Witam!
Ja mam dokładnie taki sam problem. Jak widać Nie! Ciesze się bardzo, że trafiłam na ten post.
Ja mam również nauczanie indywidualne z uczniem upośledzonym umysłowo w stopniu lekkim. Chłopiec jest przypisany do 3 klasy gimnazjum. Jestem początkującym nauczycielem, więc jest mi tym bardziej o wiele trudniej!!!
Uczę chłopca j. polskiego, matematyki, biologii, historii, geografii, chemii, fizyki, sztuki, techniki. Musiałam napisać indywidualny program w oparciu o podstawę programową dla uczniów lekko upośledzonych. I przeraża mnie ocenianie. Dodam, że chłopiec nie mówi, nie pisze, jest niepełnosprawny ruchowo, więc manualnie nic nie zrobi sam.
Założyłam sobie, że oceniam chłopca za jego wysiłek, aktywność i zadania domowe.
Jeśli Ty masz jakieś ciekawe wskazówki to też chętnie skorzystam!
Rom
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 64 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 11 Skąd: wielkopolskie
Post nr 17, Wysłany: 2008-11-16, 18:56
Jeśli, jak piszesz, dziecko nie pisze i itd, to jak myślisz, jak, kto odrabia zadania domowe?
Dałbym mu spokój, chyba, że będą to rzeczy, które on lubi robić i sobie z nimi radzi, wówczas należy mu je zadawać, bo będzie się w tym w swój sposób realizował, a co za tym idzie, będzie realizowana podstawowa zasada rewalidacji, mianowicie budzenie wiary we własne siły.
Oczywiście, oceniałbym wyłącznie trud i chęci do pracy, a nie wyniki. Przecież jemu żadne świadectwo z czerwonym paskiem nie jest do niczego potrzebne i go nigdy nie dostanie i w rezultacie nie o to chodzi. Powtarzam, jedynka za brak pracy lub chęci do pracy i to jeszcze z rozwagą, natomiast nie żałować dobrych ocen, to tylko motywuje i daje dziecku radość.Chodzi o to, żeby jak najwięcej to dziecko nauczyć i wzbudzić w nim przekonanie, że nie jest gorszy od innych, że choć różni się, to też może normalnie funkcjonować.
Swoją drogą zastanawiam się, czy rzeczywiście jest lekko upośledzony, a nie umiarkowanie, można by wówczas kształcić go w klasie szkoły przysposabiającej do pracy.
Spotkałem się już wielokrotnie ze zdaniem, że na piątkę to umiem ja (nauczyciel) a uczeń najwyżej na czwórkę, taka opinia dyskredytuje n-la.
Szczerze się przyznam, że jest mi bardzo trudno oceniać osobę, która nie mówi i nie pisze, więc na sam początek przyjęłam takie kryteria oceny. Najlepszym rozwiązaniem byłoby ocenianie opisowe, wówczas nie stanowiłoby ono tak wielkiego dla mnie problemu.
Jeśli chodzi o stopień upośledzenia chłopca, to już wyjaśniam.
Chłopiec jest po wypadku komunikacyjnym. Wcześniej był pełnosprawną osobą. Od tego czasu nie mówi, a ponieważ jest bardzo niepełnosprawny ruchowo, również nie pisze. Wiele rzeczy wie, reaguje adekwatnie do sytuacji i chętnie się uczy.
Rom
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 64 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 11 Skąd: wielkopolskie
Post nr 19, Wysłany: 2008-11-18, 19:53
Ciekawe, czy przyczyną braku mowy jest uszkodzenie centralnego układu nerwowego, aparatu artykulacyjnego, czy jest to sprawa psychiczna. W tej ostatniej jest pole do działanie dla psychologa i psychiatry.Warto się tym zainteresować, bo odblokowanie mowy dało by dziecku szansę na powrót do normalnego życia. Jeśli masz możliwość zbadaj to i porozum się z psychologiem szkolnym, o ile to ktoś mądry, aby więcej szkody nie uczynił.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
A cha, wracając do oceniania, nie traktuj tego zbyt poważnie. Oceniaj wkład pracy tak jak uważasz za stosowne i pamiętaj, że nawet minister nie jest wstanie zmienić Twojej oceny, no chyba, że jakaś komisja w egzaminie sprawdzającym powołana na wniosek rodziców lub dyrektora, ale to wydaje się mało prawdopodobne.
Witam ponownie!
Z chłopcem pracuje również logopeda. Z tego co z nią rozmawiałam to na chwile obecną nie ma dużej poprawy. Chłopiec wymawia z trudem jedynie głoski: a oraz e. Nie wydaje mi się żeby było to na tle psychicznym. Po prostu uszkodzony jest aparat artykulacyjny, może też CUN.
Dziękuję za wskazówki!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum