Mnie zawsze w kwestii nauczycieli nachodzi refleksja dotycząca nauczyciela jako specjalisty od tematu (geografia, chemia, fizyka, j. angielski, itd. itd...) i wychowawcy włącznie. Gdzie granica, co ważniejsze, czy można jedno wykluczyć, jak to jest naprawdę, co w rzeczywistości się lekceważy, itp. Hmmm.
[student]kenio1
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 32 Dołączył: 02 Kwi 2010 Posty: 1 Skąd: wielkopolskie
Post nr 122, Wysłany: 2010-04-02, 09:34
ja w sprawie swojej pracy dogadałam sie z kumplem .................................................
Część skasowałam. Namawianie do korzystania z gotowców przez innych napisanych, to nie na tym forum - malgala
Ostatnio zmieniony przez malgala 2010-04-02, 11:08, w całości zmieniany 1 raz
marttia6
Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane|*|Inne
Wiek: 2011 Dołączyła: 14 Mar 2010 Posty: 26 Skąd: zachodniopomorskie
Post nr 123, Wysłany: 2010-04-02, 09:54
A kumpel w pakiecie też przychodzi na obronę pracy?
studentka23 napisał/a:
hmm...wpadłam na taki pomysł, aby bardziej skupić się na nauczycielu, cechach jego osobowości ,odbiorze społecznym...
Moja koleżanka pisze właśnie na bardzo podobny temat. Z wyjątkiem tego porównania do literatury, bo ona studiuje pedagogikę. Myślę, że to dobry temat jak na pracę licencjacką.
Zrobisz ankiety z dziećmi i mogą wyjść fajne badania.
[student]kfiatusek
Wiek: 25 Dołączyła: 15 Kwi 2010 Posty: 2 Skąd: małopolskie
Post nr 124, Wysłany: 2010-04-15, 17:33 Temat pracy licencjackiej?
Witam wszystkich:)
studiuję polonistykę
zmieniłam uczelnię i muszę w dwa miesiące napisać prace licencjacką(wcześniej byłam na studiach 5letnich;) ) Mógłby mi ktoś podpowiedzieć temat z literatury XX wieku? Proza wojenna średnio nie interesuje,zastanawiałam się nad nurtem poezji wiejskiej i w sumie zaczęłam już działac w tym temacie,ale wczoraj dostałam maila od promotora,ze jedna osoba z grupy już wybrała podobny temat..ma ktoś jakis pomysł?Bardzo bardzo bardzo prosze o pomoc:)
[student]kfiatusek
Wiek: 25 Dołączyła: 15 Kwi 2010 Posty: 2 Skąd: małopolskie
Czytelnictwo wśród uczniów szkół podstawowych.
Znajomość młodzieżowej literatury Joanny Chmielewskiej wśród uczniów gimnazjum.
Post nr 127, Wysłany: 2010-04-15, 20:12
Pisałam pracę na temat epizacji dramatu na podstawie utworów Jana Augusta Kisielewskiego- bardzo przyjemny temat. Polecam też: Twórczość dramatopisarska Jana Kasprowicza, albo poezję młodopolską. Zastanów się co naprawdę Cię interesuje. Literatura XX wieku to ogromna kopalnia tematów. Życzę szczęśliwego wyboru!
[student]Socjolog
Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 128, Wysłany: 2010-05-18, 10:09 Prośba o pomoc!!
Drodzy Nauczyciele,
jestem mgr antropologii kulturowej i studentką ostatniego roku socjologii.
Temat mojej pracy dyplomowej brzmi "Postawy naczycieli łódzkich szkół podstawowych wobec juwenilizacji biedy"
Kieruję swoją prośbę do Państwa, ponieważ w ramach badań socjologicznych, chciałabym przeprowadzić krótkie rozmowy z czynnymi zawodowo nauczycielami. Rozmowy, które dotychczas przeprowadziłam, nie trwały dłużej niż 1 h. Chciałabym dowiedzieć się, jak wyglądały relacje z biednym dzieckiem, które znalazło się w Państwa klasie wychowawczej lub które jedynie uczyliście Państwo. Jak to dziecko zachowywało się w kontakcie z rówieśnikami i w relacjach z dorosłymi? jakie relacje mieliście Państwo z rodzicami dzieci?
Temat mojej pracy jest bardzo istotny z punktu widzenia socjologicznego i pedagogicznego podejścia do biedy. Dotychczas badane były jedynie rodziny ubogie, pomijano kwestię nauczycieli, a to przecież właśnie ta grupa zawodowa ma największy wpływ na losy dziecka. Być może Państwa doświadzczenie w pracy z dziećmi i podzielenie się problemami, jakie związane są z pracą nauczyciela z dysfunkcyjną rodziną, przyczyniłaby się do zgłębienia problemu biedy i szerszego zastosowania w przyszłości mojej pracy.
Serdecznie proszę Państwa o pomoc.
Jeśli ktoś z Państwa byłby chętny porozmawiać ze mną, jestem gotowa dostosować się do Państwa możliwości czasowych. Mogę nawet pojawić w szkole, w czasie okienka, lub po lekcjach. Jeśli ktoś z Państwa nie chciałby się spotykać, mogę również drogą mailową wysłać zestaw pytań i wówczas odpowiedzieli byście Państwo w formie pisemnej.
Pragnę wyjaśnić, że początkowe założenia pracy miały bazować jedynie na ankietach, jednak nie jestem przekonana do badań ilościowych, rozmowa pozwoli mi ocenić jak wiele pracy i zaangażowania wkładają Państwo w pracę z dziećmi.
Z góry dziękuję,
Karolina Kasprzak
[student]dwiemysli
Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 129, Wysłany: 2010-05-26, 08:06 praca licencjacka
Witam!
Mam mały problem i liczę na Państwa pomoc. Piszę pracę licencjacką i znalazłam idealny materiał do niej. Niestety, książka jest niepełna i wyczerpałam już wszystkie możliwości by dowiedzieć się kto jest autorem. Gdyby ktoś z Państwa znał autora bądź tytuł byłabym bardzo wdzięczna. Poniżej umieszczam link. Z góry bardzo dziękuję!
http://www.egyankosh.ac.i...8/1/Unit-15.pdf
Post nr 130, Wysłany: 2010-06-06, 10:40 PEDAGOGIKA PODWóRKOWA,PROFILAKTYKA. Bardzo proszę o wypowied
1. Jakie szanse dla skuteczności oddziaływań profilaktycznych stwarza rozwój pedagogiki podwórkowej?
2. Jakie działania w obrębie profilaktyki niedostosowania społecznego dzieci i młodzieży wchodzić będą w zakres profilaktyki pierwszorzędowej, a jakie w zakres profilaktyki trzeciorzędowej? Podaj przykłady i porównaj oddziaływania.
3. W kontekście profilaktyki społecznej zinterpretuj słowa H. Radlińskiej: „Za nikogo nie można się rozwijać, można jednak ochraniać rozwój przed zaburzeniami i wspomagać go, dostarczając pożywek i podniet. Niepodobne również za nikogo wzrastać
Post nr 132, Wysłany: 2010-06-22, 20:28 mężczyzna - nauczyciel
Witam serdecznie,
Jeśli piszę w złym dziale z góry przepraszam, jednak nie znalazłam nic bardziej odpowiedniego a zależy mi aby moja wiadomość została przeczytana
Jestem studentką Instytutu Socjologii Uniwesytetu Warszawskiego i obecnie piszę pracę magisterską na temat nauczycieli szkół podstawowych, w szczególności zaś o mężczyznach pracujących w tym zawodzie. Chciałabym zapytać czy któryś z Panów zgodziłby się w imię polskiej nauki udzielić mi wywiadu na temat swojej pracy w szkole. Rozmowa (nie jest to ankieta) trwałaby około 40-60 minut i byłaby anonimowa. Wyniki moich badań będą przedstawione zbiorczo w ramach pracy naukowej i tylko w tym celu wykorzystywane.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc z Państwa strony oraz każdy kontakt czy sugestie, gdzie mogłabym znaleźć takie osoby.
Z uwagi na moje miejsce zamieszkania i możliwości (rozmowa musi odbyć się osobiście) moja prośba dotyczy jedynie mieszkańców Warszawy.
Pozdrawiam,
Magda
Basso profondo
Post nr 133, Wysłany: 2010-06-22, 20:39
Jest to pierwsza prośba studentki, jaką spotykam na tym forum, wyrażona tak kulturalnym i tak poprawnym językiem. Widać, że ta młoda dama ma w głowie dobrze poukładane, a jej prośba o pomoc będzie mi od dzisiaj służyć jako "wzorzec metra". W imię doskonałości dopiszę sobie tylko jeszcze te cztery brakujące przecineczki.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Post nr 134, Wysłany: 2010-07-15, 18:16 zaproszenie do współpracy dla nauczycieli wczesnej edukacji
Witam,
Jestem nauczycielem wczesnej edukacji i doktorantką na UG. Zwracam się z prośbą do nauczycieli klas 0-III o pomoc w przeprowadzeniu badań. Chciałabym przeprowadzić wywiady z nauczycielami, których staż pracy wynosi maksymalnie 3 lata, ponieważ moja praca dotyczyć będzie przystosowania zawodowego. Osoby chętne do spotkania ze mną - z Gdańska i okolic, Żukowa, Kartuz, Kościerzyny i innych pobliskich miejscowości proszę o kontakt mailowy : kbornowska@go2.pl.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam.
Post nr 135, Wysłany: 2010-10-04, 13:27 podręczniki
Witam,
piszę pracę magisterską z analizy podręczników no nauczania zintegrowanego. Poszukuję podręczników Przygoda z klasą kl. 2 cz. 1, 2, 3 i Z Ekoludkiem w szkole kl. 2 i 3, cz. 1, 2, 3, 4, 5. Jeśli ktoś ma te podręczniki a ich nie używa i chciałby się pozbyć to proszę o kontakt
Poza tym proszę zainteresowanych o wypełnienie ankiety do pracy magisterskiej:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum