Post nr 1, Wysłany: 2011-11-03, 16:15 GEOGRAFIA w szkole dla dorosłych (Gimnazjum, Liceum)
Witam wszystkich Państwa
Od września jestem zatrudniony jako nauczyciel w szkole dla dorosłych (system weekendowy) to moja pierwsza praca w zawodzie. Chciałbym się Państwa poradzić w pewnych kwestiach. Pytanie 1 dotyczy Podstawy Programowej, domyślam się że jest ona taka sama jak dla szkół, nazwijmy je dziennymi, ale wolę się upewnić. Kolejne pytanie dotyczy planu wynikowego..., mianowicie w jaki sposób zrealizować podstawę programową. Przykładowo w klasie 1 gimnazjum mam na caly rok szkolny zaledwie 14 h nie sposób jest zrealizować wszystko...dlatego pytam czy mogę ominąć jakieś zagadnienia...bo kompletnie nie nie mam pojęcia w tym temacie... Po przeprowadzeniu kilku zajęć widzę, że lekcje przeładowane są materiałem, ale to jedyny sposób na zrealizowanie podstawy. Niestety wszelkie pomoce dydaktyczne, rozkłady materiału oferowane przez wydawnictwa są przydatne ale mają praktyczne odniesienie w szkołach "dziennych". Dlatego pozwoliłem sobie napisać na forum, licząc na to, że znajdzie się tu ktoś, kto może podzielić się doświadczeniem w tym temacie. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum