Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
praca w przedszkolu
Autor Wiadomość
[student]EVelina 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 1, Wysłany: 2010-05-07, 19:13   praca w przedszkolu

Witam mam pewne wątpliwości a mianowicie na studiach usłyszałam od wykładowcy iż po pedagogice społeczno - opiekuńczej można starać się o prace w przedszkolu czy jest to prawdą?

niutek 

Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane oligofrenopedagog terapeuta
Post nr 2, Wysłany: 2010-10-02, 15:09   

starać się można ale wymagane jest wychowanie przedszkolne albo wczesnoszkolne. :)

Cytryn 

Post nr 3, Wysłany: 2010-12-08, 19:15   Awans zawodowy w przedszkolu

Mam pytanie. Czy jeśli zdecydowałabym się przekwalifikować z nauczyciela mianowanego szkoły podstawowej na nauczyciela przedszkola, to musiałabym zaczynać cały staż od początku?

edzia 

Post nr 4, Wysłany: 2010-12-08, 20:10   

Nie, nie musiałabyś.

Właśnie też pomyślałam o Tobie pod kątem znalezienia pracy w przedszkolu. Aczkolwiek to się chyba niewiele różni od szkoły. :) Zależy, jaki szef. :) Można wpaść z deszczu pod rynnę.

Cytryn 

Post nr 5, Wysłany: 2010-12-08, 20:26   

I wiesz to na pewno? No to super.
Pewnie, że ten sam syf, w sensie papiery, szkolenia etc..No ale nie ma gimnazjalistów, którzy wyzwą cię od kur*, ani nie musisz z kibla wyciągać "szalikowców", sprawdziany jednak łatwiejsze, więc i sprawdzać łatwiej i szybciej, małe dzieci są wdzięczniejsze. Nie ma tylu konkursów, popisów, apeli, niekończących się rad, jak w szkole. Przynajmniej u mnie w szkole. Są, ale nie tyle( zrobiłam wywiad). Owszem, panie narzekają na brak dyscypliny, dzieci trudne( gryzące po łydkach :lol: ), pupę czasem trzeba podetrzeć itp..- ale poszłam popatrzeć i to jest nic w porównaniu z tym, co mam w szkole. Poza tym lubię muzykę, dzieci tak pięknie na nią reagują, nie to, co na muzyce w gimnazjum( brrr..). Wielkie fety są dwa-trzy razy do roku( w szkole: co najmniej z 8 nie licząc pomniejszych), wywiadówek jest jakby mniej, wycieczek też mniej...Ale może się mylę. Czy ktoś ma porównanie? Gdzie jest lżej?

Basso profondo 

Post nr 6, Wysłany: 2010-12-08, 20:54   

Ja pracę z małymi dziećmi uważam za trudniejszą. Trzeba mocno przestawić się na dziecięcy sposób myślenia.

Cytryn 

Post nr 7, Wysłany: 2010-12-08, 21:01   

Jak się pracuje z czwartoklasistami i piątoklasistami, to też trzeba się przestawić. Potem idę do gimnazjum- i też nie mam do czynienia z dorosłymi, ukształtowanymi już ludźmi. Na myślenie tych ostatnich nijak się przestawić nie mogę. Nie potrafię na przykład zrozumieć, że można się cieszyć z tego, że się komuś wyrządziło przykrość.
Ale jestem osobą dość empatyczną. Jeśli trudność ma polegać głownie na "przestawieniu się na dziecięce myślenie" to dam radę.

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 8, Wysłany: 2010-12-08, 21:11   

Cytryn napisał/a:
Gdzie jest lżej?

To zależy co kto lubi robić, w czym czuje się lepiej.
Osobiście wolę pracę ze swoimi gimnazjalistami, chociaż z maluchami też potrafię się dogadać.
Kiedyś nawet uczyłam matematyki od klasy II, ale to była tylko jedna lekcja dziennie w II i jedna w III. Do zerówki na zastępstwo też zdarzało mi się chodzić.
Kilka godzin z maluchami chyba by mnie bardzo zmęczyło.

vuem 

Post nr 9, Wysłany: 2010-12-08, 21:18   

Moim zdaniem to spadanie z deszczu pod rynnę.

Jeśli zawód nauczyciela Cię mierzwi, weź się za coś zupełnie innego.

Może jednak spróbujesz w innym środowisku, może spróbuj zmienić szkołę...bywają bardzo różne.

Cytryn 

Post nr 10, Wysłany: 2010-12-09, 13:33   

Cytat:
Jeśli zawód nauczyciela Cię mierzwi, weź się za coś zupełnie innego

Nie chodzi o nauczanie- lubię uczyć, potrafię to robić, potrafię dogadywać się z ludźmi- ALE NORMALNYMI. Gimnazjalista, który ryczy za mną wulgaryzmy, rzuca we mnie papierami czy na każdą uwagę ma obleśny komentarz- nie zasługuje na miano "normalnego człowieka". Z takimi się nie dogadam. A jest ich w gimnazjum coraz więcej. Różnej maści, w różnym natężeniu. A jak jeszcze w przyszłym roku dojdą do tego upośledzeni lekko i umiarkowanie- sorki, wysiadam.

vuem 

Post nr 11, Wysłany: 2010-12-09, 13:48   

Cytryn napisał/a:
Nie chodzi o nauczanie- lubię uczyć, potrafię to robić, potrafię dogadywać się z ludźmi- ALE NORMALNYMI.

To zapomnij o tym pomyśle zmiany zawodu, tylko koniecznie zmień szkołę!!!

Są i takie, gdzie najpoważniejszym problemem wychowawczym będzie Piotrek przezywający Pawła. Szukaj miejsca dla siebie.

Nawet lepiej do pracy dojeżdżać niż całe zawodowe życie rzygać na myśl o szkole.

Cytryn 

Post nr 12, Wysłany: 2010-12-09, 15:03   

No masz rację ale objeżdżam okolice w promieniu 30 km( dalej trudno by było mi dojeżdżać), i wszędzie zapych. Pracy ni ma i nie będzie :( A etaty nauczycielki trzymają do emerytury dla swoich dzieci, dyrektorzy dla kuzynów, sekretarki zaklepują dla szwagrów etc.. Moje życie to prowincja i tu tak jest. A ja na moje nieszczęście ani szwagierka, ani kuzynka, ani córka nauczycielki wybierającej się na emeryturę. W dodatku klasy "topnieją" i nawet ci zatrudnieni tracą robotę albo godziny. Więc bez szans. A do sklepu nie chcę iść...

Odpowiedz do tematu