Post nr 1, Wysłany: 2008-10-05, 12:44 nauczanie indywidualne w Szkole Specjalnej
Witam!
Mam wielką prośbę!. Jestem pedagogiem specjalnym. Mam prowadzić nauczanie indywidualne z uczniem upośledzonym w stopniu lekkim, który został zakwalifikowany do III klasy Gimnazjum. Zajęcia będą prowadzone u chłopca w domu w wymiarze 8 godzin tygodniowo.
Czy pisał ktoś może taki program indywidualny???
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę, ponieważ jak na razie nie wiem jak to zrobić.
z tego co wiem co ten uczeń zapisany jest do jakiejs tam klasy III gimnazjum i realizuje program III klasy dostosowany do jego potrzeb. Nie wiem jak to jest u ciebie w szkole ale u mnie taki program to indywidualny program edukacyjno- terapeutyczny. Pisze go nauczyciel specjalista uczący w danej klasie. (u mnie szkoła integracyjna wiec na lekcjach jest nauczyciel specjalista i przedmiotowiec). Przedmiotowiec powinnien dostarczyć dostosowanie programu z uczonego przez siebie przedmiotu.
Witam!
Ma być to nauczanie indywidualne, tzn, z każdego przedmiotu mam wybrać te treści, które uważam za stosowne. Chłopca mam uczyć: j. polskiego, matematyki, fizyki, chemii, geografii itd. Program ma być dostosowany do jego możliwości indywidualnych. Mam sama napisać taki program uwzględniając te przedmioty.
Z programów każdego z przedmiotów które wymieniłaśmusisz zrobić dostosowanie, czyli dostosowujesz jego tresc do mozliwosci dziecka zdodnie z zaleceniami PPP zawartymi w orzeczeniu.
http://www.zsi.com.pl/ zajrzyj na stronkę mojej szkoły jest tam informacja o konferencji dotyczacej własnie konstrułowania takich programów może skorzystasz.
W takim razie jak będę miała pytania to na pewno się odezwę. Jak na razie jestem na etapie poznawania dziecka. Do końca miesiąca mam napisać taki indywidualny program.
przeczytaj rozporządzenie odnośnie nauczania uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim -> na stronie menis znajdziesz wszystko http://www.men.gov.pl/ind...mowa&Itemid=131
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez nike33 2010-05-18, 20:13, w całości zmieniany 2 razy
jestem laik, przyznaję, ale nie rozumiem czegoś: gimnazjalistę ma uczyc wszystkiego pedagog specjalny? Ma do tego kwalifikacje? Takie dziecko w szkole jest przecież uczone przez nauczycieli przedmiotu, ma dostosowany program, ale uczą go polonista, matematyk, przyrodnik, historyk - pedagog wspiera dziecko i nauczyciela (tak przynajmniej jest w klasach integracyjnych(
_________________ "Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum