Post nr 1, Wysłany: 2011-05-10, 13:53 Podyplomówka Przyroda w liceum
Witam, na pewno znacie plany nowej reformy która w przyszłym roku kalendarzowym wejdzie do liceum. Zapisałam się na podyplomówkę przyroda w liceum-choć tak naprawdę to nikt nie potrafi powiedzieć kto będzie mógł tej przyrody uczyć- biolog, chemik, fizyk czy geograf? A może konieczne będą uprawnienia do przyrody?
Co sądzicie?
Ja studia już zaczęłam choć na 60 miejsc jest nas tylko 17 osób nauczycieli.
_________________ Oliwia- mamusia Zuzinka (17.01.2005) i żona Darka
Nauczyciel, jeszcze nie narzekający na pracę
Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 2, Wysłany: 2011-05-15, 20:30
Na pewno potrzebne będzie jakieś uzupełnienie kwalifikacji, z tym,że należy pamiętać, iż ów przyroda będzie nauczania w klasach o profilu nie-przyrodniczym. Dobrze wcześniej nabyć kwalifikacje, bo później może być bum na te studia podyplomowe, a wiadomo czy miejsc starczy ?
_________________ Sztuka jest pokarmem duszy.
Edyta1978
Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 3, Wysłany: 2011-09-09, 06:12 studia podyplomowe
Dzień Dobry,
Mam do Was pytanie odnośnie studiów podyplomowych. Jestem nauczycielem ang. - jedynym który w szkole nie ma 'zrobionego' drugiego przedmiotu. Od września nie będę mieć już całego etatu, i kazano mi się zastanowić i zacząć działać w celu zwiększenia zakresu swoich kwalifikacji.
Pomyślałam o nabyciu kwalifikacji do nauczania przyrody w szkole podstawowej. Ale...zajrzałam do ofert paru uczelni w woj. śląskim i albo nie ma takiej podyplomówki albo też przeznaczona jest ona dla nauczycieli przedmiotów: geografia, fizyka, chemia, biologia (co na pewno jest założeniem słusznym).
Kiedy już właściwie odpuściłam sobie szukanie dotarłam na stronę jednej szkoły w Bielsku i tam takiego warunku nie było.
Zastanawiam się jednak - czy takie studia podyplomowe nadadzą mi kwalifikacje, przejrzałam jeszcze raz rozporządzenie o kwalifikacjach i wydaje mi się że tak. Może jednak coś przeoczyłam??
Czy nauczyciel z pp po zrobieniu 3semestralnych studiów podyplomowych z Przyrody będzie miał kwalifikacje do nauczania tego przedmiotu w SP??
Jeśli tak - to dlaczego w większości przypadków wymagają kwalifikacji do ww przedmiotów??
Jeśli nie - to gdzie znajdę podstawę prawną?
Serdecznie dziękuję, bo się trochę zagubiłam w tym...
Post nr 4, Wysłany: 2011-09-09, 20:48
Jak najbardziej nabędziesz kwalifikacje na podstawie Rozporządzenia MEN z dnia 12 marca 2009 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli. Trzeba albo skończyć studia na kierunku zgodnym z nauczanym przedmiotem, studia o innej nazwie ale treściach zgodnych z podstawą programową danego przedmiotu, bądź studia niezwiązane + studia podyplomowe w zakresie nauczanego przedmiotu.
Edyta1978
Post nr 6, Wysłany: 2011-10-12, 09:53 Nauczanie przyrody po jakich studiach
Witam,
mam ukończone studia magisterskie 5 letnie z Ochrony Środowiska i dodatkowo mam kurs pedagogiczny dla nauczycieli. Zastanawiam się czy wystarczą takie kwalifikacje do nauczani w przyrody w podstawówce? Proszę o odpowiedz
Post nr 8, Wysłany: 2011-10-12, 17:39
A metodykę nauczania jakiego przedmiotu miałaś na studium ped.? Jeśli dyrektor będzie miał ochotę i czas, to aby Cię zatrudnić musi przeanalizować program studiów, który zrealizowałaś oraz treści podstawy programowej dla danego przedmiotu, którego w szkole miałabyś uczyć.
Zależy czy nie było tutaj zbyt dużych różnic programowych. Jeżeli dyrektor stwierdzi,że tak to szanse na prace masz zerowe. Dobrym rozwiązaniem byłyby studia podyplomowe aby powiększyć swoje kwalifikacje.
Edyta1978-myślę,że warto sprawdzić czy ta szkoła organizuje studia podyplomowe,które dają takie uprawnienia.Znam przypadek koleżanki,która jeżdziła do pewnej filii uczelni i okazało się,że te papiery były na nic.
Post nr 12, Wysłany: 2011-10-30, 14:41
Trzeba pamiętać, że studia podyplomowe, obecnie, muszą trwać min. 3 semestry, składać się z min. 350 godzin i dotyczyć jednego, konkretnego przedmiotu szkolnego.
Yoka
Wiek: 37 Dołączyła: 28 Kwi 2008 Posty: 777 Skąd: dolnośląskie
Post nr 13, Wysłany: 2011-10-30, 18:08
proponuję pośledzić oferty z EFSu, sporo ich bywa na UWr i UO. Spełniają wymogi, a są całkowicie za darmo.
Nie wprowadzaj w błąd, bo nauczycielem przyrody można być kończąc nawet geografię czy biologię i niepotrzebne do tego są studia podyplomowe. Info za byłym małopolskim kuratorem oświaty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum