magdalenka03
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 37 Dołączyła: 13 Wrz 2008 Posty: 5 Skąd: mazowieckie
Post nr 196, Wysłany: 2011-10-24, 06:23
Pytań dużo ponieważ ankieta bada dwa obszary. Jak może o tym pisać? Niestety z własnego doświadczenia i opinii innych kolegów nauczycieli wiem, że ocena i nagroda, którą otrzymujemy jest niewspółmierna do wkładu pracy. Nie chodzi o to jakie widełki zakłada budżet, ale o to, jak to działa w wewnętrznej praktyce placówek oświatowych. Po wypełnieniu ankiety przez kilkanaście osób wiem, że na całe szczęście są placówki, gdzie taki system działa bardzo sprawnie. Są też takie, w których wszystko zależy od czyjegoś "widzi mi się", ale jakie misie kto widzi, tego nie wie nikt.
Z drugiej strony uważam, że praca w szkole to nie tylko satysfakcja zawodowa i motywacja wynikająca z osiągnięć uczniów. Do szewskiej pasji doprowadza mnie system przyznawania dodatków motywacyjnych w mojej szkole. Czy się stoi, czy się leży wszystkim równo się należy. Jakie są tego skutki> Tego już chyba pisać nie muszę.
Pisałam pracę na temat epizacji dramatu na podstawie utworów Jana Augusta Kisielewskiego- bardzo przyjemny temat. Polecam też: Twórczość dramatopisarska Jana Kasprowicza, albo poezję młodopolską. Zastanów się co naprawdę Cię interesuje. Literatura XX wieku to ogromna kopalnia tematów. Życzę szczęśliwego wyboru!
No proszę. Ja też pisałam pracę na ten sam temat, tylko zapewne kilka lat wczesniej. UP w Krakowie?
[student]martap87
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 25 Dołączyła: 30 Paź 2011 Posty: 3 Skąd: małopolskie
Post nr 198, Wysłany: 2011-10-30, 18:58 Literatura najnowsza w liceum
Witam wszystkich:-)
Prowadzę badania do pracy magisterskiej na temat literatury najnowszej w szkole. Chciałam Was prosić o opinię na ten temat, czy uważacie, że lit. najnowsza powinna być czytana na lekcjach języka polskiego? (zwłaszcza, jeśli wejdzie nowa podstawa programowa)?
że lit. najnowsza powinna być czytana na lekcjach języka polskiego
Obawiam się, że na lekcjach nie starcza czasu na czytanie.
Sorry, że się wtrącam, a i tak do tematu się pewnie nie odniosę, ale nasuwa mi się taka uwaga do tych badań. Otóż jeśli chcesz uzyskać jakieś odpowiedzi, jeśli chcesz mieć spory materiał do analizy, to zapodaj jakiś konkretny problem, postaw więcej pytań, na które chciałabyś uzyskać odpowiedź, sprecyzuj cele pracy, sformułuj jakieś tezy itp.
martap87 napisał/a:
czy uważacie, że lit. najnowsza powinna być czytana na lekcjach języka polskiego?
Zadając tylko jedno pytanie i to tak abstrakcyjne, narażasz się na zero dyskusji.
[student]martap87
Post nr 200, Wysłany: 2011-10-30, 22:22
Hej!
Racja, źle to ujęłam, chodzi mi o zapoznawanie uczniów z literaturą najnowszą. Po to jest forum, żeby się wtrącać. Oto jakimi problemami zajmuję się w swojej pracy:
1. Czy obraz szkoły w lit. najnowszej może być inspiracją dla uczniów i nauczycieli do dobrego dialogu.
2.Jak oceniacie obecność literatury najnowszej w podręcznikach licealnych?
3.Co na temat wykorzystywania literatury najnowszej na lekcjach języka polskiego sądzą nauczyciele i uczniowie?
5)Czy nowa podstawa programowa może mieć wpływ na zwiększenie ,,ilości" najnowszej lit. w szkole?
6)Jakie są główne bariery odbioru literatury najnowszej w szkole?
Proszę, piszcie co myślicie, bardzo mnie interesuje ta problematyka. Dla chętnych a raczej życzliwych polonistów mam ankietę, którą wyślę na e-maila jeśli ktoś mógłby ją wypełnić (zajmuje 10 minut).
justyna605
Wiek: 35 Dołączyła: 14 Cze 2010 Posty: 21 Skąd: małopolskie
Post nr 201, Wysłany: 2011-11-01, 15:38
ad.1. Czy chodzi o teksty, w ktorych jest opisana szkoła? Tak, może to być inspiracja do dialogu, ale równie dobra, jak każda inna.
ad 2. niedostateczny - bazujemy na klasyce, literatura współczesna jest często obecna tylko jako kontekst.
ad. 3. Tu sa potrzebna dwie oddzielne ankiety. Uczniowie czytają to, co akurat modne, niekoniecznie wartościowe literacko. Wszyscy chcieliby odświeżenia listy lektur.
ad. 5. Wg nowej podstawy, to nauczyciel wybierze, co omawiać na lekcjach. To super, ale nie zapominajmy, że jesteśmy ograniczeni wymaganiami egzaminacyjnymi. Wolę omówić to, co się pojawi na maturze niż coś współczesnego.
ad. 6. Nie ma żadnych. Jakie miałyby być? Stopień trudności taki sam jak innych tekstów.
[student]martap87
Post nr 202, Wysłany: 2011-11-02, 07:53
Dziękuję za pierwszą opinię. Zachęcam innych forumowiczów do wypowiadania się!
Witam wszystkich. Jestem studentką PWSZ i w tym roku piszę pracę licencjacką na temat żywego nauczania i podręczników, ich stosowania w praktyce a także teoretyczne wiadomości. Jeżeli ktoś dysponuje wiadomościami na ten temat proszę o kontakt mój mail: d.kasia89@wp.pl lub umieszczenie tytułów książek lub artykułów tutaj, na forum. Z góry dziękuję.
W książce "Uczeń we współczesnej szkole" (pod redakcją Zdzisława Ratajka) znajdziesz rozdział Małgorzaty Drost - "Podręczniki w zreformowanej edukacji wczesnoszkolnej"
_________________ Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia
Tu chyba musisz sama wykonać jakąś pracę badawczą. Osobiście realizuję program, ale nie podręczniki. Stąd praca z podręcznikiem jest u mnie dodatkiem na zajęciach.
Tak badania przeprowadzę jak najbardziej. One będą prowadzone pod kątem tego co dzieje się na zajęcia niemniej wielu nauczycieli realizuje podręcznik i traktuje go jako podstawowy ośrodek właściwego nauczania, a lekcje przypominają "mówiony podręcznik". Jednak przed przystąpieniem do realizacji moich zamiarów chciałabym zorientować się jak to wszystko wygląda w teorii. Mam kilka książek i artykułów na ten temat. Jednak jeżeli ktoś posiada materiały, np. trudno dostępne, które nie są rozpowszechniane i chciałby się podzielić, będę bardzo wdzięczna.
Post nr 207, Wysłany: 2011-11-25, 16:21 Witam potrzebuję pomocy nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej
Witam jestem studentką 5 roku pedagogiki wczesnoszkolnej i przedszkolnej. Piszę pracę magisterską na temat rysunku jako metody diagnostyczno-poznawczej dziecka we wczesnym wieku szkolnym. Ogólnie rzecz biorąc chciałabym przedstawić w swojej pracy w jaki sposób analiza rysunku dziecka jest pomocna w poznaniu dziecka jego psychiki, lęków, wizji własnej osoby, a także jakich informacji może nam dostarczyć prawidłowo przeanalizowany rysunek. Poszukuję nauczycieli, którzy mają przygotowanie do analizowania pod tym kątem rysunków dziecięcych i którzy wykorzystują w swojej pracy takie testy jak np. dom-drzewo-postać. Jeśli są na tym forum takie osoby, bardzo proszę o kontakt wyjaśnię wtedy dokładnie moją prośbę. To mój e-mail joki1262@gmail.com Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
Ile musisz mieć takich rysunków? Masz literaturę do interpretacji? Mam przygotowanie, mam uprawnienia. Pytaj. Mam jeszcze problem z forum, dalej coś z wtyczką, ale od czasu do czasu udaje mi się wejść na forum.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum