Post nr 106, Wysłany: 2010-01-15, 13:04 wychowanie komunikacyjno- drogowe
witam, jestem studentką V roku i właśnie piszę pracę magisterską na temat wychowania komunikacyjno- drogowego. Mam do Was takie pytanie czy nowa podstawa programowa dotyczy póki co tylko klasy 1? bo właśnie opracowuje test wiadomości i umiejętności z owego tematu dla dzieci w klasie 3 i nie wiem czy jak mam przewodniki od 2001-2007 to czy tam jest wszystko aktualne?? jaki jest zasób wiedzy z tego tematu po klasie 1?? i co powinno dziecko wiedzieć w klasie 3?? z góry dzięki za życzliwe odpowiedzi:)
Post nr 108, Wysłany: 2010-01-26, 18:01 Nauczyciele-pomózcie mi w badaniu do pracy mgr..
Witajcie. Sama jestem n-lem. Jestem na etapie pisania pracy mgr. Bede niezmiernie wdzieczna za wypelnienie 2 krótkich ankiet. Niestety serwis proponuje jedyne 10 pytan w 1 ankiecie dlatego musialam zrobic dwie.
Prosze o pomoc;)
Basso profondo
Post nr 109, Wysłany: 2010-01-26, 18:07
Wklej tu wszystkie pytania, bo nie wiem, czy warto w ogóle wchodzić na te strony. Najpierw chcę przeczytać ankietę, ocenić, czy jest sensowna i czy podejmuję decyzję, aby ją wypełnić. Dopiero potem odpowiem na pytania typu wiek albo płeć.
Inaczej ryzykujesz, że na pierwsze pytania odpowiem byle co, aby tylko poznać dalsze.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
ustalalam z promotorką i powiedziala ze tyle wystarczy odpowiedzi i takie pytanie ( wlasnie te 2 i 3) maja sie pojawic
w sumie nie wiem na co mi wiek jak bede miala staz pracy to wiek mi na grzyba
promotorka sie uparła i koniec.
pytania 8 i 12 jak moga byc te same..?!8. Jakie złe zachowania mają najczęściej miejsce podczas lekcji? Proszę zaznaczyć maksymalnie 3 odpowiedzi
12. Jakimi cechami powinien charakteryzować się dobry nauczyciel?
z ktorej strony by nie patrzec to nie jest to samo..
z ta numeracja, ja sie na tych ankietach kompletnie nie znam..bo program sam sie okazalo generuje numery..
poprawilam co moglam
a co do obowiazkowosci..wlasnie nie wiem dlaczego nie we wszytskich pytaniach nie mozna zaznaczyc obcji obowiazkowe...w pytaniach tak lub nie, czy otwartych bez problemu..a w wielokrotnego wyboru nie..
ankieta nie ma pasowac innym tlyko MUSZE ja zrobic do pracy.
jak ktos nie chce i sie mu nie podoba to nie musi robic.
wg numeracji z linka, który podałaś w poście nr 3, pytanie 8:
Cytat:
8. Jak Pan/Pani sobie radzi z takimi problemami?
a) nie zwracam uwagi
b) krzyczę
c) stawiam uwagę do dzienniczka uwag
d) osoba, która przeszkadza jest proszona do odpowiedzi
e) siadam przy biurku i czekam aż złe zachowania ustaną
a pytanie 12:
Cytat:
12.Jaka metoda stosowana przez Pana/Panią jest najbardziej skuteczna i pomocna w utrzymaniu ładu podczas lekcji?
Dla mnie to niemal to samo.
smv napisał/a:
ankieta nie ma pasowac innym tlyko MUSZE ja zrobic do pracy
Skoro tak, to ja bym mogła "opracować" dać ci wyniki tej ankiety, a nawet przygotować raport z "badania". Po co się męczyć?
Post nr 116, Wysłany: 2010-03-30, 16:46 Proszę o podpowiedź dotyczącą pracy licencjackiej!!!! pilne!
Witam! Bardzo chciałabym aby ktoś kompetentny udzielił mi wskazówek na temat mojej pracy licencjackiej. Studiuje polonistykę, jestem na specjalizacji nauczycielskiej. Seminarium licencjackie odbywam w katerze dydaktyki i literatury XIX i XXw. Mój temat jest związany poniekąd z dydaktyką i literaturą współczesną, a mianowicie : postać nauczyciela w literaturze współczesnej. Do pracy wybrałam 3 książki : " Madame" Libery, " Ciepło, zimno" Zagajewskiego, oraz " Konopielke" Redlińskiego. No i niestety...temat ten okazał się bardziej "maturalny". Nie mam pomysłu w jaki sposób, wprowadzić postać nauczyciela z punktu widzenia dydaktyki . Chciałabym ,żeby ta praca była bardziej twórcza:/ Czy jest to w ogóle możliwe przy takim temacie? i jak zmienić temat , żeby nie był typowy i banalny? Bardzo proszę o pomoc, Za jakiekolwiek pomysły i wskazówki będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam!
marttia6
Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane|*|Inne
Wiek: 2011 Dołączyła: 14 Mar 2010 Posty: 26 Skąd: zachodniopomorskie
Post nr 117, Wysłany: 2010-03-30, 19:50
Temat strasznie maturalny.
Praca dyplomowa to nie pisanie na podstawie 2 czy 3 książek, ale na szerokim ujęciu tematu.
Może temat bardziej badawczy? Porównanie obrazu nauczyciela z literatury z obrazem uczniów? Chociaż to za obszerne, jak na licencjat.
Może coś o tym jak powinien wyglądać nauczyciel?
Powinnaś przede wszystkim z promotorem porozmawiać, co Cię interesuje itp. i On Ci powinien pomóc doprecyzować temat.
A jest więcej pozycji z literatury współczesnej, które pasowałyby do tematu? Dwa, spytaj się promotorki, czy możesz dodać jakieś badania, przykładowo zderzenie wniosków wynikających z owych lektur z rzeczywistością (opinie uczniów, rodziców, samych nauczycieli). To mogłoby być ciekawe porównanie.
hmm...wpadłam na taki pomysł, aby bardziej skupić się na nauczycielu, cechach jego osobowości ,odbiorze społecznym...te zagadnienia opracowałabym z punktu widzenia dydaktyki, pedagogiki itd. Literatury przedmiotu jest dużo na ten temat.Także przeprowadzenie badań (ankiet) na ten temat) A jednym z rozdziałów byłoby odniesienie do postaci nauczyciela w literaturze współczesnej. raczej uczniowie nie wypowiedzą się na temat tych lektur ( bo wątpię, ze je znają) ankiety dotyczyłyby ogólnie cech nauczyciela itd. Jeśli ktoś z Państwa ma jeszcze jakieś pomysły to będę bardzo wdzięczna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum