Uczniowie z niepełn.intelek. w st.lekkim realizują ogólną podst.programową dostosowaną do swoich możliwości (zalecenia z poradnii). Program dla szkół spec. realizują głębiej upośledz. tj umiar., znacznie i głęb.
Rom
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 64 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 13 Skąd: wielkopolskie
Post nr 17, Wysłany: 2009-11-02, 20:53
A możesz wyjaśnić bliżej te gafy, no i może poradź koleżance coś mądrzejszego, co, bo krytykować jest łatwo.
Z tekstu Madziagroszek wynika, że dziecko realizuje zalecony przez poradnie program. Poza tym obojętnie jaką podstawę realizuje musi ją zrealizować, a jeśli nie to j.w.
Mało tego, w szczególnych przypadkach w integracji uczeń MOŻE realizować program szkoły specjalnej. Zgodę na to wyraża dane kuratorium. Krytykantko, gdzie gafy widzisz? Nie ma to jak właściwe powitanie na forum
Post nr 19, Wysłany: 2009-11-04, 10:54
mam mętlik w głowie i jestem troche przerażona .mam do końca listopada czas napisanie programów dla dzieci (dyrekcja kazała mi na rok ) we wrześniu dałam sobie czas na poznanie dzieci ( 1 klasa podstawówki) . w październiku napisałam plan dla dziecka z uu w stopniu umiarkowanym.teraz mnie czeka program dla dziecka lekko i dostowanie dla ucznia w normie( które według mojej dyrekcji ma być obszerne ja dla ucznia uu lekko).Byłam ostatnio na szkolenie dla nauczycieli wspomagającym i dowiedziałam się że zmieniły się przepisy i mam programy pisać na 3lata kiedy mam to zrobić po nocach? a zresztą mam tak słabe dzieci z lekko umiarkowanym uu ,że jak tu planować co osiągną w 3 lata?! fatycznie piszecie na 3 lata?
Piszesz na 3 lata, a na koniec roku robisz/piszesz ewaluację. Zawsze aneks możesz dodać do programu.
Post nr 21, Wysłany: 2009-11-04, 15:49
dzięki
no cóż dobrze że do piątku jestem na chorobowym zabieram się do roboty.najgorsze że mój uczeń lekko jest na pograniczu umiarkowanego i pani psycholog mówiła że po pierwszym semestrze zmienią mu na umiarkowane a ja w lutym będę wtedy musiała mu nowy napisać na 3lata dla umiarkowanych jakiś koszmar a w którym rozporządzeniu jest napisane że indywidualne trzeba pisać na 3 lata ? muszę pokazać mojej wicedyrektorce bo niestety nie jest na bieżąco
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum