rower01
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 1997 Dołączyła: 17 Wrz 2009 Posty: 12 Skąd: pomorskie
Post nr 1, Wysłany: 2009-10-22, 20:45 Program j. angielskiego dla dzieci z lekkim upośledzeniem
Od niedawna pracuję w gimnazjum i dowiedziałam się, że w mojej grupie są dzieci z lekkim upośledzeniem umysłowym. Pomijam fakt, że nie mam żadnego przygotowania w tym kierunku, ale dyrekcja żąda ode mnie planu nauczania dla dzieci upośledzonych. Czy ktoś wie, gdzie mogę taki program znaleźć.
rower01
Wiek: 1997 Dołączyła: 17 Wrz 2009 Posty: 12 Skąd: pomorskie
Post nr 2, Wysłany: 2009-10-22, 21:12 Gimnazjum-program j. angielskiego dla lekko upośledzonych
Pracuje w gimnazjum pierwszy rok. W jednej grupie mam 2 uczniów z lekkim upośledzeniem.
Uczę j. angielskiego. Czy ktoś może wie skąd wziąć program nauczania ? (Oczywiście nie mam żadnego przygotowania do nauki takich dzieci, ale to nieważne).
Podstawa programowa jest ta samo, co dla zdrowych dzieci. Program nauczania do owej podstawy masz, musisz teraz samodzielnie napisać modyfikację tego programu.
niedlugo bede miala szkolenie jak tworzyc indywidualne programy nauczania to moze cos pomoge, bo tez nie mialabym pojecia jak to napisac. narazie nasz dyro tego nie wymaga...
Teoretycznie owszem Zmodyfikować posiadany program tak, by były w stanie zrealizować go uczniowie upośledzeni.
Post nr 8, Wysłany: 2009-10-25, 19:32
witam!jestem nauczycielem języka nagielskiego. mam pytanie...czy dzieci z orzeczeniem o upośledzeniu lekkim i umiarkowanym w klasie integracyjnej klas 1-3 mają obowiązek uczęszczania na wszystkich zajęciach??pytam ponieważ w tym roku pierwszy raz dostałam klasę integracyjną bez nauczyciela wspomagającego...
kalamajeczka
Post nr 9, Wysłany: 2009-10-25, 19:45
sama sobie odpowiem:)znalazłam ustawę...http://www.abc.com.pl/?cmd=pytanie_jedno,287&serwis=6
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum