ronnie
Przedmiot nauczania: Inne
Wiek: 30 Dołączyła: 09 Wrz 2008 Posty: 7 Skąd: mazowieckie
Post nr 1, Wysłany: 2008-09-11, 16:05 ile godzin zajęć indywidualnych dodatkowo?
Witam, mam pytanie. Chłopiec klasa IV, stopień lekki +sprzężenie. Uczy się w masówce, mama wystapiła o dodatkowe zajęcia indywidualne. Ile ustawowo może dziecko "dostać" tych godzin. Jeżeli ma 4 godziny w-f a jest z niego zwolnione czy zajęcia indywidualne mogę wejść na miejsce tego przedmiotu?
anmar
Post nr 2, Wysłany: 2008-09-11, 17:01
W orzeczeniu PPP powinien być zapis o dodatkowych zajęc ach rewalidacji indywidualnej. Jeżeli jest, dyrektor wnioskuje do OP o przyznanie tych godzin. Zazwyczaj są to 2 godziny, ale nie ma zapisu prawnego określającego ilość.
_________________ Leges ab omnibus intellegi debant
ronnie
Przedmiot nauczania: Inne
Wiek: 30 Dołączyła: 09 Wrz 2008 Posty: 7 Skąd: mazowieckie
Post nr 3, Wysłany: 2008-09-11, 20:05
Art. 71b ust. 1a ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz.U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572 ze zmianami) oraz Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 29 stycznia 2003 r. w sprawie sposobu i trybu organizowania indywidualnego nauczania dzieci i młodzieży (Dz.U. Nr 23, poz. 193).
§3 ww. rozporządzenia stanowi, że tygodniowy wymiar godzin indywidualnego nauczania wynosi:
Dla uczniów zerowego etapu edukacyjnego (klasy wstępnej) - od 4 do 6 godzin;
Dla uczniów klas I - III szkoły podstawowej - od 6 do 8 godzin;
Dla uczniów klas IV - VI szkoły podstawowej - od 8 do 10 godzin
Dla uczniów gimnazjum - od 10 do 12 godzin;
Dla uczniów szkół ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych - od 12 do 16 godzin.
Religia/etyka oraz indywidualne zajęcia rewalidacyjne (realizowane obowiązkowo z uczniem posiadającym orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego) nie mogą być prowadzone w ramach minimalnej (dolnej „widełkowej”) liczby godzin przewidzianej dla danego etapu edukacyjnego.
Rozumiem , że to chodzi o coś innego, wówczas gdy dziecko wogóle nie uczęszcza do szkoły??
"W ogóle" piszemy rozdzielnie. W sprawie nauczania indywidualnego masz rację. W tym przypadku chodzi o sytuację, gdy dziecko ma orzeczenie o potrzebie nauczania indywidualnego (wtedy, gdy jest chore). Zajęcia rewalidacyjne (indywidualne) są przyznawane na mocy orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego.
Post nr 5, Wysłany: 2008-10-05, 13:44 nauczanie indywidualne w Szkole Specjalnej
Witam!
Mam wielką prośbę!. Jestem pedagogiem specjalnym. Mam prowadzić nauczanie indywidualne z uczniem upośledzonym w stopniu lekkim, który został zakwalifikowany do III klasy Gimnazjum. Zajęcia będą prowadzone u chłopca w domu w wymiarze 8 godzin tygodniowo.
Czy pisał ktoś może taki program indywidualny???
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę, ponieważ jak na razie nie wiem jak to zrobić.
z tego co wiem co ten uczeń zapisany jest do jakiejs tam klasy III gimnazjum i realizuje program III klasy dostosowany do jego potrzeb. Nie wiem jak to jest u ciebie w szkole ale u mnie taki program to indywidualny program edukacyjno- terapeutyczny. Pisze go nauczyciel specjalista uczący w danej klasie. (u mnie szkoła integracyjna wiec na lekcjach jest nauczyciel specjalista i przedmiotowiec). Przedmiotowiec powinnien dostarczyć dostosowanie programu z uczonego przez siebie przedmiotu.
Witam!
Ma być to nauczanie indywidualne, tzn, z każdego przedmiotu mam wybrać te treści, które uważam za stosowne. Chłopca mam uczyć: j. polskiego, matematyki, fizyki, chemii, geografii itd. Program ma być dostosowany do jego możliwości indywidualnych. Mam sama napisać taki program uwzględniając te przedmioty.
Z programów każdego z przedmiotów które wymieniłaśmusisz zrobić dostosowanie, czyli dostosowujesz jego tresc do mozliwosci dziecka zdodnie z zaleceniami PPP zawartymi w orzeczeniu.
http://www.zsi.com.pl/ zajrzyj na stronkę mojej szkoły jest tam informacja o konferencji dotyczacej własnie konstrułowania takich programów może skorzystasz.
W takim razie jak będę miała pytania to na pewno się odezwę. Jak na razie jestem na etapie poznawania dziecka. Do końca miesiąca mam napisać taki indywidualny program.
mam nauczanie indywidualne jestem w klasie drugiej gimnazjum i mam 10 godzin jednak kiedy chciałem wrócić do szkoły na niektóre przedmioty (mam to zapisane w orzeczeniu) szkoła mi odmówiła z odpowiedzią "bo tak". Sytuacja totalnie odwrotna ale bardzo dziwna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum