bella
Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 1, Wysłany: 2011-09-11, 19:57 Godzina karciana w bibliotece szkoły specjalnej
Jestem polonistką od niedawna pracującą w bibliotece szkoły specjalnej. Nie miałam wcześniej doświadczeń w pracy z dziećmi upośledzonymi ani też nie jestem oligofrenopedagogiem. Zastanawiam się nad sensownym wykorzystaniem karcianej godziny. Może ktoś z doświadczonych nauczycieli podsunie mi jakiś pomysł? Moje doświadczenia z poprzednich szkół niestety nie dają się przenieść na grunt szkoły specjalnej. Dzieci są tu często z zaniedbanych rodzin, nie potrafią czytać, raczej oglądają obrazki, odrysowują postacie. Czym zająć dzieci z lekkim upośledzeniem, aby nie było to dla nich za trudne, a jednocześnie służyło ich rozwojowi?
matmanamaksa
Przedmiot nauczania: Matematyka
Post nr 4, Wysłany: 2011-09-29, 16:00 Ile godzin karcianych w szkole specjalnej (SSPdP)
Pracuję w Szkole Specjalnej Przysposabiającej do Pracy. Mam pytanie- ile godzin karcianych tygodniowo musimy w roku szkolnym 2001/12 wyrobić?
W ubiegłym roku mieliśmy 1 godzinę, w tym dwie. Jest przepis,że ponadgimnazjalnych obowiązuje 1 godzina, czy nas to nie obejmuje?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum