anmar
Post nr 1, Wysłany: 2009-07-19, 00:48 Głęboka niepełnosprawność
Witam. Zwróciła się do mnie mama chłopaka z orzeczeniem o głębokiej niepełnosprawności. Chłopak ma 21 lat, w tym roku roku ukończył gomnazjum. wiem, że w przypadku głębokiej niepełnosprawności organizuje się zajęcia rewalidacyjno- wychowawcze do 25 roku życia. Kto wydaje decyję o tego typu zajęciach? W jaki sposób to załatwić?
_________________ Leges ab omnibus intellegi debant
Szkoda, że nauczyciele jego szkoły nie pomyśleli o tym, by do tego 24 roku przetrzymać go w gimnazjum Niestety, w przypadku uczniów z taką niepełnosprawnością często tyle z życia mają, ile do szkoły chodzą
Co do zajęć - na pewno poradnia musi wydać zalecenie. A może najłatwiej w tej szkole spytać? Bo pewnie takie zajęcia odbywałyby się w szkole?
Post nr 3, Wysłany: 2009-07-19, 18:21
"Niestety, w przypadku uczniów z taką niepełnosprawnością często tyle z życia mają, ile do szkoły chodzą" - to są swięte słowa i taka jest prawda.
Podejrzewam, że szkoła (mała wiejska) z przyjemnością się Go pozbyła. Mamy u nas w gminie stowarzyszenie pomocy osobom niepełnosprawnym. Dlatego prośba mamy do nas. Chłopak ma orzeczenie, a z tego co wiem to zajęcia rewalidacyjno- wychowawcze leżą w gestii powiatu i gmina napewno umyje ręce od tego. Zamierzam się zwrócić do najbliższej szkoły specjalnej, ponieważ w grę wchodzi tylko nauczanie w domu. Chłopak po wypadku motorze, leżacy, spraraliżowany i uszkodzeniem c.u.n. Jednak zanim wystąpimy chciałabym wiedzieć co nieco jak tosię załtwa? Czy zwr ócić się bezpośrednio do szkoły, czy do centrum pomocy rodzinie? Czy ktokolwiek ma prawo odmówić?
Wg mnie nie mają prawa odmówić, ponieważ tak chore osoby obowiązek spełniać mogą do 24 roku życia. A może spróbować go "podpiąć" pod klasę przysposabiającą do zawodu i na tym bazować? Wówczas nawet więcej niż rewalidacje mógłby mieć - nauczanie indywidualne, czyli więcej godzin.
Post nr 5, Wysłany: 2009-07-19, 19:35
Osoby z głęboką niepełnosprawnością mają zajęcia do 25 r.ż. w wymiarze 10 godzin tygodniowo
bietka
Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Wiek: 12 Dołączyła: 26 Sie 2009 Posty: 7 Skąd: zachodniopomorskie
Post nr 6, Wysłany: 2009-08-26, 15:30
Witam. Jestem pierwszy raz na forum. "Rozporządzenie MEN z dnia 12 lutego 2001 w sprawie orzekania o potrzebie kształcenia specjalnego lub indywidualnego nauczania dzieci i młodzieży oraz szczegółowych zasad kierowania do kształcenia specjalnego lu indywiduwlnego nauczania".-tam wszystko jest napisane, kto, jak , na ile, kto odpowiedzialny za realizacje itd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum