Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Praca w swietlicy
Autor Wiadomość
anianiuszek 

Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 1, Wysłany: 2009-08-28, 13:04   Praca w swietlicy

Dzien dobry.. od wtorku zaczynam prace na swietlicy. Bede miala dzieci od zerowki az do 3 klasy gimnazjum, poniewaz jest to zespol szkol na wsi.. strasznie sie boje, poniewaz nigdy nie pracowalam w tym zawodzie i nie wiem jak mam sie zabrac do pracy. Jak napisac plan pracy swietlicy, jak przygotowac gazetke tematyczna.. jakie zajecia dla dzieci.. pomozcie prosze.. :( Pozdrawiam. Ania

olla 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 2, Wysłany: 2009-08-28, 14:50   

Też nie mam doświadczenia, ale po dzisiejszym spotkaniu rady pedagogicznej, mogę Ci powiedzieć, co z gazetkami - najlepiej niech gazetka związana będzie tematycznie z danym okresem (pora roku, rocznica urodzin pisarza, konkursy szkolne itd). Skoro będziesz miała pod swoją opieką także najmłodszych, możecie zrobić gazetkę przedstawiającą "Panią Jesień" albo powiesić rysunki jesiennych drzew przygotowanych przez uczniów. 14 X możesz zrobić gazetkę z okazji Dnia Nauczyciela, 16 X - symboliczna data dla Polaków, bo wybór papieża Polaka - też możesz o tym wspomnieć. Przygotuj Regulamin świetlicy - co uczniom wolno na świetlicy a czego nie (rzeczy typu, że nie wolno biegać i należy zostawiać po sobie porządek).

Świetlikowa 

Post nr 3, Wysłany: 2009-09-16, 17:00   

Witajcie ! Ja też jestem świeżakiem i tak jak anianiuszek zaczęłam z nowym rokiem nową pracę na świetlicy. Jest to też zespół szkół w newielkim mieście gdzie są dzieciaki dojeżdżające autobusem szkolnym, klasy od 1 podst. do 3 gimnazjum.
Na razie staram się nie zrażać, ale przyznam- nie jest lekko :| . Mniejsze dzieciaki są super, chcą współpracować i z nimi pracuje się naprawdę fajnie. Ale gimnazjaliści.. To już wyższa szkoła jazdy. Słuchajcie, w jakim sposób zajmujecie czas takim starszym dzieciakom?
Na razie jest ładna pogoda więc wypuszczamy ich na boisko, ale jak bedzie coraz gorsza pogoda to nie wiem. Mamy do dyspozycji małą salkę. A mamy czasem po ok. 40 osób i zastanawiam się jak zagospodarować im czas. A zauważyłam, że do współpracy zbyt chętni nie są. Czekają 2-3 godz i naprawdę się nudzą.
Nie mam doswiadczenia więc będę wdzięczna za jakąkolwiek podpowiedź :)

lenka86 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 4, Wysłany: 2010-07-15, 12:04   staż na świetlicy; brak kierunkowego wyksztalcenia

Witam serdecznie,

to mój pierwszy post tutaj :)

od wrzesnia będę pracować jako n-l języka angielskiego (moje wyksztalcenie kierunkowe); ale także jako opiekun-wychowawca w świetlicy; podobno od tego roku jest to możliwe, bo opiekunem-wychowawcą w świetlicy moze być kazdy nauczyciel, bez wyksztalcenia kierunkowego - pedagogiki opiekuńczo-wychowawczej;

dyrektor najwyrazniej uznal, ze w moim wypadku to nie przeszkadza ;)
no ale to nie zmienia faktu, że typowej pedagogiki "pod" pracę na świetlicy nie konczylam, tylko "pod" nauczanie angielskiego ;) co więcej, na świetlicy będę mieć staż...

proszę Was o tytuly jakichs ksiazek-klasyków i nie tylko klasyków, moze jakies rady, których w ksiązkach nie znajdę, no, generalnie wszystko co mi się może przydać; do września chcialabym sobie zrobić przyspieszony kurs podstawowy

oczywiście sama też szukam, pyatnie na forum to tylko element przygotowań :)

dzieki!

lenka86 

Przedmiot nauczania: Język angielski
  Post nr 5, Wysłany: 2010-07-19, 14:02   

nikt nie pomoze?

iTulka 

Przedmiot nauczania: edukacja wcz.
Post nr 6, Wysłany: 2010-07-19, 14:40   

Cierpliwości lenka, pewnie wielu n-li wyjechało na wakacje, a ci, którzy zostali chyba nie wiedzą jak Ci pomóc, dlatego nie piszą, co nie znaczy oczywiście, że ignorują ;)

Skoro zaczynasz staż, to będziesz mieć opiekuna, wyduś z niego ile się da na temat dobrej pracy. Oczywiście, lepiej będziesz się czuła przychodząc we wrześniu już przygotowana, ale jesteś stażystką i masz prawo dopiero wszystkiego się nauczyć :)

Wiszka 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 7, Wysłany: 2010-07-29, 17:21   Proszę o radę

Witam,
Od września zaczynam prace w świetlicy :) bardzo się ciesze, ale jednocześnie nie wiem co mnie czeka. Jestem naprawdę zielona w tym temacie i dlatego mam prośbę, czy może ktoś z was napisać mi co potrzebuje tzn. np dokumenty, etc? Będę wdzięczna za wszelkie informacje :)

KKasia 

Post nr 8, Wysłany: 2010-08-08, 20:01   Praca w swietlicy:)

Witam:)
To moj pierwszy wpis na forum, ale czytam Wasze posty i mysle, ze moge sluzyc pomoca. Pracuje w swietlicy szkolnej juz kilka lat. I jest to fajna praca. Pewnie, ze zdarzaja sie sytuacje, kiedy jest ciezko, a najbardziej wtedy gdy ma sie dzieci w roznym wieku, ale to tez mozna ogarnac.
Ja pracuje w oparciu o roczny plan swietlicy, do ktorego pisze tygodniowe plabny pracy. Co roku je modyfikuje, czesto korzystam z czasopism fachowych. Polecam czasopismo Wszystko dla Szkoly - tam znajdziecie gotowe rozklady zajec. Jesli ktos chcialby skorzystac z moich rozkladow to prosze o e-mail na adres: bibliotekatokary@wp.pl
Pozdrawiam i zycze owocnej pracy:)

Lena03 

Post nr 9, Wysłany: 2012-01-05, 13:51   PRACA W ŚWIETLICY

Witam:)
Pracuje w świetlicy szkolnej. W przyszłym roku szkolnym mam mieć tylko 15 godzin tygodniowo. Zastanawiam się czy te godziny mogę wypracować w trzy dni w tygodniu po 5 godzin jeśli jest jeszcze jedna pani.

koma

Post nr 10, Wysłany: 2012-01-05, 22:02   

Przeszkód prawnych nie ma - mogą być organizacyjne.

Lena03 

Post nr 11, Wysłany: 2012-01-06, 12:44   

Dziękuje za odpowiedź:) Mam jeszcze pytanie czy jest to wprowadzone w jakiejś szkole, ponieważ mój dyrektor się waha czy aby na pewno jest to zgodne z prawem?

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 12, Wysłany: 2012-01-06, 13:34   

Lena03 napisał/a:
mój dyrektor się waha czy aby na pewno jest to zgodne z prawem?

Nie będziesz zatrudniona w pełnym wymiarze. Nauczycieli zatrudnionych w pełnym wymiarze obowiązuje pięciodniowy tydzień pracy. Na temat niepełnozatrudnionych nic KN na ten temat nie mówi.

Lena03 

Post nr 13, Wysłany: 2012-01-06, 17:28   

Nie będziesz zatrudniona w pełnym wymiarze. Nauczycieli zatrudnionych w pełnym wymiarze obowiązuje pięciodniowy tydzień pracy. Na temat niepełnozatrudnionych nic KN na ten temat nie mówi

Czyli jest szansa na rozłożenie godzin na trzy dni w tygodniu :D
Super, dziękuję

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 14, Wysłany: 2012-01-06, 17:32   

Lena03 napisał/a:
Czyli jest szansa na rozłożenie godzin na trzy dni w tygodniu

To jednak od dyrekcji zależy.
Powodzenia.

Lena03 

Post nr 15, Wysłany: 2012-01-06, 20:52   

No tak, pozostaje tylko dobra wola dyrektora :-)

Odpowiedz do tematu