Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
"Gdzie się podziali szkolni fizycy...?"
Autor Wiadomość
miki2305 

Przedmiot nauczania: Fizyka, matematyka
Post nr 31, Wysłany: 2012-01-17, 13:40   

Ja bym tak nie krytykował ambitnych fizyków :)
Na początku (ale to zależy niestety od programu) realizuje się zagadnienia z budowy i właściwości materii - to daje czas na zachęcenie uczniów i wyrównanie poziomu.
Fizyka w gimnazjum jest tak skonstruowana, że nie bazuje na wiedzy z przyrody (ktoś zauważył, że ten przedmiot nie spełnia oczekiwań). To, co najbardziej zniechęca uczniów, to matematyczny język fizyki - mnóstwo zagadnień zostało odrzuconych, ale uczniowie mają problem nawet z najprostszymi rzeczami. Będzie dobrze :)

[rodzic]Boze 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 32, Wysłany: 2012-01-17, 15:16   

Miałam na myśli takich >negatywnie<, którzy na samym wstępie wymagają rozumienia, gdyż według nich to po "podstawówce wszyscy powinni", zamiast zorientować sie w poziome klasy :)

miki2305 

Post nr 33, Wysłany: 2012-01-17, 16:17   

Zrozumiałem aluzję, moja wypowiedź, to był taki żart fizyka :)

anna.kotecka 

Przedmiot nauczania: j. polski
Post nr 34, Wysłany: 2012-01-19, 09:11   

Żeby wykonywac doświadczenie, nie trzeba miec nic specjalnego, ani wymyslnego. Nie trzeba mieć też wspaniałego nauczyciela od fizyki.... Uważam, że swiadomy rodzic pownien dzieckiem odpowiednio pokierować, zainteresowac przedmiotem.
Do przeprowadzenia takiego doswiadczenia wystarczy zwykła bateria nawet - http://www.facebook.com/p...type=2&theater.
No oczywiscie trzeba się jednak czyś inspirować, bo przeciez nie wszyscy jesteśmy fizykami... :)
A tak apropos inspiracji... Boze - ty piszesz o jakiejś ksiażce....

Anna :)

[rodzic]Boze 

Post nr 35, Wysłany: 2012-01-19, 09:18   

Tak, "Odkryj smak fizyki" J. Przystawy, wstawiłam link do recenzji blogowej.

Te doświadczenia z facebooka, rzeczywiście fajne i proste, ale trzeb jeszcze umieć je wytłumaczyć, gdyż inaczej nie mają sensu. A przyznam się ze wstydem, że nie wiem jak wytłumaczyć to zamrożenie napoju :|

[rodzic]MarciM 

Post nr 36, Wysłany: 2012-01-19, 10:07   

CZemu? Przecież ekoludek jest dobry na wszystko:) Nie wiem czy pamiętacie taki podręcznik.
Ciekawe jak czy ten zapis w podstawie programowej o obowiązkowych doświadczeniach będzie realizowany.
Miki2305- to już jest szerokie zagadnienie podejścia naszego ministerstwa do edukacji. Będziemy się chwalić, że doganiamy finów czy szwedów którzy od swojego modelu już odchodzą zamiast od razu przejść do lepszego podejścia. Czyli uczenia dzieciaków jak wyszukiwać informacje ale też, co ważniejsze- konstruowania zajęć tak aby nie zabijały ciekawości! A teraz zarzuca się dzieciaki materiałem pisanym do wykucia na pamięć tak jakbyśmy chcieli im wtłoczyć wiedzy na całe życie. A chodzi o to żeby one same się zabierały za studiowanie tego co je interesuje. Dlatego popieram rodzica wyżej, książka popularnonaukowa też może być dobrą pomocą.

Helenka 

Post nr 37, Wysłany: 2012-01-19, 18:58   

Chyba nie rozumiem o co chodziło z żartem fizyka, mam nadzieje, że to nie potwierdza panującego poglądu, że nie-fizyk fizyka nie zrozumie ;) .
Ale wracając do dyskusji, ja w ogóle nie jestem za modelem edukacji, w którym każe się uczniowi przyswajać wiele skomplikowanych informacji. W dobie internetu do trochę bez sensu. Lepiej uczyć myślenia, samodzielności, pasji i chęci odkrywania.

[rodzic]MarciM 

Post nr 38, Wysłany: 2012-01-20, 10:19   

Święte słowa. Powiem to samo tylko z drugiej strony:) Nasz system nie sprzyja samodzielnemu myśleniu. Jest jakoś tak skonstruowany, że mamy pojąć jakieś kanony. Zrozumieć równanie takie i takie, wyuczyć się dziesięciu sentencji, przeczytać Pana Tadeusza i dowiedzieć się co to jest mitochondrium.
To podejście raczej "nienaukowe" Zdajemy sobie przecież sprawę z tego, że te wszystkie fakty za dwadzieścia lat będą funta kłaków warte. Dlatego lepiej zrobić eksperyment, nauczyć dzieciaki paradygmatu ewolucji jako sposobu myślenia o przyrodzie i tak samo z innymi dziedzinami.
I nie czepiał bym się tylko "ścisłych" nauk. Mało jest w szkole czasu na historię najnowszą czy literaturę wolną od politycznych orientacji.

[rodzic]Boze 

Post nr 39, Wysłany: 2012-01-20, 10:56   

Reforma za reformą i nie wiadomo czy lepiej było przed czy po...
Osobiście boje się gimnazjum, ponieważ to skumulowanie dzieciaków w najgorszym okresie dorastania.
A myślenie samodzielne? - /tu jeszcze większa zagwostka chyba... Pamiętam, że zmiany w maturze miały promować samodzielne myślenie, zamiast scholastycznegio modelu nauczania, ale co z tego wyszło? Wydaje mi się tylko, ze młodzież co raz mniej pamięta z tego, czego uczą ich w szkole. Dlatego ważne jest uczenie dziecka samodzielnego myślenia i szukania informacji. - Jak choćby w kwestii tej przyrody, która zastąpiła biologię, geografię i fizykę.

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 40, Wysłany: 2012-01-20, 11:37   

MarciM napisał/a:
Zdajemy sobie przecież sprawę z tego, że te wszystkie fakty za dwadzieścia lat będą funta kłaków warte.

Pewno. Bo za dwadzieścia lat Wojna Trzydziestoletnia zacznie się pięć lat wcześniej, a człowiek będzie miał trzy nerki, ale za to bez śledziony.

Helenka 

Post nr 41, Wysłany: 2012-01-21, 20:27   

Zmiany w maturze i w ogóle te wszystkie zmiany w egzaminach dały tylko tyle, że dzieciaki uczą się jak odpowiadać pod klucz :/ tu już nawet nie ma miejsca na wkuwane formułki :/ .

miki2305 

Post nr 42, Wysłany: 2012-01-21, 21:10   

Jeżeli chodzi o żart, to fizycy sami swoich żartów często nie rozumieją. :D
Chyba ktoś mnie nie zrozumiał - popieram rozbudzanie ciekawości wśród uczniów, nawet wśród tych najmłodszych. Przy okazji można samemu się wiele nauczyć i miło spędzić czas.
Oj, nie wieszałbym się na fizyce (choć na niektórych kolegach na pewno :( ).
Uczniowie, którzy uczą się "durnych sentencji" nie poradzą sobie na nowym egzaminie gimnazjalnym. Aby dobrze napisać egzamin (przynajmniej zadania z fizyki) trzeba zastosować zasadę "trzech m": myśleć, myśleć, myśleć...
Polecam stronkę z przykładowymi zadaniami (rodzice sami mogą sprawdzić jak rozumieją otaczający świat): http://bnd.ibe.edu.pl/search?subject_id=7

[rodzic]Boze 

Post nr 43, Wysłany: 2012-01-22, 12:52   

# m -dobra zasada :)

Ja już odebrałam książkę i powoli "Odkrywam smak fizyki" :)

miki2305 

Post nr 44, Wysłany: 2012-01-22, 12:57   

Życzę powodzenia w poznawaniu fizyki :)

Odpowiedz do tematu