Post nr 1, Wysłany: 2011-09-01, 12:52 oligofrenopedagogika - studia czy kurs?
Witam! w tym roku planuje zrobic sobie oligofrenopedagogikę, ale nie wiem co wybrać - studia podyplomowe czy zwykły kurs? nie ukrywam, ze kurs bardziej by mi odpowiadał, ale czy daje takie same uprawnienia do nauczania w szkole specjalnej co studia? z góry dziękuję za odpowiedź!
Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 2, Wysłany: 2011-09-03, 15:33
Studia to są zawsze studia, nawet te podyplomowe. Jeśli chodzi o kurs to jestem nastawiony dosyć sceptycznie do takowych zwłaszcza,że zamierzasz pracować w szkole specjalnej.
wg mnie zależy do czego Ci potrzebne i jakie masz możliwości - czasowe i finansowe
jeśli chcesz pracować w szkole specjalnej, zdecydowanie studia
jeśli w "zwykłej", a czujesz potrzebę zgłębienia problematyki, szczególnie w związku z idącymi zmianami, to kurs kwalifikacyjny wystarczy
_________________ "Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."
Nie ma większej różnicy między studiami podyplomowymi a kursem kwalifikacyjnym. Ja skończyłam taki kurs i on uprawniał mnie do pracy w szkole z osobami z upośledzeniem umysłowym. Potem zrobiłam magistra. Konkretny tytuł daje podwyżkę pensji. Problem: studia czy kurs zależy tylko od możliwości finansowych i czasowych danej osoby. uprawnienia są takie same.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum