Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Autyzm
Autor Wiadomość
nikola0 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 46, Wysłany: 2009-01-21, 16:14   ocena autystyka

witam wszystkich.mam ogromną prośbę.Prowadzę zajęcia indywidualne z 6-letnim autystykiem.jest koniec semestru i nie mam pojęcia jak go ocenić, w jakiej formie???pomóżcie błagam!!!

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 47, Wysłany: 2009-01-21, 18:01   

Opisowo, skupiając się na tym, co w ciągu semestru osiągnął - jakie umiejętności opanował. Nie pisałąbym, czego nie potrafi, bo to bez sensu w przypadku autystyków.

joannajoanna 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 48, Wysłany: 2009-01-21, 19:07   

Dokładnie, opisujesz go, tyle ile potrafi np w samoobsłudze, kominikacji, itp wpisz sobie w internet, pewnie coś Ci wyskoczy na wzór ;)

nikola0 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 49, Wysłany: 2009-01-22, 08:26   

dziękuję bardzo.pozdrawiam

dushka 

Post nr 50, Wysłany: 2009-05-18, 14:42   Terapia autyzmu - pilne, proszę o pomoc, szukam informacji

Słuchajcie, mam taką sprawę, wątpliwość.

Otóż mam zajęcia z autystycznym chłopcem, 6latkiem, który prócz autyzmu ma upośledzenie umiarkowane.

Rodzice młodego dorwali jakąś lekarkę, która rozbudziła w nich ogromne nadzieję, że wyleczy chłopca. I tu pojawia się morze moich wątpliwości :/

Otóż - gdyby terapia owa była tak genialna, to byłoby o niej na pewno głośno. Poza tym, to nie jest dziecko pełnosprawne intelektualnie z autyzmem, ale - umiarkowane z autyzmem, co diametralnie zmienia postać rzeczy!

I teraz mam pytanie - czy ktoś z Was słyszał o fundacji nowa nadzieja? I o pani dr Ewie Tomaszewskiej - Kryk?

Strona to http://www.nowanadzieja.c...emid=62&lang=pl (już podałam konkretny link do opisu owej cudownej terapii).

Absolutnie niczego nie chce tu zarzucać owej pani, chcę rozwiać jedynie wątpliwości. Komuś obiło się coś o uszy o tym cudownym leczeniu - leczeniu dietą?

Do mnie to kompletnie nie przemawia, a tu kwestia jest sporej kasy - ponieważ badania laboratoryjne prowadzone są w USA, a w Polsce najpierw na badania trzeba jechać do Warszawy - koszta rzędu kilku tysięcy złotych.

Rodziny tego dziecka nie stać na to, a mimo to nadzieje mają wielkie i szukają pieniędzy. Ogólnie mało mnie całość przekonuje...

MarDeb 

Przedmiot nauczania: Wychowanie przedszkolne
Post nr 51, Wysłany: 2009-05-18, 23:10   

U nas niektórzy rodzice też szaleli z tą dietą ale skutki były mizerne. Pamiętajcie też, że nawet placebo ma pewien odsetek wyleczeń.

dushka 

Post nr 52, Wysłany: 2009-05-19, 07:54   

Dzięki za odpowiedź.

Ktoś jeszcze coś wie?

chiczi 

Przedmiot nauczania: język polski, terapia pedagogiczna, bibliotekoznawstwo
Post nr 53, Wysłany: 2009-08-16, 13:53   

dushka napisał/a:
Podbijam temat - chiczi, wyjaśniło się z małą coś?

Mała ma już na lewe i prawe uszko aparat słuchowy :|

orifielka 

Post nr 54, Wysłany: 2009-09-02, 20:10   Autyzm

Dziewczyny. Mam problem. I nie wiem, jak go ugryźć.
Do klasy pierwszej integracyjnej dostałam chłopca z autyzmem. Jestem nauczycielem wspomagającym. Towarzyszę dzieciom z orzeczeniem na większości lekcji. Na w-fie nie. Mimo to dyrekcja obarczyła mnie obowiazkiem odprowadzenia i przyprowadzenia chłopca na halę. I o ile z tym mogę się zgodzić i zrozumieć,ze ze względu na jego bezpieczeństow jest to konieczne, to z wymogiem, aby pilnować go na przerwach juz niekoniecznie. Na korytarzach są nauczyciele dyżurujacy. Są przeze mnie "uczuleni" na zwrócenie uwagi na Mateusza. I to wydaje mi się wszystko, co w tej kwestii. Bo niby jak mam go pilnować. Po dzwonku chłopiec wychodzi z klasy na przerwę. Nie słucha mnie, więc nie zostanie ze mną w klasie ( to ma być kara? przerwa w klasie? zresztą - lekcje odbywaja się w całym budynku). Mam za nim chodzić, czy jak? Ja mam pięcioro z orzeczeniami i do tego jeszcze 15ścioro "pełnosprawnych". Z drugiej strony boję się,ze wyjdzie poza teren szkoły.
Aha - mama go przywozi i zabiera ze szkoły, więc jest mało samodzielny w tym zakresie.
Nie wiem, jak to rozegrać. Jakie macie doświadczenia? Czy moze ja nie mam racji?

I jeszcze jedno - jak sie stwierdza autyzm, to nie stwierdza sie poziomu intelektualnego (chodzi mi o upośledzenie)? Nie wiem, jak napisać plan wynikowy z polskiego, i czego sie spodziewać po dziecku. Nie wiem też jak pomóc matematyczce, która mnie pyta o wskazówki do planu (chłopiec liczy do 20 na palcach i wykonuje podstawowe działania, ułamków nie opanował). Czy takie dziecko realizuje podstawę programową?
Ma w orzeczeniu dostosowanie materiału, jego objętosci i tresci, form kształcenia, a nie inny program (szkoły specjalnej)

Wspomózcie człowieka, proszę...
pierwszy rok w integracji... I taki "przypadek" na początek :(
Z innymi mam czytelniejszą kwestię.
Z góry wielkie dzięki

Kasia
Ostatnio zmieniony przez linczerka 2012-05-02, 16:22, w całości zmieniany 1 raz  

Basso profondo 

Post nr 55, Wysłany: 2009-09-02, 20:27   

orifielka napisał/a:
Z drugiej strony boję się,ze wyjdzie poza teren szkoły.

Wyjdzie to wyjdzie. Możecie go pilnować, ale jak będzie chciał, to i tak go nie upilnujecie. Rodzice muszą sobie zdawać z tego sprawę, nikt nie jest wszechmocny.

anmar 

Post nr 56, Wysłany: 2009-09-02, 21:48   

Dziecko z autyzmem może być w normie, ale najczęściej jest poniżej. Czy z wszystkim ma takie problemy jak z matematyką? Zdarzają się wybiórcze opóżnienia i wybiórcze uzdolnienia.Charakterystyczne dla autyzmu jet to, że w jednych dziedzinach rozwijają się szybciej, w innych wolniej.

Napisz mi na priva swój adres mailowy to ci co nieco na temat autyzmu i sposobów pracy prześlę.

di26 

Post nr 57, Wysłany: 2010-06-26, 15:52   Dziecko autystyczne

Witam.
Sprawa przedstawia się tak dwie panie w szkole masowej jedna z oligo a druga z oligo i wczesnym wspomaganiem rozwoju i edukacji dziecka autystycznego. Która z nich ma szansę pracować z dzieckiem autystycznym i właściwie w ramach jakich zajęć?
Jakie kwalifikacje powinien mieć nauczyciel by prowadzić zajęcia z dzieckiem autystycznym?
Dziekuję

Basso profondo 

Post nr 58, Wysłany: 2010-06-26, 18:13   

di26 napisał/a:
Która z nich ma szansę pracować z dzieckiem autystycznym

Może ta, która się bardziej przykłada do swojej pracy?

di26 

Post nr 59, Wysłany: 2010-06-27, 16:32   

No tak byłoby najlepiej! i tego życzę wszystkim ale niestety nie zawsze o to chodzi...

123mama 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 60, Wysłany: 2010-06-30, 20:28   

Witam,
Mam do wszystkich pytanie.
Czy osoba , która nie jest pania magister(jest na 4 roku studiów zaocznych) moze pracowac z dziecmi uposledzonymi w stopniu lekkim w szkole specjalnej? Nie ma takze oligo.
Pytam , poniewaz we wrzesniu, w mojej miejscowosci szukano nauczyciela i nie chciano mnie przyjac , poniewaz nie miałam oligo. Jestem nauczycielem i juz mam oligo.
Dodatkowo osobie tej , o której pisze zaproponowano zrobienie stazu na nauczyciela kontraktowego(uczy angielskiego). Pytam , poniewaz juz nie wiem , czy to sa znjomosci, czy moze ja ja czegos nie wiem. Prosze o odp.

Odpowiedz do tematu