Post nr 1, Wysłany: 2009-09-12, 17:03 dodatkowa darmowa godzina- siedzenie na swietlicy
czy w ramach dodatkowej godziny mozna wpisac nauczyciela do siedzenia na swietlicy mimo ze nie ma ped. opiekunczo wychowawczej???
ma to byc tzw " wspomaganie swietlicy" czyli pomaganie pani ktora tam siedzi
Drogie koleżanki i koledzy! jak można w waszych świetlicach wykorzystać tę dodatkową godzinę? Czy dyrekcja narzuca odgórnie czy można samemu coś zorganizować?
zanetaceglinska
Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 6, Wysłany: 2009-09-16, 20:22
Dyrekcja nic nie narzuca.Sama musisz jakoś wykorzystać ten czas.Np. poczytaj im bajki:)
witam...na forum od niedawna, w świetlicy juz pare ładnych lat i osobiście - "nie podoba" mi się troszkę sformułowanie "dodatkowa godzina - siedzenie na świetlicy" bo tam wlaściwie siedzenia nie ma, przynajmniej na świetlicy gdzie ja pracuję... ale cóż, punkt widzenia od punktu siedzenia...
a wracając do owej godziny - rzeczywiście, dyrekcja nie narzuca jak owa godzina powinna być wykorzystana...w naszej szkole - każdy n-l zoobowiązany został do napisania planu-programu na owe godziny dodatkowe..moje koleżanki ze świetlicy zajęły sie różnymi tematami - jedna biblioterapią, druga - zdrowym żywieniem, kolejna - zajęciami ruchowymi, a ja - plastycznymi..
nauczyciel przedmiotu, ktory postanowi związać swą z ciężkim sercem wyrwaną z życia godziną właśnie ze świetlicą może zająć sie tym, co potrafi najlepiej, czyli zaplanować zajęcia, urozmaicone np. zagadkami, łamigłówkami czy grami związanymi z nauczanym przedmiotem..
świetlica jest dla uczniów jakby enklawą w szkolnym środowisku - nie ma ocen, nie ma sztywnego siedzenia w ławkach..więc i profil zajęć dodatkowych powinien być odpowiednio do tego miejsca zaplanowany - to moje zdanie.. niech nie bedą to ciągłe ćwiczenia w słówkach czy słupkach, ale coś interesujacgo, co zachęci dziecko do pracy...
czy ta dodatkowa godzina nie wpłynie na redukcję etatów w świetlicy? co bedzie w następnym roku jak dojdzie jeszcze jedna godzina? Panie ze świetlicy będą niepotrzebne?
Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 9, Wysłany: 2009-09-18, 22:32
U mnie w szkole ze świetlicy korzysta b. wielu uczniów i zawsze był problem z opiekunami, bo nie było kasy na pensje dla opiekunów. W tym roku nie ma problemu. Wielu nauczycieli karcianą odrabia właśnie na świetlicy.
a u nas tendencja odwrotna - przedmiotowcy robią wszelkie zajęcia, ino nie świetlicowe....choć z otwartymi ramionami powitałybyśmy którego, gdy w świetlicy ponad 40...generalnie - choć zły to ptak, co własne gniazdo... moja dyrekcja nie baczy zbytnio na przepisy, przynajmniej w starciu z życiem szkolnym - gdy dzieci w okolicach 40 i tak potrafi zastepstwo przysłać (osobiście przeżyłam godziny z 70...)...a w takim momencie dodatkowa para rąk to zbawienie...
mariacwał napisał/a:
czy ta dodatkowa godzina nie wpłynie na redukcję etatów w świetlicy? co bedzie w następnym roku jak dojdzie jeszcze jedna godzina? Panie ze świetlicy będą niepotrzebne?
nie wydaje mi się...już słychac to i owo o standaryzacji zawartej w przepisach...od lat podkreśla sie, że funkcja świetlicy nie jest li i jedynie "opiekuńczą"..a gdy zamiast stałej, wykwalifikowanej obsady w świetlicy pojawią sie - przepraszam za określenie - "panie na godziny" to przepraszam - ale to nie bedzie świetlica, a przechowalnia w czystej formie...a chyba nie o to tu chodzi, prawda?
Witam! jeśli chodzi o zajęcia w ramach dodatkowj godziny, to u mnie w szkole pełna dowolność. Każdy wybiera to co lubi, potrafi, jaki jest jego ,,konik". Ja prowadzę zajęcia czytelnicze w ramach programu własnego, a koleżanka zajęcia z kształcenia emocjonalnego, jeszcze inne koleżanki prowadzą wspólnie zajęcia teatralno- umuzykalniające. Pomysłów jest wiele... Pozdrawiam!
Basso profondo
Post nr 14, Wysłany: 2009-09-21, 20:36
Boże, a co to to "kształcenie emocjonalne"?
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum