Post nr 1, Wysłany: 2006-09-23, 07:50 programy indywidualne
Hejka.Potrzebuje pomocy, nie wiem czy we właściwym miejscu to piszę:( Czy ktokolwiek może mi pomóc w napisaniu programu indywidualnego dla dziecka z afazją sensoryczną.Czy istnieje jakakolwiek podstawa programowa dla takich dzieci.Błagam o pomoc.Z góry dziękuję.
Właśnie problem w tym że to nie jest takie proste.Podstawa programowa dla upośledzonych nie wchodzi w grę.Program dostosuję, ale jaki numer dla programu nadać? Nie wiem gdzie szukać numeru dopuszczenia.
Jeśli napiszesz rzetelny program (który mUSI być oparty o podstawę programową), program, który będzie miał pozytywne recenzje np. metodyków i innych znawców (nie wiem, ile jest potrzebnych recenzji), to zostanie on dopuszczony przez ministerstwo do uzytku publicznego i tym samym dostanie numer. w Sieci można znaleźć wytyczne, co taki program musi zawierać.
Wiek: 34 Dołączyła: 15 Maj 2007 Posty: 16 Skąd: dolnośląskie
Post nr 7, Wysłany: 2007-05-20, 17:45
Sama musisz napisac dostosowanie dla takiego dziecka, pomocna moze byc w tym osoba pedagoga( Poradnia Psychologiczno - Pedagogiczna). Afazja to niestety mnóstwo pracy i przede wszystkim takich zajec któe dziecko nie znudza, są specjalne zestawy cwiczen, któe mozna wples w tok zajęc.
Zaczac trzeba od przeanalizowania opinii wyciagniecia mocnych i słabych stron ucznia i dopiero na tej podstawie buduje sie dostosowania( dla kazdego jednego dziecka indywidualnie).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum