anmar
Post nr 1, Wysłany: 2009-01-16, 21:10 Dziecko z jednostronną głuchotą
Dziecko ma jednostronną głuchotę i śladowy ubytek schu w drugim uchu. Poradnia wydała orzeczenie o kształceniu specjalnym dla dzieci z niedosłuchem. Czy to orzeczenie jest podstawą do zwolnienia z drugiego języka, czy musi być konkretny zapis na ten temat w orzeczeniu?
_________________ Leges ab omnibus intellegi debant
W placowkach z ksztalceniem specjalnym nie ma dwoch jeyzykow obcych w programie nauczania, po pierwsze, a po drugie - orzeczenie nie obliguje dziecka do ksztalcenia w masowych placowkach oswiatowych.
anmar
Post nr 3, Wysłany: 2009-01-17, 17:27
Nie obliguje, ale ma prawo i z tego prawa korzysta. Dostałam odpowiedź od prawnika, że na wniosek rodziców dzieckoma prawo być zwolnione z nauki drugiego języka
Basso profondo
Post nr 4, Wysłany: 2009-01-17, 17:55
A jaką podstawę prawną podaje ten prawnik?
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
anmar
Post nr 5, Wysłany: 2009-01-17, 18:19
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ
z dnia 30 kwietnia 2007 r.
w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych
§ 10. 1. Dyrektor szkoły, na wniosek rodziców (prawnych opiekunów) oraz na podstawie opinii publicznej poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym publicznej poradni specjalistycznej, albo niepublicznej poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym niepublicznej poradni specjalistycznej, spełniającej warunki, o których mowa w art. 71b ust. 3b ustawy, zwalnia ucznia z wadą słuchu lub z głęboką dysleksją rozwojową z nauki drugiego języka obcego. Zwolnienie może dotyczyć części lub całego okresu kształcenia w danym typie szkoły.
Basso profondo
Post nr 6, Wysłany: 2009-01-17, 18:28
Czyli nie zapis w orzeczeniu ale opinia. Nie mieszaj tu w ogóle orzeczenia.
Rodzice muszą się zwrócić z odpowiednim wnioskiem, załączając opinię poradni, która powinna się wypowiedzieć na ten konkretny temat. Dyrektor zwalnia, a więc nie jest to decyzja uznaniowa. Jest wniosek, jest opinia, dyrektor zwolnić musi.
anmar
Post nr 7, Wysłany: 2009-01-17, 19:11
Miweus, dziecko z jednostronną głuchotą nie ma opinii tylko orzeczenie o kształceniu specjalnym. Opinię ma dziecko z głęboką dysleksją . Orzeczenie ma wartość nadrzędną nad opinią.
Zresztą w PKT.2 tego Rozporzadzenia jest zapis ze w przypadku dziecka posiadajacego orzeczenie o kształceniu specjalnym albo indywidualnym nauczaniu zwolnienie następuje na podstawie tego orzeczenia
z
Basso profondo
Post nr 8, Wysłany: 2009-01-17, 23:07
Skoro nie zacytowałaś mi całego przepisu, o który prosiłem, chyba nie spodziewałaś się prawidłowej odpowiedzi?
Anmar, ale jeśli dziecko ma orzeczenie, to potem wystarczy tylko dodatkowa opinia, by ucznia zwolnić.
Post nr 10, Wysłany: 2009-01-18, 21:01
Dusha, sama już nie wiem. PPP i prawnik twierdzą, że na podstawie orzeczenia o kształceniu specjalnym można zwolnić, dyrektor się upiera że musi być na pismie: proszę zwonić ucznia. Pojadę do PPP dlaświętego spokoju i mam nadzieję, że nie będzie z tym problemów.
Basso profondo
Post nr 11, Wysłany: 2009-01-18, 21:21
Anmar, dlaczego chcesz zbawiać świat? Czy to w ogóle jest Twoja sprawa? Mało masz swoich służbowych, nauczycielskich obowiązków? To jest problem do rozwiązania między dyrektorem szkoły, a rodzicami tego dziecka. Nie pchaj się między piwo, a zakąskę.
Moim zdaniem dyrektor przede wszystkim powinien kazać rodzicom zwrócić się z wnioskiem, tu przepis jest jasny.
Cenię ludzi jak anmar, którzy chcą pomóc. Może rodzice nie mają pojęcia jak to załatwić? może Dyrektor nie obchodzi? nie wiem.
Sam jestem osobą niesłyszącą.
anmar
Post nr 13, Wysłany: 2009-01-18, 22:51
Hawkins, jestem mamą chłopaka. Od czasu gdy syn stracił częściowo słuch, mimo że sama jestem nauczycielem, spotykam się z nieżyczliwością. Określono mnie jako pieniacza, kiedy poprosiłam grzecznie panią od francuskiego, że nie ma dyktować chodząc po klasie, bo chłopak nie jest w stanie usłyszeć. Zresztą takich scen było więcej. Mogłabymm na ten emat napisać książkę
Basso profondo
Post nr 14, Wysłany: 2009-01-19, 08:30
Trzeba było tak napisać od razu, że jesteś mamą chłopaka.
Przypomnijmy oba paragrafy:
§ 10. 1. Dyrektor szkoły, na wniosek rodziców (prawnych opiekunów) oraz na podstawie opinii publicznej poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym publicznej poradni specjalistycznej, albo niepublicznej poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym niepublicznej poradni specjalistycznej, spełniającej warunki, o których mowa w art. 71b ust. 3b ustawy, zwalnia ucznia z wadą słuchu lub z głęboką dysleksją rozwojową z nauki drugiego języka obcego. Zwolnienie może dotyczyć części lub całego okresu kształcenia w danym typie szkoły.
2. W przypadku ucznia posiadającego orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego albo indywidualnego nauczania zwolnienie z nauki drugiego języka obcego może nastąpić na podstawie tego orzeczenia.
Dyrektor nie ma racji moim zdaniem, jeśli chodzi o konkretną adnotację w orzeczeniu. Z przepisu to nie wynika, a orzeczenie nie rozstrzyga takich szczegółów, rozstrzyga globalnie o "potrzebie kształcenia specjalnego albo indywidualnego nauczania". Twój problem jednak polega na tym, iż zwolnienie wtedy "może nastąpić". Jest to tzw uznanie administracyjne i decyzja należy tu do organu, czyli do dyrektora. Wprawdzie z orzecznictwa NSA na temat uznania administracyjnego wynika, że organ w takiej sytuacji powinien uwzględnić wniosek obywatela, ale przecież nie będziesz walczyć z nim o to w sądach administracyjnych.
Dlatego tez pozostaje Ci droga, o której mowa w ust. 1 § 10. Zwróć się na piśmie do poradni po odpowiednią opinię. Następnie na piśmie do dyrektora z odpowiednim wnioskiem, załączając otrzymaną opinię z poradni. Wtedy dyrektor nie będzie mieć żadnej możliwości odmowy.
Basso profondo
Post nr 15, Wysłany: 2009-01-19, 08:46
Poza wszystkim uważam, że nauczyciele nie mają nawyku poprawnego załatwiania spraw od samego początku. Zamiast bleblać z dyrektorem o wszystkim i o niczym na samym początku trzeba było się zwrócić doń z pisemnymwnioskiem o zwolnienie z nauki drugiego języka.
xxx xxx
ul. ...
....
dnia.....
Dyrektor
Szkoły w ...
Zwracam się z uprzejmą prośbą o zwolnienie mojego syna xxx z nauki drugiego języka obcego na podstawie § 10 ust. 2 rozporządzenia MEN z dnia 30 kwietnia 2007 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych. Kopia orzeczenia, o którym mowa w § 10 ust. 2, znajduje się w aktach Szkoły.
Z poważaniem
xxx xxx
Zaręczam Ci, że po otrzymaniu takiego pisma dyrektor dokładnie zbadałby stan prawny, zasięgnąłby w razie potrzeby porady prawnej - i jego decyzja byłaby po Twojej myśli, bo odpowiadając na pismo, nie poprzestałby na swoim "wydajemisie".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum