ustysia
Przedmiot nauczania: Geografia
Wiek: 29 Dołączyła: 31 Sie 2008 Posty: 2 Skąd: wielkopolskie
Post nr 1, Wysłany: 2008-09-02, 17:01 Geografia Gimnazjum
Witam serdecznie! Czy ktoś może poradzić z jakich książek korzysta by wprowadzać na lekcji ciekawe ćwiczenia i zadania. Od wczoraj jestem nauczycielem stażystą. Proszę o rady!!!
Stosunkowo prostym i przyjaznym dla ucznia jest podręcznik "Puls Ziemi " obecnie wydawany przez "Nową Erę", a kiedyś przez "Rożaka". Do tego są oczywiście zeszyty ćwiczeń dla ucznia, ilustrowany atlas geograficzny, podręcznik dla nauczyciela z gotowym planem dydaktycznym i wymaganiami edukacyjnymi oraz przykładowymi testami sprawdzającymi . Podręcznik dla ucznia zawiera samouczki z trudniejszych partii materiału oraz po każdym dziale zestaw zadań kontrolnych. Po zalogowaniu się na stronie wydawnictwa dostępna jest też spora ilość materiałów w wersji elektronicznej. Jedyną wadą w/g mnie jest brak geografii regionalnej w kl. II, zamiast której autorzy "wcisnęli" całą geografię ekonomiczną. Ale to też można ciekawie zrealizować Pracowałem już na Wikingu, Nowej Erze /4podreczniki na 3 lata !!!/ i Planecie, ale ten chyba jest najlepszy z tych wszystkich. Sorry że tak późno wyrwałem się z tą odpowiedzią, ale dopiero się tu zapisałem.
Pzdr
P.J.
A... Jeżeli potrzebujesz jakieś testy to w Chomikuj.pl na profilu G20 znajdziesz gotowe co prawda w pdf, ale są programy do konwersji na word'owski doc i można sobie powycinać co potrzeba.
Ostatnio zmieniony przez p0j0 2008-10-29, 17:50, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum