Post nr 1, Wysłany: 2007-12-16, 13:49 Matura z OPERONEM
Ciekawa jestem, czy ktoś z Was zapoznał się z arkuszami tegorocznej matury próbnej z fizyki przygotowanej przea OPERON.
Ja stwierdziłam mnóstwo niedoróbek - kilkakrotne sprawdzanie tej samej umiejętności, nietrzymanie się wymagań egzaminacyjnych CKE, zadania z podpunktami są po prostu zlepkiem różnych zadań, nieprecyzyjnie sformułowano niektóre polecenia.
Chętnie dowiem się, czy to tylko moje "czepialstwo", czy rzeczywiście są tam uchybienia.
Niektórzy moi uczniowie pisali tę maturę i popełnili dużo błędów wynikających z niezrozumienia polecenia lub pomylenia danych, czego zwykle nie robią.
Przedmiot nauczania: student TiR i Geografii
Post nr 4, Wysłany: 2008-01-13, 21:02
Ja będę zdawał maturę rozszerzoną z FIZYKI, ale niestety nie pisałem próbnej z operonu. Ba ja przeglądałem ją to wyglądała mi normalnie Może jestem za durny aby dojść do takich wniosków, do jakich Wy sz.(?) nauczyciele doszliście...
Tomku, nie jesteś za durny, tylko patrzysz na zadania pod innym kątem.
Ucznia interesuje - umiem/nie umiem, przerabiałem/nie przerabiałem, łatwe/trudne itp.
Ja sprawdzam zgodność z wymaganiami egzaminacyjnymi CKE, bo wg tych wymagań przygotowuję uczniów do matury.
Omawiane arkusze miały w tym względzie sporo grzechów, szczególnie część podstawowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum