Post nr 1, Wysłany: 2010-09-07, 17:18 Dziecko z porażeniem mózgowym w grupie przedszkolnej
Proszę o pomoc. Do mojej grupy 5 - 6 latków uczęszcza dziecko z porażeniem mózgowym.Chodzi przy pomocy podpórek, samo nie korzysta z ubikacji, muszę z nim chodzić. Je też bardzo nieudolnie. Zastanawiam się, czy takie dziecko nie powinno przebywać tylko kilka godzin z grupą a może przysługuje mi jakaś osoba pomagająca. Proszę o radę jeśli ktoś ma podobne doświadczenia albo coś wie na ten temat z góry dziękuję.
Post nr 2, Wysłany: 2010-09-07, 17:34 Re: Dziecko z porażeniem mózgowym w grupie przedszkolnej
annadan napisał/a:
Zastanawiam się, czy takie dziecko nie powinno przebywać tylko kilka godzin z grupą
A w jaki inny sposób ma się nauczyć dorosłego, samodzielnego życia? Jeżeli deficyt występuje tylko w sferze ruchowej, a nie umysłowej, to dlaczego nie może chodzić do przedszkola?
Cytat:
a może przysługuje mi jakaś osoba pomagająca.
W szkole podstawowej i gimnazjum na pewno taka osoba przysługuje. Czy w przedszkolu - nie wiem.
Cytat:
Proszę o radę jeśli ktoś ma podobne doświadczenia albo coś wie na ten temat z góry dziękuję.
Osobiście zetknąłem się i stykam codziennie z porażeniem mózgowym. Wiele zależy od rodzaju porażenia, rehabilitacji, czy też predyspozycji dziecka. Z doświadczenia wiem, że dzieci dotknięte porażeniem mózgowym mogą mieć problemy z wysławianiem się, ich mowa nie jest płynna, lecz sprawia wrażenie urywanej. Jeżeli chodzi o uzdolnienia matematyczne, to nie odbiegają od średniej, pod warunkiem, że mogą w spokoju i "w swoim czasie" rozwiązywać zadania.
Jeżeli chodzi przy pomocy "podpórek" to nie jest wcale tak tragicznie i przy właściwej rehabilitacji można wiele osiągnąć.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Nie jest aż tak tragicznie ale wychodząc z dzieckiem do ubikacji aby mu zdjąć majteczki itd...zostawiam inne dzieci w sali bez opieki. Utrudnione jest również a właściwie wręcz niemożliwie chodzenie na wycieczki. Moim obowiązkiem jest zajmowanie się wszystkimi dziećmi.
przyjmując dziecko ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi trzeba mu stworzyć pewne warunki. nauczyciel wspomagający w grupie jest zatrudniany tylko wtedy gdy w sumie w grupie jest troje dzieci z orzeczeniem z poradni p-p.
z tego co piszesz to te dziecko powinno być w przedszkolu integracyjnym. uważam że nie powinno się przyjmować dzieci z większymi deficytami do takich grup. muszą mieć odpowiednią opiekę i wsparcie np. pedagoga specjalnego.
nie tylko samo chodzenie do przedszkola jest rozwojowe dla dziecka.
wiem coś o tym bo pracowałam w przedszkolu integracyjnym i nie wyobrażam sobie żeby pani prowadziła zajęcia dla wszystkich i dodatkowo dbała o inne indywidualnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum