ekolog08
Przedmiot nauczania: Geografia
Wiek: 42 Dołączyła: 19 Mar 2008 Posty: 3 Skąd: warmińsko-mazurskie
Post nr 1, Wysłany: 2009-03-02, 19:36 Indywidualne programy dla uczniów uposledz. w stopniu lekkim
Witam wszystkich forumowiczów.
Pracuję w szkole specjalnej z lekko upośledzonymi od 6 lat. Zawsze dyrektorowi przedstawiałam plan pracy z mojego przedmiotu i to wystarczyło, aby edukować uczniów. W miesiącu styczniu 2009 była w szkole pani wizytator, która powiedziała, że mamy pisać indywidualne programy dla każdego ucznia z danego przedmiotu. Jak policzyłam to musiałabym napisać około 180 takich programów. Wcześniej były wizytacje z kuratorium , ale nikt nie mówił o takim obowiązku. Będę wdzięczna jeśli ktoś mi wyjaśni, czy pisanie takich indywidualnych programów to obowiązek. Pozdrawiam...[/b]
olgamarta
Przedmiot nauczania: Inne
Wiek: 41 Dołączyła: 13 Mar 2009 Posty: 3 Skąd: dolnośląskie
Post nr 2, Wysłany: 2009-03-13, 15:58
Witam:) Pracuję w szkole specjalnej. Od września 2008r. piszemy IPE dla lekko upośledzonych - jest to zgodne wytycznymi MEN - rozporządzenie z 18.01.2005r. (jeśli dobrze pamiętam)
ekolog08
Przedmiot nauczania: Geografia
Wiek: 42 Dołączyła: 19 Mar 2008 Posty: 3 Skąd: warmińsko-mazurskie
Post nr 3, Wysłany: 2009-03-14, 19:18
Dziękuję olgamarta. Gdybyś mogła przybliżyć ten wątek, jak to wygląda, przesłać wzorcowy IPE byłabym wdzięczna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum