
Zespół instrumentalny (przewodnik ze zbiorem utworów do grania).
Dla plastyki
Cytat:
W przygotowaniu
Zajęcia artystyczne z plastyki
Publikacja jest przygotowana w formie ćwiczeń rysunkowych na płaszczyźnie, konstruowania i projektowania modeli przestrzennych oraz działań w przestrzeni rzeczywistej. Zakłada realizację działań związanych z wykorzystaniem fotografii i technologii informacyjno - komunikacyjnych oraz wprowadza i uzupełnia wykłady z historii sztuki oraz teorii architektury.
Poradnik dla nauczycieli realizujących zajęcia artystyczne z plastyki
Publikacja doskonale wpisuje się w program realizacji zajęć artystycznych w gimnazjum. Pomaga zrealizować następujące cele kształcenia:
odbiór wypowiedzi i wykorzystanie zawartych w nich informacji - percepcja sztuki;
tworzenie wypowiedzi - ekspresja przez sztukę;
analiza i interpretacja tekstów kultury - recepcja sztuki.
Post nr 7, Wysłany: 2009-08-16, 08:40
jaki macie podręcznik do plastyki i który wg was jest najlepszy ? W tym gim., w którym będę uczyć poprzedni n-l zostawił podręcznik WSiPu, ale będę mógł zmienić. Wyjątkowo do gustu przypadła mi pozycja wyd.Juka.
Ja już jestem kompletnie zdezorientowana.Napiszcie,proszę,czy zajęcia artystyczne wchodzą teraz do klasy 1?Znalazłam wiele planów ramowych szkół,w których zajęcia te zaplanowane są dla wszystkich klas gimnazjum,np.1 godzina w klasie 1,jedna w 2 i jedna w 3.Jak to w końcu jest?
Post nr 11, Wysłany: 2009-08-20, 09:58
Generalnie zależy od szkoły w której klasie będzie muzyka (1h cykl), w której plastyka (1 h cykl), a w której zajęcia artystyczne (2h cykl). Może być kombinacja np. kl. 1 zajęcia artystyczne, kl. 2 muzyka i plastyka, kl3. zajęcia artystyczne itd. W większości szkół jest chyba w 1kl. muzyka i plastyka, a w 2 i 3 zajęcia artystyczne.
Czyli jak w klasie 1 jest plastyka i muzyka,to potem nie mają już wcale plastyki i muzyki,tylko zaj.artystyczne?Jestem w kropce.U nas w szkole zawsze było tak:klasa 1-plastyka-2 godziny i muzyka 2 godziny (tzn.dwie godziny przez jeden semestr plastyki, a potem wymiana na muzykę), w klasie 2:plastyka-1 godzina i muzyka-1 godzina, w klasie 3-nic.Trochę bez sensu,bo dopiero w klasie 3 dzieciaki tak naprawdę mogą pokazać coś fajnego.A teraz weszły te zajęcia artystyczne i dyrekcja rozmawiała ze mną w ten sposób:plastyka w klasie 1 i 2, zajęcia artystyczne w klasie 1.Czy to możliwe?Codziennie jestem głupsza.A programu jak nie było tak nie ma:(
Post nr 13, Wysłany: 2009-08-20, 17:37
To i tak u Ciebie było dobrze, bo wychodziło 2 h plastyki i 2 h muzyki na cykl. W gimnazjum, w którym pracowałem w 1kl. była sztuka, czyli muzyka z plastyką (1h), w 2kl. plastyka (1h), w 3 - muzyka (1h). Cuda niewidy wychodziły, zwłaszcza, że tylko do klasy 1 mieliśmy podręcznik Rożaka "Sztuka. Odległe kultury, dawne cywilizacje" (80% plastyki, może ze 20% zagadnień muzycznych, dobrze że w przewodniku dali więcej informacji do notatek), w kl. 2 i 3 pracowaliśmy bez podręczników, bo jaki wybrać podręcznik na jeden rok, żeby zawierał cały materiał?
W sumie dobrze, że to uporządkowali, bo do tej pory ile szkół, taki sposób nauczania przedmiotów artystycznych. Co do tego, co się dowiedziałaś od dyrekcji to może zamiast 1 h "zajęć artystycznych do wyboru" będzie u was dodatkowa plastyka i wtedy zostanie tylko 1 h na ów zaj.art. A co z muzyką?
PS Jaki podręcznik będziesz mieć do plastyki, bo będę miał godzinkę.
_________________ Sztuka jest pokarmem duszy.
mery
Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 14, Wysłany: 2009-08-20, 20:41
hej, hej !!!
Dołączam do grona osób, które łamią sobie głowę nad nowa podstawą programową, a konkretnie nad zaj. artystycznymi. Uczę języka polskiego i muszę stworzyć swoje zajęcia na bazie kólka teatralnego (na studiach skończyłam taką specjalizację). Nie może to być typowe kólko teatralne, gdyż takie jest już w szkole i działa bardzo prężnie. Także teraz siedzę i się głowię nad ciekawymi zajęciami, które zainteresują dzieciaki!!! Może już ktoś z Was dotarł do ciekawych materiałow , bo ja jeszcze nic godnego uwagi nie znalazłam
Liczę na waszą pomoc
Post nr 15, Wysłany: 2009-08-20, 20:54
Polecam pantomimę A właśnie jak to będzie wyglądać ? Jeden nauczyciel zgarnia zespół wokalny, drugi warsztaty malarskie, trzeci warsztaty teatralne i chyba to będą łączone różne klasy ? Nie wiem, nie wiem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum