Post nr 1, Wysłany: 2009-04-25, 15:26 Jaka podyplomówka dla biologa?
jestem magistrem biologii, pracuję w szkole gimnazjalnej i liceum. Mam stały etat, ale czuję niepohamowaną potrzebę dokształcenia się Od września chcę podjąć studia podypolomowe. Tylko nie wiem na jakim kierunku. Chciałabym aby były one rozszerzeniem moich umiejętności, żeby wiązały się z biologią.
Przyroda raczej odpada, myślałam nad logopedią lub czymś związanym z ochroną środowiska. Może mi coś doradzicie?
_________________ Oliwia- mamusia Zuzinka (17.01.2005) i żona Darka
Nauczyciel, jeszcze nie narzekający na pracę
Ostatnio zmieniony przez oliweczkaS 2009-05-03, 08:01, w całości zmieniany 1 raz
Ponieważ zmienia się za trzy lata podstawa programowa w liceum i zamiast biologii będzie przyroda (biologia tylko w rozszerzeniu), więc przyroda będzie połączeniem biologii, geografii, fizyki, chemii-więc kto będzie jej uczył?
dlatego zapisałam się na podyplomówkę Przyroda w liceum
Ponieważ zmienia się za trzy lata podstawa programowa w liceum i zamiast biologii będzie przyroda (biologia tylko w rozszerzeniu), więc przyroda będzie połączeniem biologii, geografii, fizyki, chemii-więc kto będzie jej uczył?
oliweczkaS, ale Ci ktoś nagadał! Aż otworzyłam nową podstawę programową do liceum, bo zaniepokoiłam się.
Otóż przyroda ma być w liceum, ale jako przedmiot uzupełniający i nie zamiast, lecz obok zwykłej biologii, fizyki, chemii, geografii.
Cytat:
Przedmiot uzupełniający: PRZYRODA
IV etap edukacyjny
Celem zajęć przyroda jest poszerzenie wiedzy uczniów z zakresu nauk przyrodniczych.
Cytat:
Zalecane warunki i sposób realizacji.
Przyroda
Zajęcia przyroda służą utrwaleniu postawy naukowej wobec świata przyrody, zaciekawienia jego bogactwem i dostrzegania holistycznego charakteru nauk przyrodniczych. Treści nauczania wydobywają poszczególne wątki wiedzy przyrodniczej odnoszące się do ważnych zagadnień naszej cywilizacji.
Zajęcia powinny mieć charakter interdyscyplinarny, a poszczególne wątki mogą być realizowane przez nauczycieli różnych specjalności (fizyka, chemia, biologia, geografia).
Zajęcia powinny być prowadzone z wykorzystaniem bogatego zaplecza doświadczalnego w zakresie każdej ze składowych dziedzin nauki.
To w takim razie jak będę uczyła fizyki czy geografii (lub ich elementów) skoro naukę tych przedmiotów zakończyłam w liceum? Wydaję mi się, że zrobią tak jak z przyrodą w podstawówce, biolog bez podyplomówki z przyrody nie będzie mógł jej uczyć.
To w takim razie jak będę uczyła fizyki czy geografii (lub ich elementów) skoro naukę tych przedmiotów zakończyłam w liceum?
Tego to ja już nie wiem. Być może poszczególne części tej przyrody będą realizowali geografowie, fizycy, chemicy (coś na wzór kształcenia modułowego), może faktycznie będzie wymagana podyplomówka z przyrody, może wystarczą kwalifikacje do biologii. Mnie to nie interesuje. Chciałam tylko zwrócić uwagę na Twoje błędne myślenie, że przyroda niby zastąpi biologię i będzie połączeniem fizyki, geografii i chemii. Nie zastąpi.
Biologia będzie i owszem, ale tylko w rozszerzeniu. Biologii w takiej postaci jak jest teraz już nie będzie.
Właściwa biologię będą miały osoby decydujące się na przedmioty biol-chem-fiz. Pozosałe osoby będą miały przyrodę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum