Praca z uczniem upośledzonym w szkole masowej

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

dorotazzz

Praca z uczniem upośledzonym w szkole masowej

Postautor: dorotazzz » 2007-10-08, 18:52

Mam ucznia upośledzonego w stopniu lekkim w szkole podstawowej w klasie IV. Czy ktoś ma może wypracowane metody i techniki stosowane w pracy z takim dzieckiem na tle całej klasy. Proszę o wsparcie. Jestem pedagogiem i prowadzę dla niego zajęcia rewalidacyjne. Mam opracowany program, ale może ma ktoś podpowiedzi, abym mogła coś zaproponować nauczycielom przedmiotów. :?
Z góry dziękuję :D
Może ktoś też ma takie przypadki. :o
Pozdrawiam :lol:

Awatar użytkownika
dushka

Re: Praca z uczniem upośledzonym w szkole masowej

Postautor: dushka » 2007-10-08, 18:56

Odpisałam ci już w innym wątku ;) podaj jakieś dane dokładniejsze, jak dzieciak stoi - na jakim poziomie - z polskiego, jak logika, matematyka, grafomotoryka?

dorotazzz

Postautor: dorotazzz » 2007-10-08, 19:22

To są zalecenia z Poradni:
&Stosowanie ćwiczeń rozwijających analizę i syntezę wzrokową.
&Kształcenie umiejętności samodzielnego myślenia.
&Doskonalenie zdolności zapamiętywania.
&Wzbogacanie zasobu słownictwa.
&Doskonalenie podstawowych umiejętności szkolnych: techniki czytania, pisania, liczenia.
&Podnoszenie sprawności w postaci ćwiczeń:
-pobudzających motywację do pracy;
-usprawniających grafomotorykę.
&Kształcenie umiejętności trwałej koncentracji uwagi.
Mój mail dorotazzz@op.pl
Z góry dzięki

anmar

Postautor: anmar » 2007-10-13, 20:45

Proszę- pomóżcie, bo już nie mam siły do walki.Kto ma rację?

W naszej szkole (ogólnodostępnej) praktykuje się coś takiego, że zabiera się dzieci z orzeczeniem o nauczaniu specjalnych z lekcji na rewalidację. Zgłosiłam zastrzeżenie do takiej praktyki. Otrzymałam od dyrektorki odpowiedź, że można zabierać dziecko z tych lekcji które są dwa razy w tygodniu. Nie wpolno tylko z wf i przedmiotów artystycznych. Prosiłam o podstawę prawną, ale nie mogę się doczekać odpowiedzi. Jak jest faktycznie?

Sprawa druga. Zgłosiła się mama ucznia z orzeczeniem o nauczaniu specjalnym dla dziecfi z niedosłuchem. Ma problemy z nauką syna. Na niektórych przedmiotach chłopak często ma szczątkową notatkę, nie usłyszy całej. Zdarza się również że nie dosłyszy dyktowanego zadania domowego. Potem dostaje jedynki za braki. Wiem, że dla dziecka nie ma osobnegho programu uwzględniającego jego niedos łuch. Traktowany jest we wszystkim na równi z innymi. Matka chce się odwołać od ocen, które otrzyma na półrocze. Zrobiła to w ubiegłym roku idziecko musiało pisać egzamin sprawdzający. Co tej matce doradzić. Nie jest to osoba, która lubi robić zamieszanie. Chce dobra dziecka, a nie ma już siły dzień w dzień siedzieć z nim nad większością lekcji
Czy szkoła ma obowiązek napisać dla chłopaka indywidualny program?

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2007-10-13, 20:55

Oczywiście. Program taki powinien napisać pedagog wspomagający, a gdy takiego nie ma - wychowawca. Muszą się w nim znaleźć specjalne wytyczne co so metod nauczania - np. umożliwienie dziecku głośnego czytania, powtarzanie informacji, czy - zapisywanie mu notatki - a właściwie notatka powinna być podana tak, by uczeń samodzielnie mógł ją zapisać - czyli na tablicy! Niedopuszczalne jest stawianie dziecku ndst za brak zadania, jeśli dziecko nie usłyszy, że ma je zrobić!

Co do rewalidacji - absolutnie nie można dziecka z lekcji zabrać. Co do wf - ewentualnie tu bym pozwoliła, bo są to 4 godziny w tygodniu, i nie jest to przedmiot wiodący, ze tak powiem.

anmar

Postautor: anmar » 2007-10-13, 21:11

serdecznie dziękuję. Mój problem wynia z tego, że działam w Stowarzyszeniu Osób Niepełnosprawnych. Rodzice zgłaszają się z różnymi problemami. Na dodatek (niestety!) jestem pracownikiem szkoły w której to się dzieje. Oprócz matematyki, mam ukończoną oligo i tyflo. U naas dyrekcja rewalidację i nauczanie indywidualne dzieci z niepełnosprawnością intelektualną przydziela tym osobom, którym chce i nie patrzy na kwalifikacje. Dochodzi do takich absurdów, że chłopak jest zabierany z matematyki na rewalidację noszącą tylko nazwę indywidualna (5 uczniów o różnych deficytach rozwojowych) prowadzoną przez polonistę, potem zabierają go z fizyki na rewalidację prowadzoną przez polonistę. Zgroza!

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2007-10-13, 21:18

W której klasie jest chłopiec?

anmar

Postautor: anmar » 2007-10-13, 21:25

Jest w pierwszej gimnazjum

Wróć do „Kształcenie specjalne i klasy integracyjne”