anmar
Post nr 1, Wysłany: 2008-06-29, 10:44 Edukacja włączająca
Witam serdecznie,
Chciałabym poznać opinię szanownego grona pedagogicznego na temat edukacji włączającej. Czy jesteście za nią? Jakie są plusy i minusy takiej edukacji? Czy każde dziecko można włączyć w ogólnodostępny system o światy?
Ale szkoła integracyjna (czy też z oddziałami integracyjnymi) jest szkołą masową.
Ale ok, przyjmijmy, że w pobliżu nie ma takiej szkoły. No to minus jest jeden, ogromny- przeważnie w "zwykłej" szkole nie ma nawet podjazdu dla wózków. Poza tym nie ma oligrofrenopedagoga czy innego pedagoga specjalnego, który pomoże dziecku w trakcie zajęć. Jestem na nie - z tych powodów, patrząc od strony ucznia. Natomiast jako nauczyciel mogę być na tak w sensie, że nie widziałabym dla siebie problemu. Ale problemy dla dziecka będą nie do przeskoczenia.
Post nr 5, Wysłany: 2008-06-29, 11:45
Widzisz- największy problem jest w małych miejscowościach. Rodzice nie chcą oddawać dzieci do internatów, a w szkołach nie ma niczego. Jeżeli dziecko jest niesprawne ruchowo to pozostaje nauczanie indywidualne, a w takim przypadku dziecko jest kompletnie odizolowane od środowiska. Ja osobiście też nie widzę przeszkód, poza architektonicznymi. Ale, moim zdaniem, większość nauczycieli widzi, bo nie jest przygotowana do pracy z dziećmi niepełnosprawnymi. Nawet jak dostaną materiały i mogliby się douczyć, nie chcą. Zwalają na liczne klasy i brak możliwości indywidualizowania zająć.
_________________ Leges ab omnibus intellegi debant
Taka postawa jest częsta, nawet w mojej integracyjnej szkole. Nie każdy nauczyciel potrafi pracować z dzieciakami o specjalnych potrzebach. Zdarza się, że n-l robi np. oligo tylko po to, by mieć więcej godzin!
Post nr 7, Wysłany: 2008-06-29, 12:02
W mojej,nie integracyjnej, nauczanie indywidualne dzieci z dysfunkcjami mają tylko "zaufani" dyrekcji, bez kwalifikacji i często predyspozycji. Wiadomo, większe pieniądze.
_________________ Leges ab omnibus intellegi debant
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum