Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc w pisaniu pracy magisterskiej, licencjackiej
Autor Wiadomość
[student]karoola6 

Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Post nr 106, Wysłany: 2010-01-15, 13:04   wychowanie komunikacyjno- drogowe

witam, jestem studentką V roku i właśnie piszę pracę magisterską na temat wychowania komunikacyjno- drogowego. Mam do Was takie pytanie czy nowa podstawa programowa dotyczy póki co tylko klasy 1? bo właśnie opracowuje test wiadomości i umiejętności z owego tematu dla dzieci w klasie 3 i nie wiem czy jak mam przewodniki od 2001-2007 to czy tam jest wszystko aktualne?? jaki jest zasób wiedzy z tego tematu po klasie 1?? i co powinno dziecko wiedzieć w klasie 3?? z góry dzięki za życzliwe odpowiedzi:)

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 107, Wysłany: 2010-01-15, 17:20   

wszystko jest napisane w podstawie programowej ogólnie dostępnej na stronach MENowskich.

smv 

Post nr 108, Wysłany: 2010-01-26, 18:01   Nauczyciele-pomózcie mi w badaniu do pracy mgr..

Witajcie. Sama jestem n-lem. Jestem na etapie pisania pracy mgr. Bede niezmiernie wdzieczna za wypelnienie 2 krótkich ankiet. Niestety serwis proponuje jedyne 10 pytan w 1 ankiecie dlatego musialam zrobic dwie.
Prosze o pomoc;)

www.wbadanie.pl/ankieta/220636261/
http://www.wbadanie.pl/ankieta/220628244/

Basso profondo 

Post nr 109, Wysłany: 2010-01-26, 18:07   

Wklej tu wszystkie pytania, bo nie wiem, czy warto w ogóle wchodzić na te strony. Najpierw chcę przeczytać ankietę, ocenić, czy jest sensowna i czy podejmuję decyzję, aby ją wypełnić. Dopiero potem odpowiem na pytania typu wiek albo płeć.

Inaczej ryzykujesz, że na pierwsze pytania odpowiem byle co, aby tylko poznać dalsze.

smv 

Post nr 110, Wysłany: 2010-01-26, 19:09   

fakttycznie nie pomyslalam zeby zrobic ankiete zeby bykly widoczne wszystkie pytania

http://www.moje-ankiety.p...00/sec-hyKu7fQR

oto link do calej ankiety do wglądu

Pozdrawiam;)

Basso profondo 

Post nr 111, Wysłany: 2010-01-26, 19:48   

W pytaniach: 8., 9. i 16. brak mi opcji "inne". :)

edzia 

Post nr 112, Wysłany: 2010-01-26, 22:49   

Mnie też brakuje. A zanim wstawisz "inne", warto wstawić jeszcze inne możliwości zaznaczenia gotowej odpowiedzi.

Pytanie 8. i 12. - czy to nie to samo?

Dlaczego pytania otwarte są obowiązkowe, a zamknięte nie? Jak opracujesz takie wyniki? ;)

W związku z pytaniem 2. pytanie 3. uważam za niepotrzebne. W pytaniu 2. wyodrębniłabym jeszcze staż pracy np. 0-2 lata - moim zdaniem to istotne.

Jeszcze mam kilka drobnych uwag, ale daruję. Przy okazji popraw numerację.

Poprzyczepiałam się trochę, ale jak to poprawisz, wypełnię ankietę. :) Ciekawa też będę wyników.

smv 

Post nr 113, Wysłany: 2010-01-27, 07:03   

ustalalam z promotorką i powiedziala ze tyle wystarczy odpowiedzi i takie pytanie ( wlasnie te 2 i 3) maja sie pojawic
w sumie nie wiem na co mi wiek jak bede miala staz pracy to wiek mi na grzyba
promotorka sie uparła i koniec.

pytania 8 i 12 jak moga byc te same..?!8. Jakie złe zachowania mają najczęściej miejsce podczas lekcji? Proszę zaznaczyć maksymalnie 3 odpowiedzi
12. Jakimi cechami powinien charakteryzować się dobry nauczyciel?

z ktorej strony by nie patrzec to nie jest to samo..
z ta numeracja, ja sie na tych ankietach kompletnie nie znam..bo program sam sie okazalo generuje numery..
poprawilam co moglam

a co do obowiazkowosci..wlasnie nie wiem dlaczego nie we wszytskich pytaniach nie mozna zaznaczyc obcji obowiazkowe...w pytaniach tak lub nie, czy otwartych bez problemu..a w wielokrotnego wyboru nie..
ankieta nie ma pasowac innym tlyko MUSZE ja zrobic do pracy.

jak ktos nie chce i sie mu nie podoba to nie musi robic.

Pozdrawiam.

Basso profondo 

Post nr 114, Wysłany: 2010-01-27, 07:33   

smv napisał/a:
ankieta nie ma pasowac innym tlyko MUSZE ja zrobic do pracy

Skoro to nie ma służyć czemuś sensownemu, twojemu rozwojowi, dobru powszechnemu, skoro liczy się tylko "sztuka", to najlepiej wyniki sfabrykować.

edzia 

Post nr 115, Wysłany: 2010-01-27, 15:03   

wg numeracji z linka, który podałaś w poście nr 3, pytanie 8:
Cytat:
8. Jak Pan/Pani sobie radzi z takimi problemami?
a) nie zwracam uwagi
b) krzyczę
c) stawiam uwagę do dzienniczka uwag
d) osoba, która przeszkadza jest proszona do odpowiedzi
e) siadam przy biurku i czekam aż złe zachowania ustaną

a pytanie 12:
Cytat:
12.Jaka metoda stosowana przez Pana/Panią jest najbardziej skuteczna i pomocna w utrzymaniu ładu podczas lekcji?

Dla mnie to niemal to samo.

smv napisał/a:
ankieta nie ma pasowac innym tlyko MUSZE ja zrobic do pracy
Skoro tak, to ja bym mogła "opracować" dać ci wyniki tej ankiety, a nawet przygotować raport z "badania". Po co się męczyć? ;)

[student]studentka23 

Post nr 116, Wysłany: 2010-03-30, 16:46   Proszę o podpowiedź dotyczącą pracy licencjackiej!!!! pilne!

Witam! Bardzo chciałabym aby ktoś kompetentny udzielił mi wskazówek na temat mojej pracy licencjackiej. Studiuje polonistykę, jestem na specjalizacji nauczycielskiej. Seminarium licencjackie odbywam w katerze dydaktyki i literatury XIX i XXw. Mój temat jest związany poniekąd z dydaktyką i literaturą współczesną, a mianowicie : postać nauczyciela w literaturze współczesnej. Do pracy wybrałam 3 książki : " Madame" Libery, " Ciepło, zimno" Zagajewskiego, oraz " Konopielke" Redlińskiego. No i niestety...temat ten okazał się bardziej "maturalny". Nie mam pomysłu w jaki sposób, wprowadzić postać nauczyciela z punktu widzenia dydaktyki . Chciałabym ,żeby ta praca była bardziej twórcza:/ Czy jest to w ogóle możliwe przy takim temacie? i jak zmienić temat , żeby nie był typowy i banalny? Bardzo proszę o pomoc, :( Za jakiekolwiek pomysły i wskazówki będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam!

marttia6 

Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane|*|Inne
Post nr 117, Wysłany: 2010-03-30, 19:50   

Temat strasznie maturalny.
Praca dyplomowa to nie pisanie na podstawie 2 czy 3 książek, ale na szerokim ujęciu tematu.
Może temat bardziej badawczy? Porównanie obrazu nauczyciela z literatury z obrazem uczniów? Chociaż to za obszerne, jak na licencjat.
Może coś o tym jak powinien wyglądać nauczyciel?

Powinnaś przede wszystkim z promotorem porozmawiać, co Cię interesuje itp. i On Ci powinien pomóc doprecyzować temat.

[student]studentka23 

Post nr 118, Wysłany: 2010-03-31, 10:35   

propo ten temat podała mi ...Pani promotor....

słonek 
wędrowiec

Post nr 119, Wysłany: 2010-04-01, 07:13   

A jest więcej pozycji z literatury współczesnej, które pasowałyby do tematu? Dwa, spytaj się promotorki, czy możesz dodać jakieś badania, przykładowo zderzenie wniosków wynikających z owych lektur z rzeczywistością (opinie uczniów, rodziców, samych nauczycieli). To mogłoby być ciekawe porównanie.

[student]studentka23 

Post nr 120, Wysłany: 2010-04-02, 09:01   

hmm...wpadłam na taki pomysł, aby bardziej skupić się na nauczycielu, cechach jego osobowości ,odbiorze społecznym...te zagadnienia opracowałabym z punktu widzenia dydaktyki, pedagogiki itd. Literatury przedmiotu jest dużo na ten temat.Także przeprowadzenie badań (ankiet) na ten temat) A jednym z rozdziałów byłoby odniesienie do postaci nauczyciela w literaturze współczesnej. raczej uczniowie nie wypowiedzą się na temat tych lektur ( bo wątpię, ze je znają) ankiety dotyczyłyby ogólnie cech nauczyciela itd. Jeśli ktoś z Państwa ma jeszcze jakieś pomysły to będę bardzo wdzięczna :)

Odpowiedz do tematu