Post nr 1, Wysłany: 2008-11-19, 18:03 praca z dzieckiem z upśledzeniem umysłowym w stopniu umiarko
Witam,
potrzebuję rady doświadczonych nauczycieli odnośnie pracy na lekcji z dzieckiem z up. umysłowym w stopniu umiarkowanym. Z jakich materiałów korzystacie? czy sami tworzycie karty pracy?
Witam!
Zależy o co dokładnie pytasz? Czy chodzi Ci o rewalidację indywidualną?
Skorzystaj z książki "Praca rewalidacyjna z dziećmi upośledzonymi umysłowo w szkole życia : poradnik metodyczny dla nauczycieli" / Irena Polkowska.
Są tam propozycje programu. Warto w pracy z tymi dziećmi skorzystać z Metody Ośrodków Pracy.
Przepraszam,że wtrącam się...
Z Polkowskiej nie korzysta się od lat u nas. Scenariusze zajęc też są przestzrałe u niej.
Jeśli chodzi o programy- tworzymy je sami. Jest nowa pozycja- nowa, to znaczy mam ja dwa lata "Indywidualne programy edukacyjno- terapeutyczne" Renata Naprawa, Kornelia Maternicka, Alicja Tanajewska. Jest dwie części: dla pierwszego i drugiego etapu edukacyjnego.
Co do podręczników- głównie dla klas 1-3 lub przedszkola, zalezy od funkcjonowania dziecka. Karty pracy sami opracowujemy.
Ale Polkowska jest dobrą bazą. Świetne ilustracje, duże, duże litery. Oczywiście nie poprzestawać na tym, ale podstawa jest. Nie negujmy tego, co stare, tylko dlatego, że ... stare.
NIe neguję tego. Podstawą dla mnie jest Kirejczyk.
Tylko kiedy młody nauczyciel ma sięgnąć do pozycji, które pomoga mu- to niech ogranicza się do Polkowskiej.
To samo tyczy się nauczyciela, ktory nigdy nie maiał kontaktu z dzieckiem z uposledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym. Po za tym..Polkowska jest dość prosta. Przy dziecku ze starszych klas- niewystarczająca.Daje być może gotowy rozklad materiału..
Przepraszam- mam awersję osobistą do tej pozycji. Może dlatego,że byłam juz na kilku kursach gdzie tłumaczono ludzim, ze to jedyna słuszna pozycja.
Może tak- jest to coś od czego mozna zacząć ale nie wolno na niej poprzestawać.
Tylko kiedy młody nauczyciel ma sięgnąć do pozycji, które pomoga mu- to niech ogranicza się do Polkowskiej.
???
Ja od Polkowskiej zaczynałam, równorzędnie szukając innych rozwiązań. Ale korzystam z niej do dzisiaj, właśnie ze względu na te genialne rysunki - świetne w pracy z uu w stopniu lekkim, służą mi do ćwiczeń w opisywaniu ilustracji, w szukaniu szczegółów.
Ja Polkowska znam...ale nie zagladam
Tak jak mówię- dużo teorii, podstaw...ale to nie wszystko Można więcej Pracuję z dziećmi z upos.w stopniu umiarkowanym i znacznym, duzo więcej dałay mi pozycje Kirejczyka. Co do ilustracjii- sama rysowałam, zeby format był większy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum