Nie znam treści orzeczenia, więc trudno się wypowiadać na ten temat. W orzeczeniu są zalecenia. Jeśli jest wpisane, że nauczanie powinno odbywać się na terenie szkoły, to tak należy je realizować. Rodzice mogą zwrócić się z pisemnym wnioskiem do dyrektora szkoły o zmianę organizacji nauczania indywidualnego.
przeczytaj rozporządzenie odnośnie nauczania uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim -> na stronie menis znajdziesz wszystko http://www.men.gov.pl/ind...mowa&Itemid=131
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez nike33 2010-05-18, 21:13, w całości zmieniany 2 razy
jestem laik, przyznaję, ale nie rozumiem czegoś: gimnazjalistę ma uczyc wszystkiego pedagog specjalny? Ma do tego kwalifikacje? Takie dziecko w szkole jest przecież uczone przez nauczycieli przedmiotu, ma dostosowany program, ale uczą go polonista, matematyk, przyrodnik, historyk - pedagog wspiera dziecko i nauczyciela (tak przynajmniej jest w klasach integracyjnych(
_________________ "Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."
Post nr 21, Wysłany: 2010-11-16, 19:31 Kto musi napisać indywidualny program dla ucznia
Prowadzę rewalidację z surdopedagogiki i oczywiście napisałam indywidualny program zajęć z uczniem, ale ostatnio na szkoleniu Rady Pedagogicznej panie z PZG powiedziały, że taki program musi napisać każdy nauczyciel, który ma z chłopcem lekcje, czyli poszczególni przedmiotowcy. Oni są w szoku, a ja nie wiem czy faktycznie mają taki obowiązek. Dyrektor również czeka na moją odpowiedź więc bardzo proszę o pomoc.
B Z D U R A!!!
Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie kształcenia dzieci niepełnosprawnych nauczyciel wychowawca opracowuje (nie sam) indywidualny program edukacyjno-terapeutyczny. Oznacza on szereg działań wobec dziecka z uwzględnieniem zajęć korekcyjno-kompensacyjnych, terapeutycznych, wyrównujących szanse edukacyjne. Natomiast każdy nauczyciel ma obowiązek realizowania podstawy programowej w całości, bez jej okrajania, z dostosowaniem stopnia wymagań (np. wymaganie treści koniecznych). Nie tworzy się indywidualnego programu nauczania, lecz tylko opracowuje zespołowo powyższe elementy.
"Specjaliści" od IPET powinni czytać rozporządzenia, a nie tworzyć własne teorie oświatowe.
IPET to zbiór działań o charakterze edukacyjno-terapeutycznym, zaś program nauczania to zbiór treści merytorycznych pojedynczej lub blokowej dyscypliny naukowej.
Dodałem do wypowiedzi określenie terapeutyczny
anmar
Post nr 24, Wysłany: 2011-01-01, 20:43
Jeżeli uczeń ma orzeczenie o kształceniu specjalnym to jest tak, jak pisze niutek
_________________ Leges ab omnibus intellegi debant
matmanamaksa
Przedmiot nauczania: Matematyka
Podaj proszę przykład takiego dostosowania na jednym zagadnieniu, w zestawieniu: podstawa programowa-program dla dzieci w normie intelektualnej-program dla dziecka z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego ze względu na upośledzenie intelektualne w stopniu lekkim. Chcę to zobaczyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum